Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 jun 2019

Je hart en bloedvaten gezond houden – hoe doe je dat?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Je hart en bloedvaten gezond houden kun je doen door te mediteren, dankbaar te zijn, lief te hebben en yoga te beoefenen. Maar ook voeding speelt hier een enorm belangrijke rol in.

Voeding is van groot belang voor je gezondheid in het algemeen, en voor je hart en bloedvaten in het bijzonder.

Maar op welke manier kun je met voeding de gezondheid van het hart en bloedvaten verbeteren? De belangrijkste punten zal ik je vertellen in dit blog!

hart en bloedvaten gezond houden

Je hart en bloedvaten gezond houden met mediterrane voeding

Al lang geleden viel op dat mensen die rond de Middellandse Zee leven relatief weinig hartinfarcten kregen. Nu weten we dat hun traditionele voeding daar een belangrijke rol in speelt.

Geen bewerkte producten door de industrie, maar juist veel vis, groente, noten en olijfolie. Dit zijn de belangrijkste elementen van traditioneel mediterraan eten.

Het verlaagt de bloeddruk, verlaagt cholesterol, dempt ontstekingen en vermindert daarmee de instroom van schadelijke stoffen. Dit alles bij elkaar zorgt voor optimale voeding voor je hart en bloedvaten.

Het is wel belangrijk je te realiseren dat het gaat om het hele voedingspatroon. Dus een paar keer vis en noten eten is absoluut gezond, maar als je daarnaast nog veel bewerkt voedsel of suiker eet wordt het effect veel kleiner!

Vet

Vet in de voeding heeft al jaren een slechte naam. Het zou ons dik maken en het cholesterol verhogen.

We weten echter steeds beter dat dit niet waar is en dat we daar iets te ongenuanceerd in dachten. Te veel calorieën maken mensen dik.

Vet bevat per gram wel meer calorieën dan koolhydraten en eiwitten. Maar eten we wel net zoveel ervan en werkt de opname niet anders?

Het antwoord is nee en ja… dus dat je dik wordt van te vet eten is veel te kort door de bocht.

Vet is namelijk niet één stof. Er zijn verzadigde vetten, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten.

Verzadigd vet heeft te maken met de chemische structuur van het vet. Het zit bv in vet vlees, melkproducten, kaas, koek, gebak en snacks.

Meervoudig onverzadigde vetten, vooral uit vis, noten, avocado, zijn ontstekingsremmend en gunstig voor de gezondheid.

Enkelvoudig verzadigd vet, vooral olijfolie, remt ook ontstekingen en is erg gezond.

Probeer dus zoveel mogelijk verzadigde vetten, uit vlees, melkproducten en kaas, te vervangen door visvet en olijfolie.

hart en bloedvaten gezond houden

Bewerkt voedsel

Voeding kan geheel onbewerkt (rauw) zijn, licht bewerkt (bv gekookt) of ultrabewerkt (industrieel geproduceerd).

In veel producten van de industrie zitten drie elementen die niet goed zijn voor het hart en de bloedvaten. Namelijk: suiker, verkeerde vetten en zout.

Deze zorgen voor ontstekingsreacties die de vaatwand kunnen beschadigen.

Vermijd zoveel mogelijk ultrabewerkt voedsel om je hart gezond te houden en te voeden.

Samenvatting

Je hart en bloedvaten gezond houden, heeft voor een groot deel te maken met je voeding. Het mediterrane voedingspatroon heeft bewezen erg goed te zijn voor hart en bloedvaten.

Vermijd door de industrie bewerkt voedsel zoveel mogelijk, want er zit vaak veel suiker, zout en verkeerd vet in.

Probeer verzadigde vetten uit bewerkte producten te vervangen door visvet of olijfolie.

Wees ook zuinig met suiker en zetmeel en vervang dat desgewenst door groente, noten of vis. Zo hou je je hart en bloedvaten optimaal gezond!


Dit blog is een bijdrage van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter