Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 feb 2017

Winter – Doe mee met de natuur

/
Geplaatst door
/
Comments0

“Look deep into nature, and you will understand everything better” – Albert Einstein

Ik ben de zeer gelukkige bewoner van een huis met een uitzicht. Vanuit de woonkamer kijk ik over weilanden en zie ik dreigende luchten, strakblauwe luchten, bevroren slootjes, ganzen op trektocht en wuivende vlinderstruiken.

‘De natuur’ is daardoor altijd aanwezig, als een constant veranderend schilderij waar ik ongelimiteerd naar mag kijken. De cyclus van groei en warmte (lente, zomer) en die van loslaten en verstilling (herfst, winter) speelt zich voor mijn neus af en als vanzelf doe ik mee. En dat voelt goed, natuurlijk!

Winter - Doe mee met de natuur

Winter

We zitten nu midden in de winter, de meest verstilde, de meest yin-periode van het jaar. De bomen hebben hun bladeren losgelaten om al hun energie te sparen, het water bevriest, dieren trekken zich terug of houden zelfs een winterslaap.

Je merkt misschien zelf ook dat je meer behoefte hebt aan jezelf terugtrekken, meer slapen en meer rust-momenten. Dit kan en lukt natuurlijk niet altijd, maar je lijkt er in de winter een extra hoge prijs voor te betalen als je die natuurlijke behoefte negeert.

Dus, doe mee met de natuur!

Voor de winter heb ik wat tips voor je:

Doe aan Yin-Yoga

Tijd aan Yoga besteden is natuurlijk altijd goed, maar in de winter voelt Yin-Yoga het meest natuurlijk aan. Omdat je langere tijd in een houding blijft, is er alle ruimte om je helemaal over te geven aan de houding, en leer je om je aandacht steeds meer naar binnen te keren.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is de winter verbonden met de nier- en blaas-energie. De houdingen waarbij deze meridianen worden gestimuleerd zijn nu extra fijn om te doen. Denk hierbij aan de Sphinx  Caterpillar of Butterfly.

Trek jezelf regelmatig terug

Winter-time is Me-time!

Pak een boek, kruip lekker op de bank met een dekentje en een kop thee. Zo’n moment is soms lastig te vinden binnen een druk leven met baan en gezin, maar wees creatief om toch dat moment te pakken.

Mijn me-time is in bad gaan. Ik ga in de winter minstens drie keer per week ’s avonds in bad en doe helemaal niets behalve wat voor me uitstaren. Heerlijk!

Ga erop uit

Jezelf opladen kan ook buiten. Pak jezelf goed in en maak een wandeling. In het park, in het bos, maakt niet uit waar. En daarna natuurlijk weer het dekentje en kop thee. Of in bad.

Slaap genoeg

Een winterslaap. Soms kan je ernaar verlangen. Een uurtje eerder naar bed kan ook wonderen doen, want die extra slaap heb je gewoon nodig in de winter!

Neem de tijd voor het maken van een lekkere maaltijd

Niets zo ontspannend als uitgebreid de tijd nemen voor het bereiden van een maaltijd. Hoeft geen ingewikkelde toestand te worden, maar alleen al de tijd nemen voor het snijden, wassen en bereiden doet wat met je. En natuurlijk nodig je je liefste vrienden uit.

Drink en eet verwarmende gerechten

Als het wat kouder is, heeft je lichaam behoefte aan dranken en gerechten die je verwarmen. Maak bijvoorbeeld (heb je meteen bovenstaande tip te pakken) een lekker pompoen/zoete aardappel/gember-soep, of drink gember/citroen/honing-thee. Alles met gember is eigenlijk goed in de winter. (En de rest van het jaar ook, maar dat is weer een heel ander onderwerp).

Ik ben benieuwd naar jullie winter-rituelen! Laat het met weten in de reacties hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter