Intuïtie – de kracht van het (vrouwelijk) instinct
Intuïtie, het is een merkwaardig verschijnsel.
Soms kun je iets niet uitleggen, maar ‘weet’ je gewoon dat het voor jou zo is. Je voelt het. Het is je onderbuikgevoel.
Vrouwen hebben dit meestal sterker dan mannen.
Ik voel dit persoonlijk eerlijk gezegd nog sterker sinds ik een kind heb. Ik weet gewoon of iets wel of niet klopt als het op mijn kind aan komt, zonder dat ik precies kan omschrijven hoe ik dat weet.
Maar wat is dat nou eigenlijk precies, intuïtie?
In dit blog kom je meer te weten over:
- Wat intuïtie precies is
- Waarom vrouwen dit vaak sterker hebben dan mannen
- Waarom het goed is om op je intuïtie te vertrouwen
- Tips om meer op je intuïtie te vertrouwen
Wat is intuïtie?
Het woord intuïtie komt uit het Latijn en kun je vertalen als ‘innerlijk zien’. Het wordt ook wel gedefinieerd als het vermogen om iets instinctief te begrijpen, zonder dat je daarover bewust hoeft te redeneren.
The British Journal of Psychology omschrijft het als volgt: dat wat gebeurt als de hersenen een beslissing maken gebaseerd op ervaringen uit het verleden en externe signalen, maar dit gebeurt zo snel dat de reactie op onbewust niveau plaatsvindt.
Intuïtie wordt ook wel het zesde zintuig, ingeving of onderbuikgevoel (‘gut feeling’) genoemd.
De term ‘gut feeling’ is interessant omdat dit refereert naar de darmen. Net zoals in de hersenen zitten er neurotransmitters in de darmen. Die neurotransmitters zijn de boodschappers van het zenuwstelsel, ze zorgen voor communicatie. Als die neurotransmitters signalen afgeven, kun je dit voelen als de welbekende vlinders in je buik of bijvoorbeeld als pijn in je maag of buik gebied.
Omdat intuïtie vooral om voelen draait, is het vaak moeilijk uit te leggen aan een ander. Je weet het, je voelt het, maar het precieze waarom kun je niet altijd uitleggen.
Waarom noemen ze het ‘vrouwelijke’ intuïtie?
Intuïtie wordt dus vaak gelinkt aan vrouwen, de vrouwelijke intuïtie. Of vrouwen echt een sterkere intuïtie hebben is lastig aan te tonen. Sommige onderzoeken laten zien dat vrouwen beter de stemming van een ander persoon kunnen inschatten.
Vrouwen lijken beter te zijn in het inschatten van gezichtsuitdrukkingen, gebaren en intonaties. Dit schijnt ook te maken te hebben met oxytocine. Meer oxytocine zorgt ervoor dat je gezichtsuitdrukkingen beter kunt interpreteren.
Er zijn ook onderzoeken die met behulp van MRI scans verschillen laten zien tussen de hersenen van mannen en vrouwen.
Daaruit blijkt dat een ‘typisch mannenbrein’ neurologisch gezien meer aan logica gelinkt kan worden en een vrouwenbrein meer gelinkt wordt aan de interpretatie van sociale fenomenen vanwege de vele neurale connecties.
Vrouwen zijn hierdoor meer geneigd om beslissingen te nemen op basis van subtiele boodschappen.
Je kan het ook vanuit een evolutionair perspectief bekijken. Het waren vroeger de vrouwen die de zorg droegen voor de kinderen. Om de kinderen te beschermen tegen gevaar was het belangrijk voor vrouwen dat ze een goed ontwikkeld instinct op dat vlak hadden. Daarbij zijn baby’s nog niet in staat om met woorden aan te geven wat ze willen en dus is het belangrijk dat een moeder dat kan ‘aanvoelen’.
Vrouwen die borstvoeding geven zeggen weleens dat ze al wakker lijken te worden vlak voordat hun kind gaat huilen. Of dat ze hun tepels voelen prikken vlak voordat hun kind aangeeft te willen drinken.
Het lijkt dus wel alsof die vrouwelijke intuïtie versterkt wordt op het moment dat vrouwen moeder worden.
Dat gezegd hebbend, wil dit natuurlijk niet zeggen dat mannen geen intuïtie hebben! We hebben allemaal zowel feminine als masculine eigenschappen. Yin en yang, zon en maan, licht en donker, noem het maar op.
Bij veel vrouwen is de intuïtie misschien sterker ontwikkeld, maar er zijn ook genoeg mannen met een sterke intuïtie!
Waarom is het goed om naar je intuïtie te luisteren?
In de huidige maatschappij ligt de focus vooral op wetenschap, logica en op doen (de meer masculine kant). Er is minder ruimte voor gevoel, intuïtie, verbinding, mijmeren, zijn (de meer feminine kant).
Veel mensen weten niet meer goed hoe ze moeten voelen of durven niet meer te vertrouwen op hun gevoel. Ze zitten meer in hun hoofd dan in hun lijf.
Wanneer je meer in je hoofd zit, kan dit veilig voelen. Het lijkt vaak controleerbaar en goed te begrijpen, in tegenstelling tot dat wat je voelt in je lichaam. Intuïtie is veel subtieler en minder tastbaar.
Gedachten zijn vaak negatief en kunnen je voor de gek houden, het zijn geen feiten. Maar je lichaam liegt niet. Je lichaam geeft feilloos aan of iets wel of niet klopt voor jou als persoon.
In de video hieronder vertelt Mel je meer over hoe je onnodige negatieve gedachten opzij zet!
Tips om meer op je intuïtie te vertrouwen
Wat kun je nou doen om weer meer op je intuïtie te gaan (durven) vertrouwen? Hieronder deel ik een aantal tips:
Voel
Oke, dit is echt een open deur. Het klinkt zo simpel, maar dit is wel de basis dus die wil ik hier toch noemen. Wat voel je lichamelijk bij een keuze? Geeft het je een licht of een zwaar gevoel?
Maakt je hart een sprongetje, voel je vlinders in je buik of juist een steen in je maag? Voel je een tinteling of krijg je ergens kippenvel van? Dit zijn allemaal fysieke sensaties die je ergens op wijzen.
Natuurlijk kun je ook yoga doen om je te helpen om beter bij je gevoel te komen!
Zoek rust en ruimte op en zit stil
Als het niet lukt om direct te voelen kan het helpen om een paar minuten stil te zitten op een rustige plek. Focus je op je adem, verder hoef je je even met niks anders bezig te houden.
Dit creëert soms net de rust en ruimte die je nodig hebt om daarna te kunnen opmerken wat je intuïtie je ingeeft.
Weet wat je wil, leun achterover en vertrouw
Doen door niet te doen. Dat klinkt tegenstrijdig en is soms echt heel moeilijk, dat weet ik heel goed. Maar wist je dat dit ook zo werkt in de natuur volgens dit artikel?
Spermacellen bewegen hard om bij een eicel te komen, maar de eicel zelf heeft ook een rol. De eicel trekt namelijk de spermacellen aan.
De eicel zorgt ervoor dat de spermacellen naar háár toekomen in plaats van dat zij naar de spermacellen toebeweegt. En dan KIEST de eicel de spermacel uit. De eicel doet door niet te doen!
Hoe dit er in de dagelijkse praktijk uitziet? Nou, ken je die momenten waarop je gewoon lekker aan het wandelen bent en opeens een super creatief idee hebt? Zonder dat je er actief moeite voor hebt gedaan, is er iets ‘tot je gekomen’ en precies dat zijn vaak je beste ideeen!
Het kan dus helpen om bewust afstand te nemen van dat wat je wil doen. Zo kan er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeen. Ditzelfde proces kun je ook toepassen op je werk trouwens, daar lees je hier meer over.
In contact staan met je instinct
Voor mij is intuïtie heel belangrijk. Ik vind het echt niet altijd makkelijk om goed te kunnen voelen en om dan ook vervolgens ook nog eens te durven vertrouwen op dat onderbuikgevoel.
Maar hoe spannend ik dat soms ook vind, de keren dat ik daar wél op durf te vertrouwen, leiden uiteindelijk altijd tot m’n beste beslissingen.
Ik ben heel benieuwd hoe jij je intuïtie ervaart. Wat zijn voor jou de momenten waarop je je intuïtie duidelijk aanvoelt? Durf je die te volgen?
PS: Als je je nog meer in intuïtie wil verdiepen, kun je eens naar de documentaire Insae kijken. Aanrader!
PS2: Heb je je intuïtie weer helemaal gemasterd? Dan kun je als spion voor de CIA inschrijven! Ze zeggen namelijk dat de beste spionnen in de CIA vrouwen zijn ;).
Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.