Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 mei 2019

Misverstanden over meditatie: de feiten op een rijtje

/
Geplaatst door
/
Comments0

Misverstanden over meditatie zien we helaas overal om ons heen, en dat is jammer. Meditatie is namelijk dé manier om meer ontspannen en in het hier en nu te leven.

Het heeft voor iedereen wat te bieden, en is daarom een aanwinst in het dagelijks leven.

Er bestaan zoveel misverstanden over meditatie dat veel mensen er maar niet aan beginnen. Daarom zetten we in dit blog graag de feiten op een rijtje en laten we je kennis maken met de voordelen van meditatie!

Misverstanden over meditatie

Wat is meditatie?

Voor we ons gaan richten de misverstanden over meditatie, is het misschien goed om eerst eens stil te staan bij wat meditatie eigenlijk is.

“Meditatie is het in staat zijn om een aaneengesloten periode ononderbroken te concentreren op één object.”

Dat klinkt misschien eenvoudig, maar zeker in de drukke wereld van vandaag is het een enorme uitdaging. Wanneer je mediteren goed onder de knie krijgt, ervaar je daardoor ontzettend veel voordelen in je leven zoals:

  • Meer zicht en controle op overheersende gedachten
  • Controle over je mind, waardoor je je gedachten kunt ‘uitzetten’.
  • In contact komen met jezelf 
  • Het hier en nu je volle aandacht geven

Mediteren kan je leren door het te doen, je kunt het zien als training. Door het vaker te doen leer je hoe meditatie werkt en ontdek je wat voor jouw een prettige manier is.

En het mooist van alles: iedereen kan mediteren!

Wil je dit zelf eens proberen? Doe dan eens mee met de onderstaande meditatie voor beginners:

De misverstanden over meditatie

Nu je weet wat mediteren eigenlijk is, gaan we kijken naar veel voorkomende misverstanden.

Veel mensen hebben namelijk wel baat bij de voordelen van meditatie, maar worden afgeschrikt door een verkeerd beeld dat ze ervan hebben.

Een aantal van deze misverstanden zijn bijvoorbeeld:

1. Mediteren is oncomfortabel

Vaak denken mensen dat mediteren zeer oncomfortabel is. Iedereen kent de foto’s van mensen die in de lotushouding op een meditatiekussen zitten.

Maar dit is niet de enige manier van mediteren. Het kan ook terwijl je rechtop op een stoel zit, zittend op je knieën of met je rug tegen de muur. Gewoon op de plek en in de houding die voor jou prettig is.

Wist je dat er zelfs vormen van bewegend mediteren bestaan? Bijvoorbeeld dans- of loopmeditatie.

2. Tijdens het mediteren mag je nergens aan denken

Het doel van mediteren is juist dat je jouw gedachten er kunt laten zijn en dat je leert ze te negeren. Want stoppen met denken kan niet! Maar gedachten kunnen wel in de weg zitten en de overhand krijgen bij alles wat je doet.

Door te mediteren leer je hoe je jouw gedachten niet of minder van invloed kunt laten zijn in je dagelijks leven. Hierdoor ben je meer in het hier en nu, wat zorgt voor focus en ontspanning.

3. Mediteren is moeilijk

Dit is een grote misvatting. Je kan mediteren namelijk niet goed of fout doen. En iedereen kan het.

Door het vaker te doen, wordt je er wel meer bedreven in. In het begin zal het onwennig zijn en moet je jouw draai vinden. Misschien lukt het je eerst maar een paar minuten en kan je het na verloop van tijd wat langer “volhouden”.

Alles is goed. En met een paar minuten per dag merk je al de positieve gevolgen voor jouw staat van zijn, je gezondheid en je gevoel van geluk.

 

Wat is jouw beeld van mediteren? Deel het met ons in een reactie hieronder!


Dit blog is een bijdrage van Yogamat-online.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter