Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 okt 2017

Makko-Ho: Laat je energie weer vrij stromen met deze oeroude serie meridiaan-strekkingen

/
Geplaatst door
/
Comments1

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl.


“A couple of meridian-stretches a day, keeps the doctor away!”

Heb je je weleens afgevraagd waarom je in de ochtend vaak helder bent, aan het einde van de dag juist wat vermoeider en waarom je soms een periode altijd op hetzelfde tijdstip wakker wordt? Volgens de Oosterse Geneeskunde zijn alle meridianen op verschillende momenten van de dag actief, ook wel de Chinese Klok genoemd.

Het is fijn om je activiteiten aan te passen aan deze klok, bijvoorbeeld door in de ochtend te werken en in de avond je aandacht naar binnen te keren. Als een meridiaan wat uit balans is, kan zich dat bijvoorbeeld uiten door altijd rond het tijdstip van die meridiaan wakker te worden.

Er bestaat een hele oude serie yoga-oefeningen waarbij alle meridianen in de volgorde van deze Chinese Klok worden gestrekt waardoor de energie weer vrij kan stromen. Deze serie heet Makko-Ho.

Tijdens een yoga-retreat dat ik laatst organiseerde, gaf ik een workshop over Yin yoga en meridianen. Naast de bekende yin-houdingen heb ik deze serie ook laten zien (en voelen). Ik had de serie zelf al een tijd niet meer gedaan, en wat is dit toch een lekkere (relatief eenvoudige en snelle) flow om je dag mee te beginnen!

In het filmpje laat ik de serie strekkingen achter elkaar zien. Lees onderstaande tekst en uitleg voor eventuele alternatieve houdingen en blijf vijf ademhalingen in iedere houding. Ik heb dit niet gedaan om het filmpje niet te lang te maken. Succes!

Makko-Ho-meridiaan-strekkingen

Video: Makko-Ho meridiaan strekking

De Makko-Ho serie stap voor stap

Long en Dikke darm-strekking

De eerste houding in de Makko-Ho serie is de strekking van de Long- en Dikke darm meridianen. Dit koppel is actief tussen 3 en 5 uur (Long) en van 5 tot 7 uur (Dikke Darm) in de ochtend. De Long-meridiaan loopt vanuit je borstgebied over de binnenkant van je arm naar je duim, en je Dikke Darm-meridiaan vanuit je duim meer aan midden/buitenkant van je arm richting je schouder en je gezicht. De strekking is dus vooral gericht op het gebied vanuit je duimen over je armen richting je schouders.

Sta met je voeten op heupbreedte, je knieën niet op slot. Breng je armen achter je lichaam, en haak je duimen in elkaar, terwijl je je vingers gestrekt houdt. Strek nu op een inademing je armen richting de grond, zodat de voorkant van je schouders en je hart/borstgebied zich opent. Vanuit hier buig je op een uitademing naar voren, en laat je je gestrekte armen zo ver mogelijk naar voren zakken. Blijf hier 5 diepe ademhalingen. Wissel van duim (haak ze andersom in elkaar) en herhaal de houding.

Maag en Milt-strekking

In de tweede houding uit de Makko-Ho serie gaan we de Maag- en Milt-meridianen strekken, die aan de voorkant van je lichaam lopen. Dit koppel is het meest actief tussen 7 en 9 (Maag) en 9 en 11 (Milt). Er zijn veel versies mogelijk van deze houding, vooral omdat de ‘officiële’ houding voor de meeste mensen niet mogelijk is.  In de Yin Yoga heet deze houding de Saddle Pose.

Zit op je knieën (met 1 of 2 kussens onder je billen tussen je benen in). De wreef van je voet ligt op de grond. Achter je ligt alvast een bolster of een andere verhoging in de lengte van de mat.

Plaats je handen achter je en voel de strekking vanuit je knieën langs je bovenbenen en liezen omhoog over je bovenlichaam. Afhankelijk van de ruimte in je knieën en het weefsel aan de voorkant van je bovenbenen blijf je bijna rechtop zitten, of moet je behoorlijk naar achter zakken om wat te voelen.

Als je genoeg ruimte hebt in, kan je je nu rustig laten zakken met je rug richting het kussen wat achter je ligt. Dit kussen kun je zo hoog maken als nodig is.

De houding is bij sommige mensen ook mogelijk zonder kussen. Je komt dan met je billen tussen je benen zitten, en laat je rug langzaam richting de mat zakken, terwijl je je armen boven je hoofd wegstrekt.

In alle gevallen blijf je vijf diepe ademhalingen in de houding. Kom dan weer rustig uit de houding, en span je buikspieren wat aan, als je merkt dat deze houding pittig was voor je onderrug.

Hart- en Dunne Darm-strekking

De derde strekking creëert ruimte en een goede doorstroming in de meridianen van Hart- en Dunne Darm. Dit koppel is actief tussen 11 uur en 13 uur (Hart) en 13 uur en 15 uur (Dunne Darm). Beide meridianen lopen vanuit de pink over de binnen- (Hart) en buitenkant (Dunne Darm) van je arm. Ook zigzagt de Dunne Darm meridiaan over je schouderblad. Deze strekking is er dus op gericht om je armen aan de pinkzijde, en je schouders (schouderbladen) meer ruimte te geven.

Kom zitten met je voetzolen tegen elkaar. Pak je voeten vast, en breng je ellebogen zover mogelijk uit elkaar, zodat je echt die strekking voelt aan de achterkant, bij je schouderbladen. Adem diep in je hartgebied om zo je schouders aan de achterkant ruimte te geven.

Blijf ook hier vijf diepe ademhalingen.

Nier-Blaas strekking

In deze vierde strekking strek je de Nier- en Blaas-meridiaan. Dit koppel is actief tussen 15 uur en 17 uur (Blaas) en 17 uur en 19 uur (Nieren). In deze houding ligt de nadruk op het stretchen van de achterkant van je lichaam, waar beide meridianen (o.a.) lopen.

Kom rechtop zitten met je benen gestrekt voor je. Voeten zijn geflexed. Adem in en breng je armen naar het plafond, maak lengte in je rug. Kom op een uitademing naar beneden, en maak de beweging vanuit je heupen. Kom eventueel op een kussentje zitten zodat je bekken al wat naar voren kantelt. Ook kan je een rolletje van een deken onder je knieën leggen.

Blijf hier vijf diepe ademhalingen.

Drievoudige Verwarmer en Hartbeschermer- strekking

Deze twee meridianen zijn niet aan fysieke organen gekoppeld, maar hebben een meer energetische functie in ons lichaam. Ze zijn actief tussen 19 uur en 21 uur (Hartbeschermer) en 21 uur en 23 uur (Drievoudige Verwarmer). De meridianen lopen vanuit je hart naar de binnenkant van je arm over het midden (Hartbeschermer) en vanuit je hand over de buitenkant van armen richting je schouders (Drievoudige Verwarmer).

Kom in kleermakerszit, en gebruik waar nodig kussens (onder je billen en/of knieën). Breng dan je armen kruislings voor je lichaam en laat je op een uitademing naar de grond zakken. Strek je armen weg naar de zijkant en laat ze rusten op je benen of op de grond. Blijf hier vijf diepe ademhalingen en wissel dan van kant. Je wisselt van been en je kruist je armen andersom.

Lever- en Galblaas-strekking

De laatste strekking uit de Makko-Ho serie is die van de Lever (actief tussen 23 uur en 1 uur) en Galblaas (actief tussen 1 uur en 3 uur) De meridianen lopen over de binnenkant van je been (Lever) en aan de gehele buitenzijde van je lichaam (Galblaas).

Kom zitten met je benen zoveel mogelijk gespreid. Kom eventueel op een kussentje zitten om je bekken wat naar voren te kantelen en/of leg een rolletje van een deken onder je knieën. Op een inademing breng je armen omhoog en op een uitademing zak je zijwaarts over je linker- of rechterbeen. Je kan eventueel op je onderste hand steunen. Zorg dat beide zitbotten op de grond blijven en adem diep in de strekking die je voelt aan de zijkant van je lichaam. Na vijf diepe ademhalingen kom je rustig omhoog op een inademing en zak je op je volgende uitademing zijwaarts over je andere been. Blijf je borst/hart-gebied liften.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. Suze

    Ik vraag me eigenlijk af of je de strekking het best doet op zijn eigen tijd in de orgaanklok? Of maakt dat niet uit.
    En begin je met organen die op het tijdstip dat je de oefening doet actief zijn?
    Dus bijv om 8.00 smoelensmid begin je de oefening met Maag en Milt en daarna op volgorde van de orgaanklok?
    Hartelijk dank,
    Groetjes Suze

Laat een reactie achter