Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 jan 2022

Je hart volgen – 4 praktische tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Je hart volgen, hoe doe je dat?

Je kent het vast wel: je staat voor een keuze en je weet het gewoon echt even niet wat je moet doen. Je praat erover met een bekende. Wat moet je nou kiezen?

Vervolgens krijg je van de ander het antwoord: volg je hart.

Ja, leuk en aardig, maar hoe doe je dat dan? Wat is nou echt ‘je hart volgen’? Hoe weet je dat je je hart volgt? En waarom zeggen mensen eigenlijk zo vaak dat je je hart moet volgen?

Ik ga er in deze blog dieper op in.

In deze blog kom je meer te weten over:

  • Wat het betekent om je hart te volgen
  • Het verschil tussen je gevoel en je emoties
  • Waarom je beter je hart kunt volgen dan je verstand
  • Waarom het soms zo moeilijk is om je hart te volgen
  • Praktische tips om vaker je hart te volgen

En nog veel meer! Lees je mee?

Je hart volgen

Vraag en antwoord

1.Wat is je hart volgen?

Het betekent dat je doet wat je echt diep van binnen wil.

2.Hoe weet je of je je hart volgt?

Merk bij jezelf het volgende verschil op: zoek je vooral iets van je omgeving, zoals bevestiging, aandacht of liefde?

Of voel je dat de beslissing echt van binnenuit komt? Voelt het kloppend voor jou, los van de oordelen en meningen van andere mensen?

Als het dat laatste is, dan weet je dat je je hart volgt.

Wat betekent het om je hart te volgen?

Als je je hart volgt, dan betekent dat dat je je gevoel en je intuitie volgt en doet wat je het allerliefste wil. Hoe spannend, eng, onverwachts of oncomfortabel dat ook voelt, je doet het toch.

Diep van binnen voel je dat dat je uiteindelijk het meest voldoening, zingeving of geluk zal geven.

If it excites you and scares you at the same time, it probably means you should do it

Je hart volgen is vaak spannend, dat is ook de reden waarom veel mensen het niet doen. Het voelt vaak als een sprong in het diepe. Wat nou als het niet lukt? Dan is die diepste wens niet uitgekomen.

Als je je hart niet volgt en kiest voor de veilige keuze, dan hoef je ook niet het gevoel te hebben dat je gefaald hebt of dat het mislukt is.

We staan allemaal regelmatig voor zo’n keuze. Dat hoort nou eenmaal bij het leven. De vraag is: wat doe je dan?

Een persoonlijk voorbeeld: Ik ben inmiddels al meer dan een jaar getrouwd, maar ik weet nog precies het moment waarop ik na een lange knipperlicht relatie tegen hem ging zeggen ‘het is nu of nooit’.

Knetterspannend vond ik dat! Want we hadden het toch leuk? Wat nou als hij zou zeggen ’nou, laten we het maar niet doen’? Of erger nog, wat nou als we ervoor zouden gaan en hij mijn hart zou breken?

Gelukkig heb ik toen toch m’n hart gevolgd en de sprong gewaagd. Daar ben ik oprecht nog elke dag dankbaar voor!

Waarom is het soms zo moeilijk om je hart te volgen?

We hebben geleerd dat we ons moeten aanpassen aan onze omgeving. We doen dingen omdat dat nou eenmaal zo hoort en niet omdat we dat zelf graag willen.

Als je dat keer op keer doet, dan worden dat je gedragspatronen. Je staat er dan vaak helemaal niet meer bij stil dat je iets doet omdat je denkt dat dat nou eenmaal zo hoort en normaal is.

Wanneer je dan vervolgens besluit om wel naar je hart te luisteren, weet je eigenlijk niet meer goed hoe dat moet.

Zodra je je hart volgt, raakt je leven vervuld met wonderen – paulo coelho

Wil je meer weten over gedragspatronen (samskara’s)? Kijk dan eens naar onderstaande video.

Waarom is het belangrijk om je te laten leiden door je hart en niet door je verstand?

Ik gooi het er maar meteen even in: je gaat dood. Of je het nou leuk vindt of niet.

Vaak leven we in een soort waan dat het leven oneindig is. We staan er maar weinig bij stil dat we uiteindelijk dood gaan.

Nu geloof ik er niet zozeer in dat je elke dag zou moeten leven alsof het je laatste dag is. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zou op m’n laatste dag niet bezig zijn met wat ik vanavond moet eten en of ik nou wel of niet een jas zal kopen bijvoorbeeld.

Maar als ik daar nooit mee bezig zou zijn, dan zou mijn gezondheid daar onder lijden (want ik eet niet en ik heb het koud ;)).

Het is goed om na te denken over de toekomst, over wat jij belangrijk vindt en om stappen in die gewenste richting te zetten.

Daar heb je absoluut je verstand bij nodig. Je hebt je verstand nodig om even door dat oncomfortabele heen te gaan, omdat je weet dat het op lange termijn beter voor je is.

Maar, dat is iets heel anders dan dat je je initieel laat leiden door je verstand!

Je brein is niet gemaakt om je gelukkig te maken

De hersenen hebben als functie om jou veilig te houden, om ervoor te zorgen dat jij kunt overleven. Je brein wil jou beschermen tegen gevaar. De functie is niet om jou gelukkig te maken.

Als jij dus altijd je hersenen, je rede, je ratio, je verstand volgt, dan is kies je vanuit de angst voor gevaar. Je kiest voor veiligheid, zekerheid en overleven. De kans is vrij klein dat je je dan echt gelukkig voelt.

The cost of not following your heart is spending te rest of your life wishing you had

Merk je dat je je toch veel laat leiden door je angsten en wil je deze overwinnen? In onderstaande video deelt Rolf tips om dit te doen.

Wat is het verschil tussen luisteren naar je hart en je laten leiden door emoties?

Luisteren naar je hart is hetzelfde als luisteren naar je gevoel. Daar mag je je door laten leiden. Dat is echter wel iets anders dan je laten leiden door emoties.

Emoties zijn kortstondig, oppervlakkig en duren maar 90 seconden. Gevoelens zijn juist langdurig, diep geworteld en ze blijven heel lang bij je.

Het is belangrijk om emoties te herkennen en erkennen (oftwel: ze mogen er zijn), maar je hoeft je daar niet door te laten leiden. Emoties komen en gaan.

Stel je hebt ruzie met je partner en je bent boos. Als je die boosheid volgt en je daardoor laat leiden, dan roep je misschien iets heel onaardig en storm je de deur uit.

Als je daarentegen naar je hart luistert, dan vertelt dat je misschien wel dat je eigenlijk heel veel van je partner houdt en de ander helemaal geen pijn wil doen met onaardige woorden.

Tips om je hart te volgen

Je hart volgens is dus super belangrijk, maar veel van ons kunnen wel wat oefening gebruiken! Hieronder een paar praktische tips:

1.Mediteer

In de stilte vind je namelijk de antwoorden (de cliches vliegen je om de oren, ik weet het ;)). Het is belangrijk om uit die ratrace van gedachten te komen. Om gedachten te zien voor wat ze daadwerkelijk zijn: gedachten, geen feiten.

Dan pas kun je echt voelen, luisteren en horen wat je hart te zeggen heeft.

2.Durf anders te zijn

Als jij echt gaat doen wat JIJ naar verlangt, dan gaan andere mensen daar iets van vinden.

Jij wil je baan op zeggen?  Dan krijg je te horen ‘zou je dat nou wel doen?’. Jij wil in een tiny huis gaan wonen? Dan krijg je te horen ‘is dat niet een beetje te klein en onpraktisch?’

Het is veel makkelijker om met de grijze massa mee te bewegen dan om tegen de richting in te bewegen.

Grijs is veilig, neutraal en vlak. Veel mensen kiezen daarvoor. Als jij iets anders kiest, vinden zij dat spannend en dat projecteren ze op jou. Je hebt dus moed en zelfvertrouwen nodig om dan toch die keuzes te maken die jij wil.

3.Oefen

Je kunt met de kleinste dingen oefenen. In plaats van dat je eerst aan je vriend vraagt wat hij wil eten, merk eens bij jezelf op waar jij eigenlijk zin in hebt en stel voor om dat te eten.

In plaats van met die vriendin af te spreken terwijl je moe bent, zeg je de afspraak af en spreek je een andere keer af.

Door te oefenen met kleine dingen, worden de grote dingen ook makkelijker.

4.Werk aan je zelfliefde

Hoe meer jij van jezelf houd, hoe meer je keuzes durft te maken die passen bij jou.

Let op de signalen. Kamp je met een ‘is dit het’ gevoel? Dan is dat een signaal dat er iets anders mag in je leven. Neem die signalen serieus. Zo voorkom je dat je te lang doorgaat en uiteindelijk ziek wordt of in een burnout terecht komt.

Ik geloof dat het heel erg belangrijk is om je hart te volgen en te leven volgens je eigen waarden.

Wat vind jij belangrijk in het leven? Doe je dingen omdat andere mensen zeggen dat je dat zo moet doen? Of doe je dingen omdat jij dat zelf zo wil doen? Luister je naar alles wat je van buitenaf verteld wordt of luister je jezelf?

De zin van het leven creer je namelijk zelf, dus maak er wat moois van ;).


Dit is een gastblog van life- en leefstijlcoach Jorine Kuilman

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter