Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 aug 2018

Leven in het hier en nu, waarom is dat zo belangrijk?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Leven in het hier en nu. Je zou bijna zeggen dat je niet anders kan..

Toch is het vandaag de dag meer regel dan uitzondering dat we met ons hoofd in het verleden of de toekomst zitten. We denken voortdurend na over wat geweest is, of maken ons druk over wat er nog komen gaat.

We vergeten hierdoor vaak van het moment te genieten, van wat zich nu afspeelt. En de aaneenschakeling van deze nu-momenten zorgt voor een leven waar we veel meer uit hadden kunnen halen als we er echt geweest waren in dat moment.

Leven in het hier en nu

Tijd, je belangrijkste bezit

Tijd is iets wat we vrij kunnen besteden. Hoe we dat doen is van grote invloed op de kwaliteit van ons leven.

Wanneer we onze tijd besteden aan nutteloze dingen, zullen we niet veel uit ons leven halen. De kwaliteit van ons leven neemt daardoor af en we halen minder voldoening uit alles wat we doen.

Door jezelf aan te leren om meer van het nu-moment te genieten gaat de kwaliteit van je leven omhoog. Je bent je bewust van alles wat je doet en kunt er écht van leren genieten.

Hoe leer je leven in het hier en nu aan?

Leven in het hier en nu doe je niet van het ene op het andere moment. In het nu leven gaat samen met een bewustwording en actieve levensinrichting. Zorg bijvoorbeeld dat je werkt aan:

1. Minder prikkels binnenkrijgen

Prikkels slurpen je aandacht, energie en tijd op. Ze zorgen ervoor dat je constant wordt afgeleid. Nieuwe ideëen schieten je hoofd binnen en voor je het weet denk je aan duizend dingen tegelijkertijd.

Teveel prikkels hebben tot gevolg dat het moeilijk wordt om je te focussen en van het nu-moment te genieten.

Door het aantal prikkels naar beneden te brengen creëer je meer rust in je hoofd en leven. Je hebt daardoor meer ruimte om gewoonweg te ‘zijn’, zonder gedachten die je uit het nu-moment dwingen.

2. Besteed je tijd kwalitatiever

Door bewust om te gaan met waar je je tijd aan besteedt, zorg je ervoor dat je een hogere kwaliteit van leven krijgt.

Door je tijd te besteden aan dingen waarvan je écht gelukkig wordt, kom je gemakkelijker terecht in een ‘flow’, het moment waarop je volledig opgaat in het nu en alles om je heen even vergeet.

3. Doe één ding tegelijkertijd

Neem je voor om slechts één ding tegelijkertijd te doen. Door je telkens volledig te richten op één taak of gebeurtenis voorkom je dat je aandacht moet verdelen over verschillende zaken.

Je bent hierdoor volledig in het nu-moment aanwezig met al je energie, en kunt er hierdoor ook het maximale uithalen.

4. Controleer regelmatig je ademhaling

Leven in het hier en nu is voor een heel groot deel verbonden met je ademhaling.

Je kunt simpelweg niet in het verleden of de toekomst ademen, je adem is altijd bij je in het hier en nu. Door je te richten op je ademhaling heb je altijd een stok achter de deur om terug te komen naar het nu-moment.

5. Doe aan Mindfulness

Mindfulness zorgt ervoor dat je op een gestructureerde manier aan de slag gaat met leven in het nu door middel van bijvoorbeeld meditatie, ademhalings- en concentratie-oefeningen.

Mindfulness vormt daardoor een soort algemene basis, waar je altijd op terug kunt blijven vallen om met het nu-moment bezig te blijven.

Leven in het hier en nu met Mindfulness

Mindfulness helpt je om verschillende redenen uitstekend om beter in het hier en nu te leven. Zo helpt het je om:

1. Gedachten beter te organiseren

Mindfulness zorgt ervoor dat je gedachten gemakkelijk op een rijtje kunt zetten. Je leert hierdoor beter hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden waardoor je je focus naar de juiste dingen kunt sturen.

Je bent hierdoor meer in het moment aanwezig en kunt ergens écht van leren genieten.

2. Je beter te focussen en concentreren

Mindfulness leert je om je beter te focussen en concentreren. Aanwezigheid in het nu-moment is daarvoor essentieel. Je leert jezelf aan om dit soort momenten te creëeren.

3. Beter om te gaan met stress

Stress ontstaat vaak door een overvloed aan prikkels. Mindfulness helpt je om deze prikkels in goede banen te leiden, waardoor je minder last krijgt van een gejaagd gevoel en afleidende gedachten.

 

Wil je jezelf aanleren om meer in het nu te leven, en van dit moment te genieten? Misschien is onze online Mindfulness cursus dan wel wat voor je 🙂

Via deze link krijg je meer informatie om je op weg te helpen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter