Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 mrt 2021

Overgewicht en afvallen – met deze 6 trucs val je snel af!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Overgewicht en afvallen. Hoewel ik de focus absoluut niet op afvallen wil leggen wijd ik er toch een keer een blog aan. Er zijn namelijk veel mensen die moeite hebben met afvallen.

Als je te zwaar bent kan 5 procent gewichtsverlies al zorgen dat je je beter in je vel voelt. Daarbij verbetert het je hormoonhuishouding, afweersysteem en stofwisseling. Afvallen is dus in veel gevallen beter en gezonder.

Ik dit blog ga ik onder andere in op;

  • Welke factoren spelen mee bij overgewicht
  • Hoe kan je omgeving hierbij meedragen
  • Hoe alles beter wordt met een gezonde leefstijl
  • Dat je ook soms te teugels ‘moet’ laten vieren

Lees snel verder!

Overgewicht en afvallen

Blijvend afvallen. Welke factoren spelen mee?

Veel mensen hebben moeite met afvallen, en zeker met blijvend afvallen.

Er zijn allerlei factoren die kunnen zorgen voor overgewicht waar we geen of weinig invloed op hebben. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld door erfelijke aanleg gevoeliger voor eten als beloning of hongeriger dan anderen.

Bepaalde medicijnen, zoals prednison of antidepressiva, kunnen ervoor zorgen dat je er zomaar kilo’s bij krijgt.

Maar ook een zwangerschap of in de overgang zitten zijn factoren die overgewicht veroorzaken en waar je geen invloed op hebt.

Gelukkig zijn er ook factoren waar je wel invloed op hebt. Beter eten, slapen, bewegen, water drinken en ontspannen kunnen ervoor zorgen dat je afvalt of in ieder geval niet meer aankomt.

Welke trucs helpen om overgewicht direct tegen te gaan?

Om overgewicht tegen te gaan kun je een aantal simpele trucs toepassen:

1. Eet van kleine bordjes en drink alcohol of sap uit kleine glazen

Door dit simpele trucje is er simpelweg minder ruimte voor je eten of drank. Je zult merken dat je daardoor direct minder eet.

2. Leg je groenten boven in de koelkast op ooghoogte

Door je groenten in de koelkast op ooghoogte te leggen denk je er sneller aan om ze op te eten. En doordat je gezonde eten zo makkelijk toegankelijk is, zit je sneller vol en is er dus minder ruimte voor een ongezonde snack.

3. Zet je fruitschaal en snackgroenten op een plek waar je vaak langsloopt

We hebben allemaal wel plekken in ons huis waar we vaak langslopen. Door deze ruimtes om te dopen naar een plek met groenten en fruit kun je snel wat gezonds meepakken voor onderweg.

In de video hieronder geeft Rolf je trouwens een aantal goede tips over maaltijdvervangers.

4. Zet ook een kan water op een plek waar je vaak langsloopt of bent

Om af te vallen is het drinken van voldoende water essentieel. Door een waterkan neer te zetten op plekken waar je vaak langsloopt kom je sneller aan de 2 liter water per dag.

Naast jezelf goed gehydrateerd houden heeft dat nog een ander groot voordeel, water vult net als eten je maag waardoor je minder snel een hongerig gevoel krijgt.

5. Maak bakjes met verschillende soorten rauwkost als voorgerecht of voor als je staat te koken

Wanneer we koken zijn we met ons hoofd helemaal bij eten. Een ongezonde snack is dan zo gepakt.

Door verschillende soorten rauwkost als snack of voorgerecht klaar te zetten stil je de beginnende trek op een gezonde manier. Ook bij mijn kids werkt dit heel goed 😉

6. Betrek je partner of je huisgenoten bij je plannen om gezonder te gaan eten/leven

Van de een op de andere dag besluiten om je dieet aan te passen is goed om aan te kondigen aan de mensen om je heen.

Je wilt de mensen om je heen waarschijnlijk niet teleurstellen, dus een extra stok achter de deur kan geen kwaad met het hardop uitspreken van je goede voornemens.

Daarnaast is het fijn als je samenwoont om je huisgenoten ook te betrekken in je gezondere leven. Zo zullen ze waarschijnlijk iets minder snel thuiskomen met een doos voor chocolade ijsjes.

Langdurig overgewicht tegengaan

Ik spreek in mijn praktijk bijna dagelijks mensen die tobben met afvallen en dan vooral blijvend afvallen. Dus het vasthouden van een bepaald gewicht.

Vaak gaan deze mensen van het ene dieet naar het andere. Met als resultaat; uiteindelijk weer aankomen.

Ik geloof niet in een dieet, maar in aanpassingen in je leefstijl. En dat is bij ieder persoon anders. Daar geef ik dan ook echt persoonlijk advies in.

De basis principes zijn voor iedereen en daarin vind je zelf een eigen weg. Iets wat bij jou past en wat werkt voor jou. En dat is een proces wat niet altijd eenvoudig is.

Het goede nieuws is dat je met 5% gewichtsverlies al heel veel gezondheidsvoordelen kunt behalen. Alles wordt beter. Je bloeddruk wordt lager, de hoeveelheid slecht cholesterol neemt af, je bloedsuikerspiegel blijft beter op peil, je hormoonhuishouding is beter in balans, je stofwisseling is beter, je stemming is beter en je voelt je fitter!

De teugels soms wat laten vieren

Kies in de basis voor een gezond eetpatroon en een gezonde leefstijl maar sla er niet in door. Sta jezelf toe om af en toe de teugels te laten vieren.

Eet een gevulde koek en geniet er bewust van. Zo hou je het voor jezelf haalbaar en leuk. En dit zorgt ervoor dat je je doel sneller zal bereiken.

Een verandering van je leefstijl, in kleine stapjes, afgestemd op jouw eigen behoeftes!


Dit is een gastblog van Julia van HealthStudioJulia.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter