Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 mrt 2024

Meditatie in bed – 5 technieken op een rij

/
Geplaatst door
/
Comments1

Een meditatie in bed kun je op verschillende manieren uitvoeren. Allemaal hebben ze hun eigen voordelen. In dit blog ga ik hier graag wat dieper voor je op in. Je komt onder meer te weten:

  • Wat de voordelen zijn van mediteren in bed
  • Welke soorten meditaties je kunt doen in bed
  • Wat een slaapmeditatie precies is

En nog veel meer! Lees je mee?

meditatie in bed

De voordelen van meditatie in bed

Mediteren in bed heeft een aantal grote voordelen:

  • Rust in je hoofd. Wanneer je net wakker wordt zit je hoofd nog niet vol gedachten en ’s avonds wanneer je naar bed gaat geef je je brein het signaal dat het tijd is om te ontspannen. In beide gevallen heb je rust in je hoofd die de perfecte voorwaarden creëren voor een diepe meditatie van goede kwaliteit.
  • Comfortabele lichaamshouding. Met een matras, kussens en dekens in overvloed, heb je in bed alle mogelijkheid om een comfortabele lichaamshouding te vinden. Hierdoor kun je meer diepgang in je meditatie opzoeken.

Hoe kun je mediteren in bed? 5 technieken

Een meditatie in bed kun je liggend of zittend uitvoeren. Een liggende houding is vaak extra ontspannend maar hierbij loop je wel het risico dat je in slaap valt. Een zittende houding is actiever en voorkomt dat je in slaap valt.

Besluit je om je meditatie liggend uit te voeren? Leg dan je hoofd op een kussen en je handen naast je met de handpalmen omhoog. Als je het fijn vindt, kun je een extra kussen onder je knieën leggen. Tijdens de meditatie mag je je ogen sluiten.

1. Bodyscan meditatie

Tijdens een bodyscan meditatie ga je stapsgewijs alle delen van je lichaam af en leer je signaleren waar spanning en stress zich in je lichaam opslaat.

Kom liggen op je rug met je handen naast je. Je mag je ogen sluiten. Zorg ervoor dat je nek ontspannen is en plaats eventueel een extra kussentje onder je knieën. Ga met je aandacht naar je voeten.

Wat voel je? Tintelingen of spanning? Als je spanning voelt, mag je dat lichaamsdeel aanspannen om erna weer te kunnen ontspannen. Ga zo bewust elk lichaamsdeel langs en voel wat er in je lichaam gebeurt.

Een bodyscan meditatie kan je uitstekend helpen om in slaap te komen. Doordat je je gedachten helemaal richt op je lichaam verdwijnen piekergedachten tijdelijk. Deze zijn vaak verantwoordelijk voor het niet in slaap kunnen komen.

2. Dankbaarheidsmeditatie

De dankbaarheidsmeditatie kun je ook in bed uitvoeren. Met een dankbaarheidsmeditatie train je je mind om positiever te denken waardoor je algemene geluksniveau stijgt.

Deze meditatie is heel fijn om in de ochtend te doen, zodat je je dag positief kunt starten. Ook is het fijn om je dag hiermee af te sluiten zodat je met een fijn gevoel kunt gaan slapen.

Kom voor deze meditatie op je rug liggen. Je gehele lichaam is ontspannen en je mag je handpalmen omhoog laten wijzen. Op deze manier voel je je ontvankelijk. Je mag nu je ogen sluiten en je ademhaling observeren.

Adem 4 tellen in en 6 tot 8 tellen uit. Met je gedachten mag je naar een fijn moment van vandaag. Dit hoeft niet groot te zijn. Een kopje koffie in de ochtend of een heerlijke wandeling. Laat je fantasie de vrije loop.

Doe je een dankbaarheidsmeditatie aan het eind van de dag? Dan kun je ook prima een moment uit de dag kiezen die je heel gelukkig maakte en een dankbaar gevoel gaf.

In de video hieronder ontdek je meer over hoe belangrijk dankbaarheid in je leven is.

3. Mindfulness meditatie

Ook voor een mindfulness meditatie is het fijn om in je meest comfortabele houding te gaan liggen.

Richt je aandacht op je ademhaling en observeer waar je ademhaling zit. Adem 5 tellen in door je neus en 5 tellen uit door je neus. Ga net zo lang door met deze ademrondes totdat je merkt dat je ademhaling dieper in je buik zakt.

Voel dat je spanning los kan laten en merk op dat je gedachten rustiger worden.

Elke keer als je afdwaalt naar het verleden of de toekomst breng je je focus weer terug naar de ademhaling. Op deze manier train je om in het ‘hier en nu’ aanwezig te zijn.

4. Stilte meditatie

Kom liggen op je rug en sluit je ogen. Ga in gedachten alle sensaties die je door je lichaam voelt af. Merk op waar je ademhaling zit en laat deze er eerst ‘zijn’ zonder dat je er iets mee hoeft te doen.

