Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 dec 2021

Zelfverzekerdheid – 5 tips om je zelfverzekerder te voelen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Zelfverzekerdheid voelen, dat willen we allemaal wel graag.

Maar hoogstwaarschijnlijk heb jij ook wel eens last van stemmetjes die zeggen dat je iets niet kunt. Je weet wel, die stemmetjes die zeggen “ik ben niet goed genoeg” of “dit is niets voor mij”.

Deze stemmetjes kunnen heel hardnekkig en luid zijn. En zijn niet heel helpend. Heel veel mensen hebben weleens last van een gevoel van onzekerheid.

Onzekerheid is het continu aan jezelf twijfelen. Dit kan optreden in communicatie met anderen of juist op momenten die stress opleveren, zoals bij een belangrijke presentatie.

Het kan ook te maken hebben met een laag zelfbeeld.

Twijfel jij soms ook aan jezelf? Dat is helemaal niet erg. Sterker nog, het is heel normaal om af en toe onzeker te zijn! Sommige mensen zijn van nature zekerder dan anderen.

Het goede nieuws is: zelfverzekerder worden is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Iedereen kan hierin dus verbeteren!

In dit blog deel ik het volgende met je:

  • Wat zelfverzekerdheid is
  • Wat de kenmerken van een zelfverzekerd persoon zijn
  • 5 tips om zelfverzekerder te worden!

En nog veel meer natuurlijk. Veel leesplezier!

Zelfverzekerdheid

Vraag en antwoord

1.Wat is zelfverzekerdheid?

Zelfverzekerdheid is de mate waarin iemand gelooft in zichzelf en in wat hij of zij kan. Zelfverzekerd zijn roept positieve gevoelens op en zegt veel over iemand zijn zelfvertrouwen.

2.Hoe word je zelfverzekerder?

Dat kan op veel manier. Zo helpt het om te oefenen in dankbaarheid, te oefenen in leren zien wat er wel goed gaat en oefenen in het toelaten van ongemakkelijke gevoelens. In deze blog vind je concrete tips hierover!

Kenmerken van een zelfverzekerd persoon

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan” -Pippi Langkous

Zelfkennis

Zelfverzekerde personen kennen zichzelf, hun vaardigheden en kwaliteiten. Ze zijn trots op zichzelf en stralen dit ook uit naar anderen. Doordat ze zelf positief zijn over wat ze goed kunnen, waarderen anderen die kwaliteiten ook eerder.

Ze weten bovendien ook goed wat ze niet goed kunnen en ze weten waar hun grenzen liggen. Ze accepteren zichzelf inclusief hun tekortkomingen. Deze zelfliefde zorgt voor meer zelfvertrouwen.

Assertiviteit

Zelfverzekerde personen zijn assertief. Ze kunnen hun eigen grenzen aangeven op een empathische manier en ze komen op voor zichzelf met respect voor de ander.

Ze maken zichzelf niet groter of kleiner dan een ander maar communiceren op een gelijkwaardig niveau. Kortom ze communiceren eerlijk, helder en met begrip voor de ander.  Ook vertellen ze wat ze nodig hebben en wat ze belangrijk vinden.

Vertrouwen in zichzelf

Iemand met veel zelfverzekerdheid zal zichzelf niet vergelijken met anderen. Iemand die zelfverzekerd is vertrouwd op zichzelf en roddelt niet over anderen.

Ook hebben zelfverzekerde personen het niet nodig om bevestiging te zoeken bij anderen. Ze vertrouwen op hun eigen mening.

“Het geloof in jezelf is je grootste kracht”

Groei mindset

Zelfverzekerde personen staan zichzelf toe om fouten te maken. Ze zien fouten maken als een kans om te groeien en te leren. Ze zijn er oké mee dat iets nog niet helemaal perfect is, zolang ze maar wel in beweging zijn.

Met deze tips neemt je zelfverzekerdheid toe

Tip 1: Stap juist wél uit je comfortzone

Als je veel last hebt van onzekerheid en je probeert uit alle macht om positief of anders te denken dan kan dat je veel energie kosten. We hebben nu eenmaal niet zo veel controle over onze gedachten.

Mijn allerbeste tip om je meer zelfverzekerd te voelen is: Ga juist die dingen doen die je spannend of moeilijk vindt.

Dat klinkt misschien tegenstrijdig want in onze comfortzone voelen we ons veilig en vertrouwd. Het zal je ongetwijfeld ook een ongemakkelijk gevoel geven.

Je gaat iets nieuws doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan en stapt daarmee uit je comfortzone. Is dat spannend? Ja, best wel. Maar geen reden om het dan maar niet te doen!

Naarmate je vaker iets gedaan hebt, zal het spannende gevoel ook steeds minder zijn en voel je je steeds zekerder van jezelf.

“Feel the fear and do it anyway”

Tip 2: Laat onzekere gevoelens toe

Zoals ik in de inleiding al schreef: iedereen is wel eens onzeker en dat is oké. Onzekere gevoelens verdwijnen niet zomaar, maar het helpt wel om ze toe te laten. Zeg tegen jezelf op zo’n moment: oké ik ben nu even onzeker.

Probeer goed in je lichaam te voelen wat die toestemming met je doet. Zelfvertrouwen is iets dat je binnen in jezelf vindt. Je zal het nooit van buitenaf krijgen. Door dat te erkennen, kun je verder oefenen met het vergroten ervan.

Merk je dat je hoofd heel erg druk is en dat je blijft hangen in bepaalde gedachten? Kijk eens naar onderstaande video waarin Rolf tips geeft over het kalmeren van je gedachten.

Tip 3: Experimenteer met meer ruimte innemen

Twijfel je veel en heb je moeite met kiezen? Dan kan het helpen om even stil te staan. Zeg bijvoorbeeld: Ik vind het moeilijk om te kiezen, mag ik er even over nadenken?

Probeer dat eerst in een veilige kring bij vrienden op je partner. Dit is de eerste keer misschien spannend, maar je zult snel merken dat meer ruimte innemen ook heel positief kan uitpakken.

Dit geeft je vervolgens weer het vertrouwen om het vaker te doen. Zo word je steeds zelfverzekerder.

Tip 4: Geef je kritische gedachten een naam

De volgende methode kan je helpen om je kritische gedachten meer los te laten.

Probeer je bewust te worden van jouw kritische gedachten en geef dat stemmetje een koosnaampje. Bijvoorbeeld Kritische Kitty. Telkens als vervelende gedachten opkomen, denk je: “Ah daar is Kritische Kitty weer”.

Je zal gaan ervaren dat je je gedachten niet bent! Je hebt altijd de keuze of je iets met die gedachten doet of niet. Deze tip gaat dus vooral over: laat Kritische Kitty lekker kletsen en ga die spannende stappen vooral wel DOEN.

Hierdoor ga je je uiteindelijk zelfverzekerder voelen.

Tip 5: Neem een superman houding aan

Een superman houding aannemen, dat klinkt misschien raar, maar het is een bewezen techniek. Psycholoog Amy Cuddy ontdekte ‘power posing’ waar ze jarenlang onderzoek naar heeft gedaan.

Kijk maar eens naar onderstaande Ted Talk.

Een powerpose doe je alsvolgt: ga vlak voor een lastig gesprek of een presentatie in een ‘superman houding’ staan.

Je neemt een houding aan alsof je zojuist een overwinning hebt behaald: Beide benen staan stevig in de grond, maak jezelf groot, armen in de lucht en kin omhoog. Houd dit 2 minuten vol.

Je zult zien dat je je zelfverzekerder gaat voelen en minder piekert over wat anderen wel of niet vinden.

Dit waren mijn 5 tips!

Ga er vooral zelf mee aan de slag. Het ontwikkelen van meer zelfverzekerdheid kost tijd en het is niet iets wat er zomaar opeens is. Je kunt er elke dag weer opnieuw voor kiezen om vandaag iets kleins te doen wat buiten je comfort zone ligt.

Steek je hand op in een vergadering en stel een vraag of spreek een collega aan op zijn of haar gedrag. Je zult zien dat hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt en je je steeds zelfverzekerder gaat voelen. Jij kan dit!

Ook yoga en meditatie kunnen je helpen om je zelfverzekerder te voelen. Het helpt om uit je comfort zone te stappen en om jezelf te leren kennen.

Wil je ook aan de slag met yoga en meditatie? Kijk dan eens op het practice platform.

Heb jij nog andere tips die je toepast om je zelfverzekerder toe te voelen? Deel het hieronder in een reactie. Zo kunnen we elkaar inspireren!


Dit is een gastblog van Marije Timmerman

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter