Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 nov 2019

Weinig energie in de winter? 4 tips om het tegen te gaan!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Weinig energie in de winter.. Wie herkent het niet?

In de zomer hebben we vaak vanzelf meer energie. De zon schijnt, de temperatuur is aangenaam en we zijn meer buiten. In de winter is het donker, kouder en leven we toch meer binnen.

Op zich is dat natuurlijk super mooi om zo met de natuur mee te bewegen, de Yin en Yang van de natuur.

Voor velen is het energiepeil echter zo laag dat ze echt nergens zin in hebben. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

In dit blog vertel ik je daarom graag wat meer over hoe weinig energie in de winter ontstaat en nog belangrijker, wat je er tegen kunt doen!

weinig energie winter

De oorzaak van weinig energie in de winter

Weinig energie in de winter kan verschillende oorzaken hebben, maar de belangrijkste en meest voorkomende is misschien wel een onstabiele bloedsuikerspiegel.

Een onstabiele bloedsuikerspiegel ontstaat door een teveel aan suiker wat je eet of door snelle koolhydraten uit onvolwaardige producten.

Maar wat gebeurt er nou precies met een onstabiele bloedsuikerspiegel?

Als je suiker eet dan stijgt je bloedsuikerspiegel, hierdoor voel je je lekker/voldaan en je krijgt energie. Maar omdat het ‘snelle’ suikers zijn wil je lichaam de suikers ook zo snel mogelijk weer verwerken.

Je bloedsuikerspiegel daalt weer en hierdoor voel je niet happy, moe en futloos. Dit zorgt er voor dat je lichaam weer energie wil en schreeuwt om suiker.

Dan kan je voor je gevoel ook niets anders eten dan suiker om je weer happy te voelen. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je bloedsuikerspiegel gaat van piek naar dal waardoor je momenten van futloosheid ervaart.

weinig energie winter

De bloedsuikerspiegel in balans

Om een negatieve vicieuze cirkel te doorbreken. ben je natuurlijk op zoek naar de manier om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Een gebalanceerde bloedsuikerspiegel zorgt er namelijk voor dat je lichaam energie overhoudt die anders naar het omzetten van de suikers gaat.

Om die balans te vinden heb ik een paar goede tips voor je.

Tip 1: Lichamelijk fit blijven

Dagelijks bewegen en je spieren trainen is een must voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Met alleen voeding bereik je dit niet.

Als je last hebt van overgewicht zal je ook meer spiermassa moeten creëren door kracht op te bouwen. Yoga kan je daar ontzettend goed bij helpen!

Je te veel aan vet omzetten naar spiermassa heeft namelijk een gunstig effect op de verbranding en omzetten van voedingsstoffen.

Let op! Ook slanke mensen kunnen te veel vet hebben ten opzichte van spiermassa.

Om fit te worden of fit te blijven is de Yoga Plankhouding een perfecte oefening om dagelijks te doen. In de video hieronder doe je hem met Melanie mee!

Tip 2: Eet drie keer per dag

Zodra je bloedsuikerspiegel stabiel is, is het aan te raden om het aantal eetmomenten per dag te verminderen naar maximaal 3x per dag. Tenzij er uiteraard medische redenen zijn om vaker per dag te eten.

Dit is een hele belangrijke stap om uit de vicieuze cirkel te komen omdat je minder vaak zult snoepen. Let maar op!

Tip 3: Minder snacken

Om gezonder te leven nemen veel mensen hun toevlucht tot koekjes uit de natuurvoedingswinkel.

Een belangrijke reden daarvoor is omdat ze denken dat suikers als rijststroop, ahornsiroop, graanstroop etc wel gezond zijn.

In tegenstelling tot geraffineerde suiker bevatten ze inderdaad nog wel mineralen, maar helaas zijn ze vaak net zo ontregelend voor de bloedsuikerspiegel.

Dit geldt ook voor alle biologische witmeelproducten (bloem). Biologische producten kunnen dus net zo goed een ontregelend effect hebben. Kies in plaats daarvan dus voor een gezonde snack!

Biologische producten kunnen net zo ontregelend zijn voor je bloedsuikerspiegel als andere snacks. Let daarom dus goed op wat je eet.

Tip 4: Kies voor regulerende voeding

Veel kruiden, specerijen en voedingsmiddelen kunnen een ontregelende bloedsuikerspiegel weer terug in balans brengen. Ik zal er een aantal noemen die je kunt gebruiken of eten.

Kruiden om de bloedsuikerspiegel in balans te brengen:

 • Chili
 • Fenegriek
 • Gember
 • Kaneel
 • Koriander
 • Kurkuma
 • Wasabi

Voedingsmiddelen om de bloedsuikerspiegel in balans te brengen:

 • Artisjok
 • Citroenrasp/Sinaasappelrasp
 • Granaatappelsap
 • Groene thee
 • Mango
 • Omega 3-vetzuren (lijnzaad, walnoten, chipzaad)
 • Omega 9-vetzuren (avocado(olie), olijfolie)
 • Vezels (zoals haverzemelen, lijnzaad en psyllium)

Door bovenstaande kruiden en voedingsmiddelen in je dagelijkse dieet te integreren, werk je iedere dag aan het (opnieuw) in balans brengen van je bloedsuikerspiegel.

Zo zie je maar dat koolhydraten (waarvan suikers) je kunnen maken of breken..

Kijk voor een mooie balans voor jezelf zodat je de energie overhoudt om van de winter te kunnen genieten!


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter