Camatkarasana – de rockstar onder de asanas!
Camatkarasana, ook wel de Rockstar of Wild Thing Pose genoemd, zijn allemaal benamingen voor die funky pose die na het lezen van dit blog dichter binnen handbereik is dan je denkt!
In dit blog gaan we namelijk graag iets dieper in op Camatkarasana zo leer je:
- Hoe de houding vaak in een les gecuet wordt
- Hoe je de Rockstar voor jezelf gemakkelijker kunt oefenen
- Wat de voordelen zijn van deze achteroverbuiging
- Welke variaties je kunt toepassen binnen de Wild Thing Pose
Lees je mee?
De risico’s van achteroverbuigingen
Voor we met het blog van start gaan over achterovertuigingen, is het goed om te weten welke houdingen wel of niet geschikt voor je zijn.
Het Carpaal Tunnel Syndroom is bijvoorbeeld een aandoening waarbij achteroverbuigingen gevaarlijk kunnen zijn.
Wanneer je van jezelf weet dat je een gevoelige wervelkolom hebt of andere klachten waarop achteroverbuigingen mogelijk een negatief effect hebben, raden we je dan ook aan om andere houdingen te kiezen of even bij je dokter de risico’s te verifiëren.
De voordelen van Camatkarasana
Voor veruit de meeste mensen hebben achteroverbuigingen echter een hele fijne uitwerking. Wild Thing Pose is daarbij een van de bekendste achteroverbuigingen.
Achteroverbuigingen worden toegepast om de wervelkolom soepel te houden. Een bekende uitspraak binnen de Yoga is dan ook:
Een flexibele wervelkolom is een flexibele mind.
Daarnaast is een achteroverbuiging een strekking aan de voorkant van het lichaam, wat voor velen erg prettig maar ook noodzakelijk is.
Het overgrote gedeelte van de beroepen in onze samenleving verleiden onze lichaamshouding namelijk teveel om naar voren te buigen.
Dit zorgt voor verkortingen in de borstspier, wat weer leidt tot een pijnlijke rug en nog erger, (vaak) een chronisch gebochelde houding of verdikking (bult) net onderaan de nek (bij wervel C7).
Als je hier last van hebt raden we je aan de video hieronder eens te bekijken, zodat je je nek optimaal leert ontspannen!
Ook valt Rockstar in de categorie ‘heup- en hartopeners’. Wanneer het hart hoger gelegen is dan het hoofd, word je energetisch gezien uitgenodigd om meer te focussen op ‘voelen’ in plaats van ‘denken’.
Met Wild Thing pose train je de kracht in de armen, schouders en bovenrug. Ben jij bekend met regelmatige rugklachten? Lees dan eens het blog over welke houdingen je hier vanaf kunnen helpen.
Als laatst is het een echte funky pose die het plezier en het ‘kom-uit-je-comfortzone’ principe stimuleert.
De opbouw van de houding
Wanneer je een nieuwe houding gaat oefenen is het handig dat je de meest makkelijke weg naar de houding kiest.
Zo voorkom je dat je teveel moet nadenken over ‘de weg ernaartoe’, In plaats van dat je je aandacht richt op de spieren die je dient aan te spannen en de adem die je ter ondersteuning gebruikt.
Onderstaande stappen helpen je in deze oefenfase om Camatkarasana op te bouwen:
- Begin zittend met je knieën gebogen en je voeten ongeveer een a twee vuisten bij je zitbotten vandaan.
- Plaats je handen op heupbreedte iets achter je met de vingertoppen naar achter wijzend.
- Lift het bekken.
- Kantel je hoofd iets naar achter.
- Wanneer je in de boven genoemde stappen comfortabel genoeg bent, plaats je een hand achter je en de andere hand lift je tegelijkertijd met de heupen.
- Voor de finishing touch kun je een been wat verder bij je vandaan strekken (het tegenover gestelde been van je gelifte arm).
Oefen deze stappen een aantal keer tot je volledig comfortabel bent met de houdingen en transities. Daarna is het tijd voor de volgende stap! 🙂
Camatkarasana in 7 stappen
Wild thing pose is tijdens de les vaak verwerkt in een flow. Hij volgt daarbij vaak op de neerwaartse hondhouding. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de opbouw van de neerwaartse hondhouding kun je de video hieronder bekijken 🙂
Lees onderstaand schema en oefen thuis, zo kan je tijdens de les meer concentreren op de houding in plaats van dat je de weg kwijtraakt bij de cues (instructies tijdens de les).
- Start in downward facing dog. Adem in en lift je rechterbeen omhoog voor de driebenige downward facing dog.
- Adem uit, buig je rechterknie en breng je hiel richting je zitbotten.
- Open je heup en breng je knie richting het plafond op de inademing.
- Adem uit, activeer de bandha’s en buikspieren en kijk naar waar je je voet wilt plaatsen.
- Lift je rechterarm op de inademing via de zijkant omhoog en plaats je rechtervoet aan de mat. Duw het bekken vanuit je hand en voeten omhoog.
- Adem uit, houd het hele lichaam actief en voel de opening over de voorkant van het lichaam. Voel de kracht in je lijf.
- Kom via dezelfde weg weer terug richting downward facing dog.
Met de stappen hierboven ben je optimaal voorbereid op Camatkarasana in je volgende les!
Welke aanpassingen kun je toepassen bij Wild Thing Pose?
Camatkarasana staat open voor opties. Opties betekent; kleine aanpassingen in de houding die hem milder en laagdrempeliger maken.
Echter betekent dit niet dat de optie de uitwerking verandert. Voel je dus zeker niet bezwaard om hem langzaam op te bouwen.
Wanneer je rechterarm omhoog en naar achter gestrekt is kun je ervoor kiezen om je linkerknie aan de mat te zetten. Het uitstrekken van je rechterbeen zorgt nog steeds voor stretch over je quadriceps (bovenbeen) en wanneer je het borstgebied lift bewaar je de achterover buiging.
Ook kun je ervoor kiezen om de gehele houding dichter bij de mat uit te voeren, door op je knie en onderarm te komen.
Belangrijk hierbij is dat je het borstgebied actief blijft liften en niet gaat hangen in je schouder.
Daarnaast kun je gebruikmaken van props. Props zijn bijna altijd een uitstekende oplossing.
Je kunt de gehele houding bijvoorbeeld over een stoel uitvoeren als je bang bent om te vallen. Zo hoef je maar een klein stukje te liften en kun je rustig aan kracht opbouwen.
Ook kun je bijvoorbeeld je zitting verzachten met een bolster of handdoek.
Muscle memory wordt tegenwoordig vaker gebruikt om de houding onder de knie te krijgen voordat je veel kracht nodig hebt. Zo kun je de houding een kwartslag draaien en tegen de muur uitvoeren.
Doordat je bij de ‘normale’ uitvoering op zijn kop bent kun je gedesoriënteerd raken. De houdingen draaien en tegen de muur uitvoeren kan dan zeker uitkomst bieden.
Hiervoor kom je twee meter van de muur af zitten, met je rug ernaartoe. Plaats je linkerknie aan de mat en buig langzaam achterover. Duw je handen tegen de muur en strek je rechterbeen van je af.
Let hierbij wel op dat je geen kracht opbouw in je schouder en armen.
Lees voor geschikte ‘warming-up’ houdingen en meer informatie over achteroverbuigingen zeker eens ons blog over backbends!
Welke ervaringen heb jij met Camatkarasana? Laat het ons weten in een reactie! 🙂
Dit is een gastblog van Roos Kweekel van www.zenergieonline.nl en te volgen via @yoga.met.roos en Yoga met Roos
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.