Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 aug 2021

Onbezorgd genieten op vakantie – 7 tips voor gezondere keuzes tijdens je vakantie

/
Geplaatst door
/
Comments0

Het is weer vakantie. Wat heerlijk om even te gaan genieten van de rust. Ik denk dat heel veel van ons echt toe zijn aan vakantie. Want de afgelopen periode was best heftig.

In dit blog wil ik je wat tips geven voor op vakantie. Zowel over voeding als over je leefstijl zodat je onbezorgd kunt genieten van de ontspanning en rust die je gegeven wordt!

vakantie

Rust en reflectie

In de vakantie vind ik het heerlijk om rust te pakken en te reflecteren. Kijken hoe het me gaat en wat ik nog wil bereiken. Januari is daar een perfect moment voor maar de zomervakantie voor mij ook. Zo sta ik 2x per jaar bewust stil bij wat ik heb bereikt en nog zou willen bereiken. 

Mooie doelen stellen voor jezelf. Bijvoorbeeld wat betreft je gezondheid, zelfontwikkeling of je werk. Dit is de eerste tip voor de aankomende vakantie.

Rust pakken en reflecteren en inchecken bij jezelf hoe het met je gaat. Bij rust komt veel creativiteit los, dus neem bijvoorbeeld een notitieboekje mee en schrijf hier alles in op wat je denkt/voelt en wil! 

Vraag jezelf af waarom je iets wilt. Wil je het voor een ander of echt voor mezelf? Word jij hier gelukkig van? En niet gezonder gaan eten, meer sporten, een strakker lichaam willen, afvallen (etc) omdat de buurvrouw, je collega, je zus of je vriend het ook heeft gedaan. Of omdat mensen het je juist afraden om te doen. 

Nee, je doet het voor jezelf. Dan pas gaat je gevoel erin mee en is de kans veel groter dat je het ook bereikt. Maar weet dat veranderingen tijd nodig hebben. Gun jezelf die tijd, heb geduld en geniet van het proces…! 

Onbezorgd genieten van lekker, gezond en soms ook ongezond eten!

Wellicht ben je afgelopen jaar enthousiast gestart met een gezond(er) voeding- en leefstijlpatroon en wil je dit in de vakantie vasthouden. Goed plan!

Maar hoe doe je dat als je gaat kamperen, met een kleine camper gaat rondtrekken, uit eten gaat of voor de mensen die gaan vliegen: in een all-inclusive resort verblijft waar je de hele dag ‘gratis’ kan eten en drinken. Hoe maak je gezonde keuzes?

7 tips voor gezondere keuzes tijdens je vakantie

Tip 1: Bereid je goed voor

Als je op vakantie gaat besteed je meestal tijd aan de voorbereidingen. Plan thuis ook tijd in om op internet te zoeken naar gezonde adressen voor onderweg of rondom je vakantiebestemming.

Waar zitten de grotere supermarkten, bio-winkels, groenteboeren of de (bio-)markten? Is er ergens een verse juice-bar? Maak een lijstje, bijvoorbeeld in je telefoon, met al de adressen.

Tip 2: Geniet van lokaal, natuurlijk en onbewerkt

Waar je ook bent, vooral in het buitenland, kijk goed om je heen wat er lokaal te krijgen is. Wees nieuwsgierig en probeer vooral ook nieuwe producten uit zolang ze er natuurlijk en onbewerkt uitzien.

Eet méér groenten en fruit dan je gewend bent. Als je dorst hebt is bijna niets zo lekker als een groot stuk watermeloen en als je trek hebt is een banaan of avocado een prima snack.

Eet je thuis biologisch maar lukt het je niet om dit in je vakantieoord te vinden? Maak er geen punt van. Was alles goed en geniet ervan. Niet biologisch is altijd beter dan geen groente of fruit. 

Tip 3: Drink vooral voldoende water

Om je spijsvertering ‘s morgens op gang te helpen is het heel gezond om vlak na het opstaan twee of drie grote glazen water te drinken, liefst met wat citroensap erin. Zorg dat je altijd tijdens je vakantie water bij de hand hebt, ook naast je bed dus!

In sommige landen moet je daarvoor water kopen omdat het drinkwater niet betrouwbaar is. Vraag dit altijd goed na en als je twijfelt koop dan liever water.

Tip 4: Neem je favoriete supplementen mee

Gebruik je supplementen? Neem deze dan (deels) mee. Ik neem zelf mijn multivitaminen dag/nacht mee, vitamine C, visolie en een probiotica. 

Tip 5: Gebruik buffetten op een slimme manier

Ga je uit eten op een plek waar je gebruik kunt maken van een buffet? De meeste buffetten hebben een uitgebreide saladebar, maak hier goed gebruik van.

Kies pas in een tweede ronde voor de dingen die misschien niet zo gezond voor je zijn maar die je wel lekker vindt. Wees bescheiden met je portie en neem alle tijd om te eten en kauw vooral ook goed.

Voel daarna goed of je echt wel een toetje wil. Wil je iets proeven neem dan een kleine portie.

Tip 6: Ga goed gevuld naar tankstations

Tijdens je vakantie zal je op plekken komen waar de ongezonde voeding overal naar je ligt te knipogen. Luchthavens, tankstations, treinstations en wegrestaurants zijn wat dat betreft allemaal hetzelfde.

Weet je dat je hier gevoelig voor bent, zorg dan dat je hier niet met lege maag rondloopt en niet in de verleiding komt dingen te kopen die je eigenlijk niet wilt.

Tip 7: Pas op met alcohol en andere verleidingen

Ik kan zelf erg genieten van een goed glas wijn dus ik weet hoe moeilijk het kan zijn om dit te laten staan. Misschien ben jij gek op ijs of muffins of grote zakken chips?

Wees vooral niet te streng voor jezelf en ontzeg je niet teveel. Jezelf veel ontzeggen is vragen om moeilijkheden want dat hou je niet vol!

Uiteraard is het genieten van je vakantie het allerbelangrijkste. Bedenk goed of je iets wilt en geniet er dan met volle teugen van. Fijne vakantie!


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van Healthstudiojulia.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter