Water… Hydrate – Feel great!
Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl
Water!
Koolhydraten, vetten en eiwitten noemen we macronutriënten. Maar ook water is een macronutriënt. Macronutriënten zijn belangrijk om je lijf te beschermen tegen ziektes en deze ook te bestrijden.
Ik wil het in dit blog gaan hebben over het belang van water voor je lichaam. Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, namelijk voor zo’n 70%. Het is dan ook echt noodzakelijk om het regelmatig aan te vullen, zodat de lichaamsfuncties hun rol goed kunnen uitoefenen. Je kan, als het moet, weken zonder eten. Zonder water kun je hooguit een paar dagen. 10% vochtverlies kan je lichaam blijvend schade aanbrengen.
De belangrijkste functies van water zijn:
- Opslag van warmte
- Transport van warmte, bouwstoffen, afvalstoffen, antistoffen en dergelijke.
Water heeft, doordat het zorgt voor transport van afvalstoffen, een direct reinigende werking. Als er te weinig van binnenkomt, werken de organen niet optimaal. Zij kunnen hun afvalstoffen dan niet kwijt.
Er is ongeveer drie liter vocht per dag nodig. Met voedsel krijg je dagelijks één liter water binnen. Maximaal twee liter zou je tot je kunnen nemen door water te drinken. Eén glas per uur is een handige leidraad. Hou het bv bij in een app, want na 3 ben ik zelf meestal de tel al kwijt! 😉 Zo hou je je vochtpeil in balans. 2% uitdroging geeft al een energieverlies van 20%. En dit is merkbaar door de dipjes die je voelt en doordat je gaat gapen!
Water drinken tijdens de maaltijd?
Met aandacht eten is heel belangrijk. Zeker voor de spijsvertering. Met aandacht eten betekent ook: voeding voorrang geven boven vocht. Wil je tijdens de maaltijd nippen van bijvoorbeeld een glaasje wijn, water of een kopje thee? Dat is geen probleem. Maar drink geen grote hoeveelheden. Door veel te drinken bij een maaltijd, ga je mogelijk minder goed kauwen. Bovendien verdun je daarmee de spijsverteringssappen die je lichaam afscheidt, met als gevolg dat je vertering onvolledig is!
Het algemene advies is: grotere hoeveelheden drinken doe je een half uur vóór de maaltijd en weer een half uur na de maaltijd!
Recept
Ik heb een lekker recept voor je van een smoothie op basis van water met groente en fruit. Super voor na een heerlijke yogales!
Smoothie Jammie Groen!
(2 glazen smoothie)
Wat heb je nodig?
-½ appel
-2 bananen
-1 kiwi
-150 gram jonge bladsla
-50 gram spinazie
-Water naar behoefte (voor 2 glazen ongeveer 400 ml)
Hoe maak je het?
Doe het fruit in de blender, voeg het water toe en blend tot een egale massa. Voeg daarna de groente toe en blend nogmaals. Voeg eventueel nog wat meer water toe als de massa te dik is.
Water is dus heel belangrijk om al je lichaamsfuncties optimaal te laten werken. Mocht je niet genoeg drinken dan kun je je suf voelen en denken dat je bv honger hebt. Hetgeen wat je lichaam op dat moment nodig heeft is water. Gewoon uit de kraan wat mij betreft, of kruidenthee. Dit geeft je direct weer energie!
Hydrate – Feel great!
Liefs Julia
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
En nog beter: gekookt warm water drinken tijdens de maaltijd. : ) Dan blijft het vuurtje in je buik (je Agni) goed branden en doof je het niet door koude dranken. En je kunt je afvragen of water uit de kraan vandaag de dag nog zo zuiver is… gedestilleerd water dan? Daar ga ik denk ik voor, al is het wel wat meer gedoe.
Daarnaast schrijf je veel over fruit mengen met groenten en andere voedingsmiddelen. Mijn (Ayurvedische) visie is dat fruit veel sneller verteerd dan andere voedingsmiddelen en dat het daarom gaat gisten als je het combineert. Een Ayurvedische no-no.. Hoe denk jij hierover?