Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 jun 2014

Lotushouding oefenen, stap voor stap stabiel!

/
Geplaatst door
/
Comments3

Lotushouding oefenen, voor veel mensen een must. Omdat Westerlingen vaak niet gewend van jongs af aan gewend zijn om in deze houding te zitten.

Laat staan voor langere tijd. Je kunt dan juist veel ongemakken ervaren. Dat is zonde, omdat de Lotushouding je juist ook veel voordelen kan brengen. Al eerder schreven we over wat de Lotushouding precies is en waarom deze houding als erg prettig ervaren wordt.

De Lotushouding oefenen is zeker de moeite waard. En ook heel goed te doen. Benieuwd naar hoe je de Lotushouding het beste kunt oefenen? Lees hieronder dan snel verder!

Waarom de Lotushouding oefenen positief werkt

De Lotushouding oefenen biedt vele voordelen. Op deze manier ben je in staat de Lotushouding beter onder de knie te krijgen.

De Lotushouding staat erom bekend dat het, vooral bij het uitvoeren van diverse meditaties, een erg prettige houding is. Je zit stabiel, rechtop en je hebt optimaal contact met de aarde.

Een ander voordeel is, dat op het moment dat je de Lotushouding correct uit kunt voeren, je voor langere tijd kunt blijven zitten zonder last te krijgen van verschillende ongemakken. Dit is ook voor verschillende meditatie oefeningen erg prettig.

lotushouding oefenen

De Lotushouding oefenen

De Lotushouding oefenen kun je uitvoeren in 4 stappen. Doe wat goed bij je voelt en als je last krijgt van ongemakken is het belangrijk dat je stopt. Met een langzame opbouw bereik je veel meer!

Stap 1: Je zit rechtop en je billen (zitbotjes) maken optimaal contact met de grond. Als je niet goed rechtop kunt zitten, moet je je zitvlak verhogen doormiddel van bijvoorbeeld een meditatiekussen.

Stap 2: Je kruist de onderbenen en legt één voet op de knie. Bijvoorbeeld met je linkervoet op je rechterknie.

Stap 3: Je andere voet leg je gekruist op de grond. Bijvoorbeeld je rechtervoet op de grond richting je linkerdij. Op dit moment zit je in de halve Lotus.

Stap 4: Op het moment dat deze houding comfortabel aanvoelt, kun je ook je rechtervoet op je linkerknie plaatsen. Nu zit je in de Lotushouding.

Waar je rekening mee moet houden met de Lotushouding oefenen.

Op het moment dat je gerichte klachten hebt, bijvoorbeeld aan de voeten, enkels, knieën of het bekken, dan kan de Lotushouding oefenen in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn.

Het is dus aan te raden om te kijken naar je eigen mogelijkheden. Luister naar je lichaam en forceer niets. Ook als je helemaal geen last hebt van gerichte klachten.

Het is belangrijk dat je in deze positie een rechte rug hebt. Je zult hierbij het bekken iets naar voren kantelen, zodat je een kleine holling in je onderrug krijgt. Zo ben je in staat voor langere tijd in deze positie te blijven zonder ongemakken te ervaren.

Anders kun je in je rug gaan hangen en je rug kromtrekken. Dit werkt negatief voor het lichaam, maar zal ook tijdens bijvoorbeeld een meditatie voor veel afleiding en ongemakken zorgen.

Als je met bovenstaande punten rekening houdt, zul je het beste de positieve effecten van de Lotushouding ervaren.

Wij vinden het daarbij altijd prettig om na langdurige uitvoering van de Lotushouding of kleermakerszit de benen recht vooruit op de mat te leggen en de knieën te masseren.

Kleermakerszit als alternatief voor de Lotushouding oefenen.

Een alternatief voor de Lotushouding oefenen, kan de kleermakerszit zijn. Deze houding is vaak gemakkelijker uit te voeren, ook als je last hebt van lichamelijke klachten.

Maar ook hierbij geldt dat je niet moet forceren.

Wel raden wij aan, indien mogelijk, de Lotushouding of halve Lotushouding alsnog (gedeeltelijk) uit te voeren. Al dan niet kort, of in een positie die voor jou prettig voelt. Zo kun je je lichaam alsnog rustig laten wennen aan de houding en kun je deze toch (deels) opbouwen.

Like ons op Facebook voor meer praktische Yogatips, houdingen, quotes en filmpjes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

 1. Gabrielle

  Hoi ik heb je blog gelezen heb wel een vraagje ik heb een halve kunst knie en kan niet meer in het begin in volledige lotus houding zitten maar na enig rekken wel met spanning in de knie wat raad jij mij aan groetjes gabrielle

  1. Rolf

   Hoi Gabrielle,

   Ik raad je aan om de houding aan te passen naar de mogelijkheden van je lichaam. Wat niet gaat dat gaat niet, dus probeer het niet te forceren. Een gewone kleermakerszit, of een andere houding die comfortabel voelt is ook goed. Zolang je rug recht is en je ontspannen kunt zitten is het goed.

   Groetjes, Rolf.

   1. Gabrielle

    Hoi rolf bedankt van je reactie via jullie site heb ik de halve lotus ontdekt en pas die goed aan. Bedankt groetjes gabrielle

Laat een reactie achter