Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

1 dec 2014

De Kracht van Gedachten

/
Geplaatst door
/
Comments0

De zon staat lager aan de hemel, met prachtige goudgele zonnestralen kleurt hij de herfstbladeren nog intenser. De kleurpracht roert ons, zeker gecombineerd met de soms nog aangename warmte van de herfstzon.

Toch is niet iedereen blij met de Herfst en de terugtrekkende energie vanuit de natuur die, of we het willen of niet, dwingt om ons terug te trekken en rustiger aan te doen. 

En dan… dan kan daar ineens die confrontatie met jezelf zijn. Je gedachten spelen hierin een belangrijke rol.

Confrontatie met jezelf

Wanneer je rustiger aan doet kom je meer in contact met jezelf. Je gaat Bewuster met jezelf om, bent je meer bewust van je fysieke en mentale staat en meer naar binnen gericht.

Het kan je waardevolle informatie over jezelf geven, meer inzicht en vooral antwoord op de vraag; ‘wat heb ik nodig in mijn leven’?

Soms is dat tot jezelf komen niet fijn, omdat verscholen emoties ineens hun kans zien om ook jouw aandacht op te vragen.

Dat is ook de reden waarom veel mensen in de herfst een Herfstdip kunnen ervaren.

Wanneer we daar tegen gaan vechten of dit gaan ontkennen, onderdrukken we een deel van onszelf dat zijn aandacht vraagt. En niet voor niets!

negatievie gedachten omzetten in positeive gedachten

Waar alles start…

Alles start zo’n beetje in je gedachten.

Zo’n 80% van al onze lijfelijke klachten ontstaan in de geest, psychosomatische klachten noemen we dat.

Dat is een hoop!

Sta daarom eens een dag stil bij je gedachten. Merk eens op hoe zuiver je denkt.

Hiermee bedoel ik of je veel vanuit waardeoordelen denkt waarmee je het daadwerkelijke gebeuren vertroebeld waarneemt.

Dus, is het echt zo wat je waarneemt? Of word je iets voorgespiegeld? En wat vertelt dit je?

‘Vraag jezelf regelmatig af of je daadwerkelijk doet wat je wilt en wat je nodig hebt.’

Positieve gedachten helpen

Onze meningen worden o.a. gevormd door de manier hoe wij in het leven staan en tot wie we zijn gevormd in de loop der jaren met onze rugzak aan ervaringen.

Hierdoor reageren we volgens een vast patroon op zaken die ons overkomen of die we waarnemen. ‘We vinden dit, of dat hoort zo…’. Hierdoor kunnen er onbewust ook negatieve gedachten ontstaan.

Willen we deze vaste negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten door ons meer te openen en minder energie te verspillen aan het ‘herkauwen’ van alles wat in onze gedachten ontstaat. Dan helpt het werken met positieve gedachten, door middel van affirmeren zeer sterk.

Vanuit de Yoga kennen we dit al in de vorm van mantra’s of positieve krachtzinnen tijdens het beoefenen van de asana’s.

Wanneer we herhaaldelijk een positief geladen boodschap aan onszelf melden overschrijven we als het ware de ‘harde schijf’ met sombere gedachten, zodat we de gewoonlijke gedachtegang kunnen doorbreken en onszelf kunnen openen, zodat we kunnen meevloeien naar dat wat daadwerkelijk voor ons klaarligt om te kunnen groeien en vrijer/positiever te kunnen leven.

Vorm je eigen krachtzin:

Stel jezelf bovenstaande vraag ‘of je daadwerkelijk doet wat je wilt en wat je nodig hebt’?

Schrijf dan eens op wat jij denkt nodig te hebben. Formuleer een zin waarin het woord “Ik” de hoofdrol speelt. Laat woorden met tijdsbepaling weg en gebruik geen ontkenningen in je zin als niet, nooit, geen etc.

Voorbeeld:

Ik doe niet wat ik daadwerkelijk wil, ik heb meer rust nodig:

Zin:Ik geef mezelf alle rust die ik nodig heb, omdat ik het waard ben om uit te rusten.’

Dit is een algemeen gevormde zin. Natuurlijk kun je de zin nog veel meer uitdiepen.

Als bijvoorbeeld de behoefte aan rust ontstaat doordat je teveel werk op je bord hebt liggen. Maak dan een activiteit voor jezelf ervan om hier iets aan te gaan doen, als het overleggen met anderen die je een handje kunnen toesteken. Je kunt je zin dan formuleren als:

‘Ik verdien meer rust om beter te functioneren, ik open mij voor hulp/oplossingen.’

Veel succes!

Laat in de reacties hieronder weten welke affirmaties jou helpen om negatieve gedachten te doorbreken!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter