Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 nov 2018

Mindful shoppen – winkelen met aandacht

/
Geplaatst door
/
Comments1

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


I could give up shopping, but I’m not a quitter 😉 #funnyquote

We laten ons makkelijk verleiden en misleiden als we niet bewust zijn van wat we willen en waarom we iets nodig hebben. Ook op shopgebied is dit het geval. Vaak kopen we en kopen we maar. Zonder er echt voldoening aan over te houden.

In dit artikel lees je alles over hoe mindfulness kunt toepassen op je koopgedrag.

mindful shoppen

Mindfulness is een staat van zijn waarin je volledig bewust bent van waar je bent, wat je doet en hoe je het doet. Je reageert niet of minder sterk op impulsen van buitenaf, maar handelt vanuit een stille plek in jezelf. Deze plek is bij iedereen aanwezig, altijd. Alleen door alle ruis om ons heen en de druktes van onze agenda’s rennen we vaak langs deze stille plek, of walsen er dwars overheen.

Shop till you drop

Waarom kopen we dingen die we niet nodig hebben? Vaak laten we ons verleiden door marketing. De mensen in de reclamewereld weten precies wat ze moeten doen om jou over te halen tot aankopen.

Daarnaast kopiëren we ook graag anderen. We vinden iets leuk bij een ander en willen het daarom zelf ook. Heb je je wel eens afgevraagd of dat item wel echt bij jou past? Als we niet tevreden zijn met onszelf zijn we vatbaarder voor boodschappen die ons laten denken dat we iemand anders kunnen zijn.

Mensen kunnen impulsief en emotioneel zijn. Veel producten spelen in op onze emoties. Diep in ons hart willen we niet een product, maar verlangen we naar emotionele steun die er op dat moment niet is. Dus zoeken we onze heil in onbewust consumeren.

Ons brein houdt ons voortdurend voor de gek. Als we ons goed voelen, vinden we dat we die nieuwe trui echt wel verdiend hebben. En als we ons verdrietig voelen dan vinden we dat we die nieuwe trui wel mogen kopen als troost. Resultaat is een tijdelijk geluksmomentje wat meestal snel weggaat als je weer thuis bent of naar je rekeningafschrift kijkt.

Daarbij ben je ook eerder geneigd tot miskopen of impulsaankopen als je gehaast of teveel afgeleid bent tijdens het shoppen. Je geest heeft in een haastige staat namelijk geen ruimte om rustig te kunnen reflecteren waardoor je eerder beïnvloed zal worden door subtiele aankoop triggers en reclametechnieken.

In een maatschappij waarin alles in overvloed is, is het niet altijd gemakkelijk om bewust en mindful boodschappen te doen. Hieronder volgen een aantal tips om je hierbij te kunnen helpen.

Mindful shoppen: hoe doe je dat?

Een belangrijke stap naar mindful winkelen is het verschil leren ervaren tussen iets wat je leuk vindt en iets waar je van houdt. En waarom je iets leuks vindt of ergens van houdt. Maar ook het verschil tussen wat je nodig hebt en denkt nodig te hebben. Denk eens na over wat je echt belangrijk vindt in het leven. Welke dingen vind je het waard om je geld aan uit te geven?

Winkelen is geen sport waarbij je zo snel mogelijk zoveel mogelijk winkels in moet om koopjes te scoren. Als je jezelf hierop betrapt, sta dan letterlijk even stil. Kijk om je heen. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal? Al die mensen. Al die winkels. Al die spullen. Zoveel overvloed. Wil je hieraan meedoen?

Kies bij het winkelen liever voor duurzame producten die langer meegaan en beter voor jezelf en het milieu zijn. Zorg dat je waarde krijgt voor je geld. Veel impulsaankopen zijn weggegooid geld als ze uiteindelijk alleen maar fungeren als stofvanger en niet worden gebruikt.

De mindful shopping checklist

Voordat je een aankoop doet, neem deze checklist erbij en vraag jezelf af:

  • Waarom ben ik nu hier? Wat was de aanleiding?
  • Welke emotie ervaar ik? Wat is het gevoel dat je ervaart nu je hier staat?
  • Word ik echt gelukkig van dit item? Focus op de dingen die er echt toe doen.
  • Heb ik dit echt nodig? Of heb je nog iets bruikbaars thuis liggen?
  • Wat als ik wacht met deze aankoop? Vergaat dan de wereld?
  • Hoe betaal ik ervoor? Past het in mijn budget?
  • Waar ga ik het neerzetten/opbergen? Ga ik het echt gebruiken?
  • Kan ik het lang gebruiken? Of is het bijvoorbeeld een wegwerp- of seizoensartikel?
  • Is het een herhaal aannkopen? Had ik zuiniger kunnen doen?

Het is een simpele checklist, maar probeer deze vragen in alle rust te beantwoorden. En wees echt eerlijk naar jezelf. Laat je ‘mind’ geen trucjes met je spelen door allerlei redenen te bedenken. Als je merkt dat je jezelf aan het overtuigen bent om iets wel te kopen, doe het dan niet. Het is je brein die spelletjes met je speelt en je laat denken dat je het nodig hebt.

Wees je er tijdens het winkelen van bewust dat winkels zijn ingericht om je te laten kopen. En je te laten geloven dat je de spullen die ze aanbieden echt nodig hebt. Dit laatste is natuurlijk niet waar. Wat je echt nodig hebt is zuurstof, eten en drinken en liefde. Spullen zijn luxe. Ze kunnen je leven aangenaam maken zolang je je aankopen maar bewust en mindful doet.

Van kleding tot kaas

Mindful shoppen kun je toepassen op al je aankopen. Of het nu gaat om het aanschaffen van kleding, meubels, de boodschappen of andere items.

Bij bewust winkelen naar kleding kun je bijvoorbeeld denken aan het zoeken naar items die duurzamer zijn door de manier waarop of het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Er komen steeds meer winkels die kledingitems van biologisch katoen of bamboe aanbieden. Deze stoffen zijn minder belastend voor het milieu en ook beter voor jezelf omdat er geen gebruik wordt gemaakt van allerlei chemische bestrijdingsmiddelen.

Mindfulness kan je ook toepassen tijdens je dagelijkse boodschappen. Gooi niet alles wat in de reclame is klakkeloos in je winkelwagentje omdat het goedkoop is. Bedenk goed wat je ermee wil maken en of je het echt lekker vindt en het gezond is. Kies ook zoveel mogelijk voor biologische voeding. Biologische producten zijn beter voor het milieu, mens en dier.

De voordelen mindful shoppen

Als je het mindful shoppen een beetje onder de knie krijgt, zul je merken dat je geen of nauwelijks meer miskopen of impulsaankopen doet. Zo zal je geen items meer in huis hebben waar de kaartjes nog aan zitten, omdat alle aankopen bewust waren en een plek of doel hebben.

Door mindful shoppen leef je bewuster en hou je meer tijd over voor dingen die echt belangrijk voor je zijn. Je koopt bewuster als je weet wat je nodig hebt. 

En natuurlijk scheelt het in je portemonnee! En met dat geld kun je nu echt eens wat gaan sparen of het reisje maken waar je zo naar verlangt. Of misschien een ander helpen of een goed doel.

Online en offline shoppen

Onbewust shoppen is tijd en geld weggooien. Plan elke shoptrip, zowel online als offline. De checklist geldt zowel voor online als offline winkelen. Maar het online shoppen kent een andere verleiding, een verleiding van hoeveelheid.

Op het web is de keuze bijna oneindig. Waar je als je in de stad gaat winkelen fysiek van de ene naar de andere winkel moet lopen om items te kunnen vergelijken, kan dit online met 1 muisklik. Je krijgt dus veel meer informatie en input binnen een kortere tijd. Hierdoor is het voor het online shoppen dus extra belangrijk om een goed plan te hebben voordat je gaat surfen.

Plan elke shoptrip

Beantwoord bij zowel online als offline winkelen voor jezelf de volgende vragen:

  • Welk(e) item(s) wil ik kopen?
  • Hoe hard nodig heb ik dit item?
  • In welke shop ga ik ervoor kijken?
  • Kan ik advies vragen aan iemand?
  • Kan ik het eventueel lenen van iemand?
  • Voor wie is het item?
  • Wat heb ik te besteden?

Tijdens het mindful shoppen is het daarbij belangrijk dat je alle andere dingen die je ‘per ongeluk’ tegenkomt (vooral je koopjes en aanbiedingen) leert te weerstaan en blokkeren. Voor je online winkelavontuur is het handig om van te voren vast te stellen hoe lang je op zoek wilt naar je nieuwe aankopen. Hoe langer je surft, hoe meer afleiding en verleiding je tegen kunt komen.

Heb je online iets gevonden, neem dan eerst even een pauze voordat je overgaat tot de daadwerkelijke aankoop. Besef dat je altijd een keuze hebt! Laat je niet verleiden tot uitspraken als: ‘laatste exemplaar’ of ‘dit moest ik echt hebben, het was nu met 25% korting!’ (maar het kostte je nog steeds 90 euro…).

Nadat je een item hebt aangeschaft, sta dan even stil bij hoe je je erbij voelt. Ervaar je rust en ben je blij met je aankoop? Of zorgt het voor onrust, bijvoorbeeld omdat je er misschien toch het geld niet voor had en spijt hebt? Ervaar je het laatste, schroom dan niet om het terug te brengen.

Overbodige items maken je niet gelukkiger. Ze zorgen enkel voor een voller huis, een voller hoofd en meer ruis in je gedachten. Het is niet erg om een miskoop te doen, maar wees eerlijk naar jezelf, geef het toe en breng het terug. Mindful shoppen is als alles in het leven: oefening baart kunst!

Mindful Yoga kleding en artikelen

Wil je voor je yogalessen ook graag gebruik maken van duurzame materialen? Bedenk dan van tevoren goed welke items je echt nodig hebt en bekijk het passende assortiment op www.superyoga.nl. De merken die er bij onze webshop worden aangeboden zijn met zorg uitgekozen op kwaliteit en duurzaamheid.

Maar… bedenk vooraf wat je echt nodig hebt, gebruik je ‘mindful shoppen checklist’ en kijk nog eens goed in de kast of je met bestaande kleding nog iets kan combineren. En als je dan een nieuw outfit mindful hebt gekocht: geniet er van!

Namasté, Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

Laat een reactie achter