Merk op welke gedachten er door je hoofd gaan. Neem afstand van je gedachten door ze te scannen. Je aandacht mag je richten op de ademhaling.

Bij elke uitademing laat je spanning en gedachten die je niet dienen los. Herhaal dit voor een aantal rondes en merk op dat het steeds stiller wordt in je mind en lichaam.

Observeer deze ruimte in je lichaam zonder oordeel of dat je er gelijk iets mee moet. Blijf je focussen op deze stille plek om volledig in het ‘hier en nu’ aanwezig te zijn.

5. Geleide meditatie

Een geleide meditatie helpt je om met een rustig gevoel in slaap te vallen. Daarnaast zal de kwaliteit van je slaap beter zijn.

Kom hiervoor liggen op je rug met de handpalmen omhoog. Luister naar de stem van degene wie de meditatie ingesproken heeft en volg zijn/haar instructies op.

Je zult merken dat je tijdens de sessie misschien al wat slaperig wordt. Blijf erbij, zodat je na de meditatie met een rustig gevoel kunt gaan slapen.

Hieronder kun je een geleide meditatie uitproberen.

Ochtend meditatie in bed

De ochtend is een perfect moment om te mediteren. Een ochtendmeditatie helpt je om je dag rustiger en bewuster te beginnen. Je zorgt daarmee voor een fijne positieve start van de dag.

Maar… het kan wel een uitdaging zijn om op te staan als die wekker gaat ;). Gelukkig kun je ook in de ochtend mediteren in bed!

Het voordeel daarvan is, is dat het echt een van de eerste dingen is die je doet die dag. Je hoeft je nog niet aan te kleden of je bezig te houden met wat er gaat komen die dag.

Je hebt zo direct een paar minuten voor jezelf aan het begin van de dag, die kan niemand je meer afnemen, nog voordat je zelfs maar je bed uit bent!

Je kan blijven liggen en een van bovenstaande meditaties doen, maar de kans is dan wel groot dat je weer in slaap valt. Het is daarom slim om rechtop te gaan zitten in bed.

Hoe lang je mediteert is aan jou, maar realiseer je dat je vaak meer hebt aan iedere dag 5 minuten dan aan een keer per week een half uur.

En lukt het toch niet in de ochtend? Kies dan eens voor een slaapmeditatie!

Wat is een slaapmeditatie precies?

Slaapmeditaties zijn meditaties die je helpen om op een ontspannen en rustige manier in slaap te vallen. Deze meditaties zijn op een bepaalde manier ontwikkeld, zodat je op een natuurlijke manier de dag afbouwt.

Alles wat je gedurende de dag aan prikkels binnen hebt gekregen, geef je als het ware een plekje. Door deze informatie een plek te geven en te accepteren, kun je al deze prikkels, gedachten en gevoelens verwerken en loslaten.

Er ontstaat in zowel je mentale als fysieke lichaam ruimte en rust. Hierdoor kun je met een ontspannen gevoel de nacht in gaan.

Slaapmeditaties zijn er in verschillende soorten en lengtes. Zo heb je korte meditaties van een paar minuten. Hier leer je om bijvoorbeeld stil te staan waar je dankbaar voor bent.  Ook bestaan er langere slaapmeditaties waar je de focus legt op het verbeteren van je slaapkwaliteit. – Melanie

Slaapmeditaties kunnen je helpen om in je onderbewuste te komen. Tijdens een yoga nidra sessie bereid je je zowel geestelijk als lichamelijk voor om in zo’n diepere staat van bewustzijn te komen.

Yoga nidra is een methode waar je toewerkt naar emotionele, fysieke en mentale ontspanning. Alles wat je in je onderbewuste opgeslagen hebt, kun je hierdoor verwerken. Een sessie van een uur kan voelen als 4 uur slaap.

Uiteraard is yoga nidra een toevoeging om compleet te ontspannen en geen vervanging van slaap.

In de video hieronder kom je meer over Yoga Nidra te weten.

Slaapmeditaties zijn bedoeld om de kwaliteit van je slaap en algehele gezondheid te verbeteren. Neem zeker eens een kijkje op ons practice platform als je op zoek bent naar yoga nidra sessies en geleide meditaties voor in bed. 🙂

Slaap lekker!


Mediteer jij weleens in bed? Doe je dat het liefste ’s ochtends of ’s avonds? Deel het in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. Kayleigh

    Hey, wat fijn dat de link naar deze blog in de maandmail stond. Ik mediteer graag in bed maar ik dacht altijd dat dat toch niet zo best was. Meer om wat anderen erover zeggen.
    Ik merk vooral dat het inderdaad diepere ontspanning, rust en gek genoeg daardoor betere concentratie op de meditatie. Ik mediteer het liefste ergens begin middag als een soort pauze van alles maar als dat niet kan doe ik het in de avond.
    Bedankt voor de blog!

Laat een reactie achter