Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 mrt 2020

Je eetpatroon veranderen? 6 tips om je op weg te helpen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Je eetpatroon veranderen. Het is het absolute startpunt van een gezondere levensstijl.

Soms zit je vast in een bepaald patroon dat het moeilijk is om iets anders te gaan doen. Je wilt graag afvallen, gezonder gaan eten, stoppen met roken of bijvoorbeeld eerder naar bed gaan.

Al deze veranderingen kun je alleen bereiken als je het zelf wilt. Je moet er zelf echt klaar mee zijn of voor zijn 😉

Iedereen kan jou van alles opleggen, maar dan is de kans groot dat je heel snel weer vervalt in je oude patroon. 

Om je een stapje te helpen om je je eetgewoonten te veranderen deel ik daarom in dit blog een aantal tips met je. Zo kom je bijvoorbeeld te weten:

  • Waarom je eetpatroon veranderen zo moeilijk kan zijn
  • Hoe je je eetpatroon aanpast
  • Wanneer het tijd is om je eetgewoonten te veranderen

En nog veel meer! Lees je mee?

eetpatroon veranderen

De uitdaging van je eetpatroon aanpassen

Je eetpatroon aanpassen is vaak erg lastig. De patronen of maniertjes die je ontwikkeld hebt zorgen namelijk vaak voor stagnatie in je lichaam en geest. Je wilt wel maar hebt geen idee hoe.

Het is dan lastig om de mogelijkheden te zien die er zijn. Ik zie dit heel vaak bij m’n cliënten en help ze dan om de andere kant te bekijken, te kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn en die bij hun passen. 

Je kunt het vergelijken met een pad door het gras die je altijd bewandeld, het gras is daar platgelopen en het is makkelijk om dat pad steeds weer te kiezen.

Een ander pad bewandelen vraagt om wilskracht, maar al neem je dit andere pad steeds vaker dan zal ook op dit pad het gras langzaam plat worden.

Verandering kost dus tijd. Het kost 21 dagen om aan een nieuwe gewoonte te wennen, en pas na 100 dagen is het daadwerkelijk nieuw gedrag (het nieuwe platgelopen paadje).

Het gaat niet zonder slag of stoot. Als je iets wilt veranderen in je leven kijk dan naar specifieke acties die er nodig zijn om jouw doel te bereiken. Vervolgens heb je discipline nodig, discipline om jouw doel te bereiken. 

Maar absoluut wel met mededogen, wees niet te streng voor jezelf. Als het even niet gaat zoals je zou willen, wees dan blij met wat je wel al hebt bereikt.

Kijk naar de positieve dingen, niet de negatieve. En hoe oncomfortabel de verandering in het begin ook zal zijn, het is allemaal nodig om tot die positieve nieuwe gewoonte te komen.

Geniet vooral ook van het proces.

6 tips om je eetpatroon aan te passen

Omdat je bij het veranderen van je eetgewoonten waarschijnlijk wel wat hulp kunt gebruiken geef ik je hieronder graag 6 tips om je eetpatroon aan te passen.

Tip 1: Geef het tijd

Je begint aan een nieuw voedingspatroon en daar moet je lijf aan wennen. Meestal kunnen vooral je darmen even van slag zijn. Denk dan vooral aan obstipatie

Tip 2: Schrik niet

Wees niet ongerust als je in het begin wat last kan krijgen van bv hoofdpijn of duizeligheid. Dit kan te maken hebben met de (toegevoegde) suiker die je schrapt uit je eetpatroon.

Tip 3: Vergeet niet te variëren

Probeer eens een ander gerecht uit. Een andere groente of fruit. Eentje die je bv helemaal niet kent. Goed voor de verschillende vitamines en mineralen en dat houdt het ook leuk 😉

eetgewoonten veranderen

Tip 4: Zorg voor een goede timing

Begin niet met feestdagen of net voor een vakantie. Een verandering kan best ingrijpend zijn dus zeker in het begin moet je daar echt de tijd voor nemen

Tip 5: Vraag steun

Deel het met de mensen om je heen. Zodra je het bekend maakt wordt het echt en kunnen mensen om je heen je steunen.

Tip 6: Houd een vinger aan de pols

Mocht je ergens last van hebben of ergens aan twijfelen vraag dan altijd advies aan een deskundige.

 

Heb jij nog meer tips om je eetpatroon te veranderen? Laat het met weten in een reactie onder dit blog!


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter