Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 feb 2020

Suikerwaarden – 3 tips om verborgen suikers op etiketten te ontdekken

/
Geplaatst door
/
Comments0

Suikerwaarden, we weten allemaal dat wanneer ergens veel suiker in zit, het hoogstwaarschijnlijk ongezond zal zijn.

Producenten komen hierdoor vaak voor een dilemma te staan. Suikerrijk eten vinden we namelijk vaak heerlijk en het is soms zelfs behoorlijk verslavend. Dat is natuurlijk geen slecht nieuws voor de fabrikant..

Maar de gezonde levensstijl wint terrein, en steeds meer mensen speuren etiketten af naar suikers in producten om suikerarme producten te kiezen boven deze met bergen suiker.

Fabrikanten gaan hier slim mee om door producten vaak minder suikerrijk te laten overkomen dat ze daadwerkelijk zijn. Zo heb jij het gevoel gezond bezig te zijn en hebben zij een grotere kans dat je het product lekker vindt en er een beetje verslaafd aan raakt.

In dit blog geef ik je graag een paar tips om deze ‘verborgen’ suikers te herkennen en de suikerwaarden op elk etiket te beoordelen!

Je komt daarom te weten:

  • Waarom suikers vaak ongezond zijn
  • Hoe je verborgen suikers in producten herkent
  • Hoe je alle informatie uit het etiket op een product haalt

suikerwaarden

Gezonde suikerwaarden

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, laten we het eerst hebben over suikers.

Een van m’n missies is om zoveel mogelijk bekendheid te geven aan de gevaren van suiker. Het is namelijk heel vaak het geval dat mensen zich niet bewust zijn van waar allemaal nou suiker inzit. En al helemaal niet hoeveel.

Kijk, van een stuk taart weten we het wel, maar van een granenreep die zogenaamd vol met vezels zit niet. En hier gaat het mis! De bewustwording!

Als ik je vertel dat 15 suikerklontjes aan toegevoegde suikers een ‘veilige’ dosis is per dag, volgens het Diabetesfonds. Dan krijg je wellicht wat meer besef als ik daarop ook vertel dat bv in een pakje drinken gemiddeld 4 suikerklontjes zitten en in een granenreep of verpakte koek ook.

Dit zijn dan dus al 8 klontjes die je binnenkrijgt alleen al bij het tussendoortje… Om maar niet te spreken van frisdrank, energiedrankjes en vruchtensappen.

Hiermee heb je vaak je dosis voor de hele dag al binnen. En hier worden we niet alleen te zwaar van, we creëren ook welvaartsziektes zoals Diabetes type 2.

Wat vroeger een ouderdomsziekte was en tegenwoordig al heel veel voorkomt bij jong volwassenen. Absoluut de schuld van al het suikerrijke voedsel/drinken wat tegenwoordig overal te krijgen is.

Maar goed, wat kunnen we hier zelf aan doen? Daar komt ie weer: bewustwording. En dat kunnen we creëeren door zelf goed de etiketten te lezen. Want hiermee worden we in verwarring gebracht en misleidt.

Op het etiket staat: gezond, vol vezels, granenreep, geen vet, 100% natuurlijk, biologisch… en 9 van de 10 keer is dit niet het geval en zit het vol met toegevoegde suikers.

Hoe weet je nou wat een goed product is en wat niet? Door goed te lezen dus! Kost in het begin wat meer tijd, maar uiteindelijk weet je precies welke producten je kunt kopen en welke liever niet. 

suikerwaarden

Suikerwaarden op een etiket beoordelen in 3 stappen

Om suikerwaarden te herkennen, is het belangrijk om te weten hoe je verborgen suikers kunt herkennen. De drie tips hieronder geven je een goed beeld van hoe je dat aanpakt!

Tip 1: Hoe snel kom je suikers op het etiket tegen?

Het ingrediënt waarvan het meeste in het product zit, wordt als eerste genoemd in de ingrediëntenlijst, vervolgens het ingrediënt waarvan er daarna het meeste in zit en zo verder.

Staat hier al suiker bij dan kun je het product beter laten staan. Let wel goed op de verschillende benamingen die ze gebruiken voor suiker.

Tip 2: Bestudeer de voedingswaardetabel

Ook staat er een voedingswaardetabel op. Hier kun je zien hoeveel calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten een product bevat en vaak ook welke en hoeveel vitamines, mineralen, suiker, verzadigd vet, onverzadigd vet cholesterol en zout er in het product zitten.

Let hier op dat dit altijd per 100 gr of 100 ml wordt aangegeven en soms per portie. In dat geval staat de portiegrootte waar van uitgegaan is erbij genoemd.  

Tip 3: Koolhydraten

Belangrijk! Suikers vind je onder de koolhydraten.

Daarbij staat 1 suikerklontje gelijk aan 4 gram suiker. Zo kun je makkelijk het suiker in een product terugrekenen! 

Bewust omgaan met suiker

Teveel suiker is ontzettend ongezond, maar zoals bijna voor alles geldt kun je het met mate prima nemen.

Zorg er in ieder geval voor dat je je bewust bent van je suikerconsumptie en probeer dit vervolgens te beperken. Veel suikers die je tot je neemt ben je je namelijk niet eens bewust van.

Ik benadruk nu alleen de suikers, maar uiteraard kun je op nog veel meer dingen letten bij een etiket. Dat volgt wellicht later een keer in een ander blog 😉

Hoe zorg jij er eigenlijk voor dat je je suikerconsumptie beperkt? Laat het me weten in een reactie! 


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter