Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 mrt 2018

Een onderzoek naar het effect van Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments0

Het effect van Yoga is een belangrijk onderwerp van discussie, dat de laatste jaren met de populariteit van Yoga is meegegroeid.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van Yoga, waaronder dit onderzoek van het National Center for Biotechnology Information (NCBI).

Omdat het effect van Yoga van verschillende factoren afhankelijk is, is het belangrijk om eerst een goed beeld te krijgen van de factoren die het effect van Yoga beinvloeden.

effect van yoga

Factoren die het effect van Yoga beïnvloeden

Om het effect van Yoga te toetsen, is het belangrijk om je bewust te zijn van alle verschillende Yogasoorten die er zijn. Iedere Yogasoort heeft tenslotte een andere focus.

Naast de Yogasoort die je beoefent, hangt de effectiviteit van Yoga ook voor een groot deel af van de Yogadocent en je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

1. De Yogasoort

Er bestaan veel verschillende Yogasoorten die allemaal hun focus op een ander aspect van de Yoga leggen. Zo heeft Poweryoga bijvoorbeeld een sterk fysieke focus, waar Kundalini Yoga een sterkere mentale focus heeft.

De effectiviteit van Poweryoga zal hierdoor op fysiek vlak bijvoorbeeld een stuk groter zijn dan op mentaal vlak.

2. De Yoga-instructeur

Vanzelfsprekend is de invloed van de Yoga-instructeur van groot belang op de effectiviteit van Yoga. Een goede instructeur laat je op de juiste manier met Yoga aan de slag gaan, en kan je goed helpen bij het aanpassen van je Yogapractice.
Door je practice aan te passen en de Yogastijl te kiezen die het best past bij je persoonlijke behoeften, haal je het maximale voordeel uit Yoga.

3. De staat van je lichaam en geest

Hoe je in je vel zit is van groot belang voor de effectiviteit van Yoga, al is dit erg persoonlijk.

Wanneer je niet lekker in je vel zit en met Yoga aan de slag gaat, kun je veel progressie ervaren op het gebied van je mentale gesteldheid. Zo voel je je misschien snel een stuk gelukkiger dan toen je met Yoga begon.

Echter kan Yoga ook een versterkend effect hebben. Als je al lekker in je vel zit, kan je extra progressie ervaren.

Yoga heeft vaak een positief effect op zowel mentaal als fysiek gebied. Hoe groot dit effect is varieert echter per individu.

De onderzoeksresultaten van het NCBI

In de onderzoeksresultaten van het NCBI komen verschillende conclusies naar boven. Deze hebben betrekking op de mentale en fysieke voordelen als gevolg van het beoefenen van Yoga. Hieronder volgt een greep uit de onderzoeksreultaten van het rapport van de NCBI:

Mentale voordelen van Yoga

Net als Mindfulness, lijkt Yoga een positieve uitwerking te hebben op de bestrijding van vermoeidheid en angststoringen.

Een ander voordeel van Yoga is de bestrijding van stress. Vele varianten van stress worden sterk verminderd door het beoefenen van Yoga.

Fysieke voordelen van Yoga

Volgens het onderzoek biedt Yoga ook fysieke voordelen. Zo leidt Yoga tot de opbouw van fysieke fitheid en heeft een positief effect op hart en vaten. De bloeddruk is daarbij bij veel proefpersonen afgenomen.

Tot slot hebben ademhalingsoefeningen bij veel proefpersonen geleidt tot een betere werking van de longen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter