Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 jul 2018

Zes inspirerende Yoga documentaires

/
Geplaatst door
/
Comments0

Er zijn van die avonden waarop ik het liefst alleen maar ‘New Girl’ en ‘How I Met Your Mother’ kijk. Vrolijk, makkelijk, toegankelijk. Vooral vermakelijk om naar te kijken.

Ik ben vaak minder geneigd om een documentaire op te zetten, omdat dat soms een beetje ‘zwaar’ kan voelen. Maar tegelijkertijd kan ik zo enorm enthousiast raken van een goede documentaire!

Documentaires geven me vaak nieuwe inspiratie, een andere kijk op dingen. Het geeft me iets om over na te denken.

Er zijn enorm veel yoga, meditatie en mindfulness documentaires te vinden online. Omdat het soms moeilijk is door de bomen het bos te zien, deel ik hieronder graag een aantal documentaires die ik heel inspirerend vond.

yoga documentaires

6 inspirerende Yoga documentaires:

Why we practice – Een Yoga documentaire door Happy with Yoga

Yoga unveiled

Je moet even zoeken waar je deze documentaire kunt vinden (of rondvragen aan je mede yogi’s of iemand hem toevallig heeft), want hij staat niet op Netflix. Maar het is zeker de moeite waard als je meer diepgang zoekt in je eigen yoga practice.

Deze film geeft een heel mooi beeld van de complexiteit van yoga. Yoga wordt van verschillende kanten bekeken en er is veel aandacht voor de diverse yoga stromingen, de historie en filosofie van yoga.

Bereid je wel voor op een niet al te beste kwaliteit, de film komt uit 2004 en bevat vrij veel oud materiaal.

Doing time doing vipassana

Ook dit is een vrij oude film, gemaakt in 1997.

Ik heb zelf een 10daagse vipassana meditatie gedaan en ik ben daarom misschien enigszins (positief) bevooroordeeld, maar ik vond dit echt een prachtige en ontroerende documentaire.

Het gaat over een vrouw die de vipassana meditatie techniek introduceert in Indiaase gevangenissen en uiteraard over de effecten die deze techniek teweeg brengt bij gevangenen en bewakers.

Ik vind het een prachtig voorbeeld van de kracht van stilte, vertrouwen en geloof in jezelf en je medemens (zelfs, of misschien juist, in een gevangenis!).

De documentaire duurt maar 50 minuutjes en je kan hem gewoon op YouTube vinden.

Kumaré

Ook naar deze documentaire moet je even zoeken (hij staat helaas niet op de Nederlandse Netflix), maar ik vond dit een hele toegankelijke en vrolijke documentaire om te kijken.

Het gaat over Vikram, een Amerikaanse filmmaker van Indiase afkomst. Hij is sceptisch over spirituele leiders en alles daaromheen.

Om te ‘bewijzen’ dat iedereen zichzelf ‘spiritueel leider’ kan noemen, laat hij zijn baard staan, bedenkt yoga en ademhalingsoefeningen en creëert zo de identiteit van Guru ‘Kumaré’. Met volgelingen en al.

Ik vind de documentaire nuchter, grappig en verhelderend en het laat heel mooi zien hoe we vaak op zoek gaan naar antwoorden buiten onszelf in plaats van in onszelf.

Innsaei

Deze documentaire is makkelijk te vinden, hij staat namelijk gewoon op Netflix!

Het is een documentaire over de ‘grote zoektocht’, wetenschap, natuur en creativiteit. Innsaei betekent zoiets als ‘de zee van binnen’. Het benadrukt onze huidige manier van leven, waarin stress en burnouts zoveel voorkomen.

Hoe kunnen we hier tegenwicht aan bieden? Wat kan mindfulness, natuur, intuitie, empathie en verbeelding hierin betekenen? En wat betekent het IJslandse begrip ‘Innsaei’ eigenlijk?

Wat mij betreft hele relevante vragen en heel interessant om de ideeën hierover van verschillende mensen te horen.

Minimalism

Ik schreef al eens eerder een klein stukje in m’n blog over minimalisme. Ik verbaas me over de koop- en verzameldrang die we hebben. Groter wonen, meer spullen.

Waarom altijd die zoektocht naar meer en groter? Waar komt dat vandaan? De documentaire Minimalism gaat over twee Amerikanen, Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus die ervoor kiezen om minimalistischer te leven.

Hoe doe je dat? Wat komt er bij kijken? Hoe voelt dat en wat levert het je op? Dit zijn dingen waar ze over praten, ze vertellen wat hun beweegredenen zijn om minimalistischer te leven.

Ze interviewen hele diverse mensen die allemaal op hun eigen manier invulling geven aan minimalisme. Ik vond het een hele toegankelijke, open, eerlijke en inspirerende documentaire. Ook deze staat gewoon op Netflix!

 

Op mijn persoonlijke “to-kijk lijstje” staan op dit moment Enlighten up! en Yoga woman bovenaan, maar ik sta altijd open voor nieuwe inspiratie!

Als jij zelf nog leuke yoga, meditatie of mindfulness documentaires weet, hoor ik dat heel graag via een berichtje hieronder!


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter