Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 apr 2016

Yoga en seksualiteit

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Sabine Mooijweer van Additieve Therapie Mooijweer.

Gaan we het over seks hebben?

Ja hoor, want ik heb een hekel aan taboes. En ik denk dat alle bewuste mensen dit hebben. Bovendien is seksualiteit net zo normaal als andere basisbehoeften en zouden we er met z’n allen ook zo gemakkelijk over moeten kunnen praten. Want er is niets zo erg als ergens niet over kunnen praten.

Seks is één van de grootste traumamakers en probleemveroorzakers als ik in mijn praktijk kijk. Het gebrek aan, of de gruwelijke ervaringen met, zorgen voor interne conflicten, maar ook problemen in relaties.

En de hypocrisie, want de seksindustrie is booming business, dus iedereen doet het, op de meest platte of geavanceerde manieren, maar niemand praat erover. En als je je schaamt voor wat je doet of wilt, dan beginnen de problemen al.

Seksualiteit heeft met je tweede chakra te maken. Chakra’s zijn energiewielen, die zoals ons hart bloed door ons fysieke lichaam pomt, energie pompen door ons energetisch lichaam. Dit tweede chakra bevindt zich net onder de navel en gaat over: emoties, beweging, creativiteit, relaties en seksualiteit dus. Hier is de link tussen emoties en seksualiteit dus ook weer duidelijk zichtbaar.

yoga en seksualiteit

Maar terug naar Yoga…

Toen ik 13 was begon ik, nog geheel onbewust, met Yoga. Nu vraag ik mij weleens af hoe het mogelijk is dat iemand onbewust is en met Yoga bezig is. Ik was er gewoon niet aan toe. Het was voor mij dan ook een minder goede ervaring en daarom begon ik er jaren later ook pas weer aan, toen ik veel bewuster was en was het een geweldige ervaring.

Wat hebben Yoga en seksualiteit met elkaar te maken?

Voor mij best veel. En ik kan natuurlijk vooral over mijn eigen ervaring spreken. Niet alleen de paralel die ik kan trekken tussen bovenstaand verhaal over Yoga en seksualiteit. Want zo onbewust als ik in Yoga sprong, zo onbewust stapte ik ook het bed in toen ik met seksualiteit begon.

En ook deze eerste ervaringen waren minder goed. Om verschillende redenen, maar voor mij vooral vanwege het onbewuste karakter ervan. Het was voornamelijk plat, mechanisch eigenlijk. Met slechts af en toe een vleugje van verbinding of emotie.

Er is niets mis met platte seks. Alleen had ik behoefte aan iets anders. Ik vind het altijd jammer als mensen niet weten van de mogelijkheden. Als je dan niet voor de meer verbindende vorm van seks gaat, is dat helemaal prima. Ik heb er geen oordeel over. Maar het is jammer als je niet weet wat je mist.

Later heb ik mogen ervaren hoe anders seksualiteit is als je die verbinding wel kunt/durft te maken. Het is van een heel andere orde, voor mij een fantastische ervaring.

En dat is nu precies voor mij de link tussen Yoga en seksualiteit

Met Yoga ga je de verbinding met jezelf aan, intimiteit met jezelf. Het is één van de vele manieren om jezelf goed te leren kennen. Maar ook één van de wegen om het fysieke en emotionele deel met elkaar te verbinden.

Om vervolgens die verbinding met de ander te kunnen maken en maar één van de facetten daarvan is seks. Want op heel veel andere vlakken kunnen we ons verbinden. Als jij je bewust bent van jezelf zullen ook vriendschappen zich verdiepen, omdat jij jezelf helemaal durft te zijn, kunt uiten en kunt geven.

En daar is de andere link van Yoga en seksualiteit. Je volledig hierin kunnen geven lijkt eng, verbinding maken betekent ook emotioneel afhankelijk zijn van de ander. Het betekent dat je open staat voor geluk, maar ook voor verdriet. Afhankelijkheid wordt als slecht beschouwd. Terwijl ik het als iets prachtigs ervaar dat wij als mensen eigenlijk niet alleen kunnen, in heel veel zaken elkaar nodig hebben, vooral op emotioneel vlak.

Als cliënten op seksueel gebied problemen ervaren, wat dus vaak heel veel meer problemen behelst, dan adviseer ik hen vooral aan de relatie met zichzelf te werken. Dat kan door energetisch healen van het tweede chakra. Het kan door gesprekken met een coach voeren die hier ook normaal over kan praten en het kan door Yoga. Deze drie bij elkaar vind ik de meest krachtige.

Zoals voor liefde ook geldt: je kunt pas echt intiem zijn met de ander, wanneer je het met jezelf bent.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter