Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 sep 2021

Zelfliefde – 3 tips om meer van jezelf te leren houden!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Zelfliefde. Je hebt er vast wel eens iets over gehoord. Maar wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Zelfliefde betekent dat je jezelf accepteert zoals je bent, inclusief je tekortkomingen. Maar hoe doe je dat? Jezelf helemaal accepteren. Dat lees je o.a. in deze blog.

Verder lees je in dit blog:

 • Wat zelfliefde is
 • Waarom het hebben van zelfliefde zo belangrijk is
 • Wat je kunt doen om meer zelfliefde te voelen

En nog veel meer!

zelfliefde

Wat is zelfliefde?

Alles van jezelf waarderen en accepteren. De mooie kanten van jezelf, maar ook alle minder mooie kanten. Dat is wat zelfliefde is.

Niemand is perfect en dat is helemaal oké. Zelfliefde is ook opkomen voor jezelf wanneer dat nodig is en goed voor jezelf zorgen. Je gunt jezelf een rijk, gelukkig en gezond leven. En je bent liefdevol naar jezelf.

Waarom is zelfliefde zo belangrijk?

Je weet wie je bent en dat geeft rust

Wanneer je jezelf accepteert zoals je bent ontstaat er een stevige basis in jezelf. Waar je ook mee te maken krijgt, je weet dat je op jezelf terug kunt vallen.

Wat mensen ook tegen je zeggen of doen, jij weet wie je bent.

Als je weet wie je bent en wat je belangrijk vindt, dan hebben andere mensen of dingen die buiten jou omgaan minder invloed op je. En je zoekt ook minder bevestiging, liefde, troost en geluk bij iemand anders. Je hebt niemand nodig om jezelf gelukkig te voelen. Je weet dat jijzelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk.

Zelfliefde zorgt voor meer zelfvertrouwen

Het hebben van zelfliefde geeft je meer zelfvertrouwen. Je hebt jezelf geaccepteerd zoals je bent. Alle stappen die je tot nu toe hebt gezet, hebben je gemaakt tot de persoon wie je nu bent.

Je beseft dat je uniek bent. Je hebt bepaalde talenten en bijzondere eigenschappen die jou jou maken en daar durf je ook voor te gaan staan.

Je laat jezelf zien zoals je bent en durft ook ruimte in te nemen en je grenzen aan te geven. Wat niet goed voelt, laat je los.

Zelfliefde versterkt je immuunsysteem

Meer liefde voor jezelf en je lichaam versterkt je immuunsysteem, blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Exeter en Oxford.

In het onderzoek werden studenten verdeeld over verschillende groepen. De ene groep luisterde naar positieve affirmaties; een oefening voor meer zelfliefde. De andere groep naar een stem die constant kritiek leverde.

De eerste groep ontwikkelde meer empathie voor zichzelf én voor anderen. En dit had ook een lichamelijk effect op de participanten. Zij hadden namelijk een lagere hartslag en maakten minder zweet aan dan de tweede groep.

Door te zorgen voor meer zelfliefde kom je dus in een staat van ontspanning en dit heeft een direct effect op je immuunsysteem. 

Je ontwikkelt door zelfliefde meer empathie en compassie voor jezelf en anderen

Doordat je jezelf goed voelt over je zelf en wie je bent, kijk je met meer compassie naar jezelf. Je zorgt goed voor jezelf en dat heeft ook invloed op hoe je naar andere mensen kijkt.

Je ontwikkelt meer empathie en compassie voor anderen. Je kunt een gebeurtenis goed door de ogen van iemand anders bekijken.

Je kunt meer liefde aan anderen geven

Het is misschien een cliché, maar het is wel waar. Pas als je van jezelf houdt, kun je ook van iemand anders houden.

Je zoekt niet iemand anders die jou gelukkig kan maken maar bent al gelukkig en die ander is een super mooie toevoeging aan jouw leven.

Je ziet in dat je de moeite waard bent om van te houden en kunt die ander daarom ook liefhebben. Je komt niets halen maar alleen jezelf en je liefde brengen.

Wat kun je doen om meer zelfliefde te ontwikkelen?

Meer zelfliefde voelen gaat niet over één nacht ijs. Het is een diepgaand proces en blijft een uitdaging. Daarom volgen hieronder 3 tips om meer zelfliefde te ontwikkelen. 

Tip 1: Praat tegen jezelf zoals je tegen een vriend zou praten

Voor je vrienden wil je het beste, toch? Als een vriend een lastige tijd doormaakt, dan oordeel je niet over diegene maar ben je er gewoon voor hem. Je steunt diegene door dik en dun.

Hoe lief we vaak tegen een vriend zijn, hoe streng en hard we soms tegen onszelf kunnen zijn. Praat daarom tegen jezelf zoals je tegen een vriend zou praten.

Welke lieve en troostende woorden zou je zeggen? Welk advies zou jij geven? Waarschijnlijk zijn dit woorden en adviezen die je zelf op dit moment ook goed zou kunnen gebruiken.

Behandel jezelf dus zoals je met iemand omgaat die je liefhebt.

Tip 2: Herken je gedachten en neem afstand van je kritische gedachten

Merk op hoe je tegen jezelf praat.

Ben je veelal optimistisch en positief of heb je gedachten die bijvoorbeeld zeggen dat je iets niet kunt. Je weet wel die stemmetjes die zeggen “ach dit is niets voor mij”. Of “ik ben niet goed genoeg”.

Wees je ervan bewust. Dit zijn namelijk de gedachten van jouw innerlijke criticus. Als je je hiervan bewust bent kun je hier met meer afstand naar gaan kijken.

Deze innerlijke criticus hoef je niet te zien als iets negatiefs. Waarschijnlijk heeft de innerlijke criticus jou zelfs geholpen in je leven. Bijvoorbeeld toen je kind was en dreigde buiten de groep te vallen.

Dankzij je innerlijke criticus slikte je nog net je woorden in maar de inner criticus kan je ook belemmeren en dat is niet de bedoeling.

Wat je kunt doen is je ervan bewust zijn en er afstand van nemen. Hier zijn 2 technieken voor:

 • Geef je innerlijke criticus een naam. Bijvoorbeeld: Henk, Truus of Miep.

Elke keer dat deze gedachten naar boven komen, denk je: Ah daar is Henk weer met zijn kritische gedachten. Ik kies er voor om even niet met Henk mee te gaan, doei!

 • Zet de zin: “Ik heb de gedachte dat… ervoor”.

Elke keer dat je een gedachte hebt zoals ‘ik ben te lelijk’, zet je ‘ik heb de gedachte dat’ ervoor. Dus bijvoorbeeld: Ik heb de gedachte dat ik er te lelijk voor ben.

Door dit te doen kun je vanaf een afstandje naar deze gedachte kijken. En het zien voor wat het is: het is niet de waarheid, het is maar een gedachte die je hebt.

Tip 3: Maak gebruik van positieve affirmaties

Een affirmatie is een krachtspreuk, een zin of een tekst die je hebt bedacht, die je focus geeft. Dus iets positiefs wat je wél wilt geloven.

Hieronder heb ik enkele affirmaties opgeschreven die je zou kunnen gebruiken. Kies er één of een aantal uit waar je je goed bij voelt.

Na een aantal dagen kun je altijd nog kiezen voor toch een andere affirmatie of voeg je er nog meer toe.

Je kunt de gekozen affirmatie enkele keren hardop tegen jezelf uitspreken of je kunt de zin een paar keer in een schrift opschrijven. Geef het een kans en kijk wat het voor je doet!

 • Ik hoef niet perfect te zijn
 • Ik verdien het beste dat het leven mij kan geven
 • Ik laat mezelf zien
 • Ik ben goed genoeg
 • Ik ben een succesvol en zelfverzekerd mens
 • Ik weet dat ik goed ben.
 • Ik volg mijn hart en laat mijn dromen uitkomen.
 • Ik leef vanuit liefde en deel die liefde met de mensen om me heen.
 • Ik leef in het nu. Het hier en nu.
 • Ik ben diep tevreden met wie ik nu ben.
 • Ik denk positieve gedachtes en straal dit uit naar anderen.

Het ontwikkelen van meer zelfliefde kost tijd en het is niet iets wat er zomaar opeens is. Je kunt er elke dag weer opnieuw voor kiezen om vandaag lief voor jezelf te zijn, om goed voor jezelf te zorgen en met liefde te praten over jezelf. Stap voor stap dus!

Wat is jouw tip voor meer zelfliefde? Laat het me weten in een comment hieronder!


Dit is een gastblog van Life- en loopbaancoach Marije Timmerman – www.marijetimmerman.com

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter