Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 jan 2017

Omgekeerde Krijger (Viparita Virabhadrasana)

/
Geplaatst door
/
Comments0

De omgekeerde Krijger wordt in het Sanskriet ook wel Viparita Virabhadrasana genoemd. De Engelse term voor deze houding is Reversed Warrior en heb je misschien wel eens gehoord tijdens je Yoga les.

Deze Asana is een variatie op de Krijgerhouding. Eerder beschreven we de Krijger II en Krijger III houding al eens in een blog.

In dit blog zullen we aan de slag gaan met de omgekeerde Krijgerhouding. Vaak wordt deze Yoga houding op een onjuiste manier uitgevoerd. Dit kan nadelige fysieke gevolgen hebben en jouw practice minder ten goede komen. Een juiste uitvoering van deze Yoga houding is dus van groot belang en daarom vertel ik je graag de belangrijkste aspecten van Viparita Virabhadrasana.

omgekeerde krijger

Voordelen van de omgekeerde Krijger

Er zijn verschillende voordelen van de omgekeerde Krijger houding.

Zo krijgen de liezen en heupen een stretch. Daarbij ontwikkel je de beenspieren.

Ook open je bij iedere Yoga ademhaling in deze Asana de zijkant van het bovenlichaam en een stukje van de borst. Hierdoor krijgt de ademhaling ruimte en ben je dus beter in staat om een volledige Yoga ademhaling toe te passen.

Dit zorgt voor optimaal gebruik van de longcapaciteit. Hierdoor voel je je kort gezegd energieker, worden de afvalstoffen in je lichaam sneller afgevoerd en wordt verzuring van de spieren tegen gegaan.

Hoe voer je de omgekeerde Krijger uit?

Het is aan te raden om eerst in de Krijger II houding te beginnen. Laten we in dit voorbeeld zeggen dat we beginnen met ons linkerbeen voor en ons rechterbeen achter.

Als je de Krijgerhouding II eerst stap voor stap opbouwt, is de omgekeerde Krijgerhouding vanuit deze positie ook heel goed op te bouwen.

Vanuit de Krijger II breng je jouw rechterhand richting de achterkant van je rechter bovenbeen. Je linkerhand breng je tot over het hoofd op de eerstvolgende inademing.

Adem nu ruimte aan de zijkant van het lichaam. In dit geval de linkerkant. Je geeft hierbij de linkerkant van het bovenlichaam een stretch. De rechterkant van het lichaam blijf je tegelijkertijd wel verlengen. Daarmee bedoel ik dat je de rechterkant niet in elkaar laat zakken.

Het bekken blijft naar de zijkant van de mat wijzen, zoals je dat ook doet in de Krijger II. Je voorste knie wijst naar de voorkant van de mat.

Kijk naar je linker hand en blijf de ruimte ademen. Je kunt in de houding blijven voor ongeveer 6 ademhalingen.

Vervolgens kom je op de eerstvolgende uitademing weer terug in de Krijger II houding en stap je naar voren. Daarna wissel je van kant.

Een verkeerde uitvoering van de omgekeerde Krijger

Soms wordt er in de omgekeerde Krijger geneigd naar een diepe achteroverbuiging. In plaats van dat er gefocust wordt op het openen van de zijkant van het lichaam, wordt deze houding een volledige backbend gemaakt.

Op het moment dat je in de positie van de omgekeerde Krijgerhouding een backbend maakt van je lichaam, ben je veel minder in staat om de onderrug te beschermen. Dit kan nadelige fysieke effecten hebben en de onderrug zelfs blesseren.

Door een backbend van deze houding te maken, kom je de uitlijning (alignment) van deze houding niet ten goede. Backbends zien er misschien voor de foto heel mooi uit, maar dat is niet het doel van de oefening. Focus je dus op de uitwerking van de oefening in plaats van op een plaatje. 🙂

Een combinatie van de Krijger II houding en de omgekeerde Krijger

Ik vind het zelf prettig om deze twee houdingen in een dynamische vorm met elkaar te combineren. Ik begin dan in de Krijger II houding en kom op de inademing in de omgekeerde Krijger. Op de uitademing kom ik weer terug in de Krijger II. Dit herhaal ik voor een aantal ademhalingen.

Je voelt de energie in deze oefening vaak goed door het lichaam stromen en je stimuleert daarbij het lichaam om met iedere ademhaling nog iets meer ruimte te creëren.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter