Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 jan 2022

Juicing – 7 redenen om hiermee te starten

/
Geplaatst door
/
Comments0

Juicing, is de afgelopen jaren steeds bekender geworden.

Het betekent dat je de sappen van groenten en fruit perst en vervolgens drinkt. Juicen past heel goed in een gezond voedingspatroon, maar er zijn wel een paar dingen waar je je bewust van moet zijn.

In deze blog gaan we daar dieper op in en leggen we uit waarom juicen past bij een gezonde leefstijl.

Je komt er achter:

  • Wat juicing precies is
  • Of juicen gezond is
  • Wat de voordelen zijn van juicen
  • Hoe je zelf kunt starten met juicen

En nog veel meer natuurlijk. Lees je mee?

Juicing

Vraag en antwoord

1.Wat is juicing?

Bij juicen worden de sappen van groenten en fruit geperst. De zaden, pulp en vezels worden hierbij verwijderd waardoor alleen sap overblijft met vitaminen, mineralen en antioxidanten.

2.Wat heb je nodig voor juicing?

Je kan een sapcentrifuge aanschaffen of je kan verse juices kant en klaar aanschaffen. Let er bij kant en klare sapjes wel op dat er geen gebruik wordt gemaakt van HPP, high pressure processing.

Dit proces maakt een sapje langer houdbaar, maar zorgt er ook voor dat er veel minder gezonde stoffen overblijven in het sap. De meeste sappen uit de supermarkt krijgen een HPP behandeling.

3. Is juicing gezond?

Juicen heeft veel voordelen, maar je moet er bewust mee omgaan. Let er bijvoorbeeld op dat je juice voornamelijk uit groenten bestaat en niet uit fruit, want dan krijg je snel heel veel suikers binnen.

Tijdens juicen worden de vezels verwijderd, waardoor je misschien geneigd bent snel te veel te nemen omdat het minder vult. Dus hou dat in gedachten en drink het met aandacht en met mate.

Als je er daarnaast ook op let dat je juices kies van hoge kwaliteit, dan kan het absoluut een hele mooie aanvulling zijn op een gezond voedingspatroon.

Voordelen van juicing

Juicen past heel goed bij een gezonde leefstijl. Hieronder hebben we 7 voordelen van juicen voor je op een rijtje gezet.

1.Een makkelijke manier om meer groenten en fruit binnen te krijgen

Voor veel mensen is dit een van de belangrijkste redenen om sapjes te drinken. Soms is het in onze hectische levens nou eenmaal moeilijk om genoeg groenten en fruit binnen te krijgen, hoe zeer je ook je best doet.

We hebben allemaal weleens een dag waarop je een lange dag hebt op je werk, je geen tijd hebt om boodschappen te doen of de koelkast leeg is. Op zulke dagen is het ideaal wanneer je een paar kant en klare, verse sapjes hebt liggen.

Je stopt er met gemak een in je tas en zo krijg je op die manier dan toch je benodigde groenten en fruit binnen!

Wil je 90% gezonder eten in minder tijd? Rolf deelt 6 tips in onderstaande video.

2.Je eet andere groentes dan normaal

Sta je er weleens bij stil hoe vaak je dezelfde groentes eet? We zijn geneigd om heel vaak te kiezen voor dezelfde soorten groenten en fruit.

Dat kan zijn omdat je die het lekkerste vindt of omdat die nou eenmaal beschikbaar zijn in de winkel en andere soorten niet. Juicing kan ervoor zorgen dat je andere groenten en fruit binnenkrijgt dan normaal.

3.Een boost voor je immuunsysteem

Voor een goed functionerend immuunsysteem zijn vitamines en mineralen nodig en die vind je met name in groenten en fruit.

Daarnaast bevatten sapjes van goede kwaliteit ook veel antioxidanten. Antioxidanten gaan ontstekingen tegen en ze zijn belangrijk om de oxidatieve stress in het lichaam te verminderen.

Oxidatieve stress ontstaat wanneer er te veel schadelijke vrije moleculen (radicalen) aanwezig zijn die gezonde cellen kunnen aantasten.

4.Draagt bij aan ontgifting

Veel mensen gebruiken sapjes om te ontgiften. Elke dag komen we in aanraking met toxische stoffen. Juicen kan helpen om die stoffen af te voeren en het lichaam te reinigen.

Hier komen die antioxidanten dus ook bij van pas!

5.Meer energie

Doordat je je lichaam voorziet van meer voedingsstoffen, vul je tekorten aan. Vaak weten we niet eens dat we tekorten hebben, maar voelen we ons wel vaak moe.

Onder andere vitamine B, vitamine C en ijzer zijn belangrijk voor je energieniveau. Met juicen kan je ervoor zorgen dat je voedingsstoffen weer op peil komen, wat ten goede komt aan je energieniveau.

6.Juicing kan afvallen ondersteunen

Een kortdurende sapkuur kan je lichaam net die boost geven om die paar overtollige kilo’s kwijt te raken. Je creëert namelijk een calorietekort doordat sapjes (zeker diegene die veel groenten bevatten), weinig calorieën bevatten.

Bovendien eet je tijdens een sapkuur natuurlijk geen koekjes, chocola etc 😉 dus het kan ook helpen om je net dat zetje te geven om ook na de kuur van die koekjes af te blijven.

Het is wel belangrijk om hier bewust en verstandig mee om te gaan. Ernstige, langdurige caloriebeperking kan er juist voor zorgen dat je je stofwisseling verstoort waardoor je in een jojo-situatie terecht komt.

Bovendien bevatten de sappen niet alle voedingstoffen die een mens nodig heeft, dus hou daar rekening mee.

7.Het is makkelijk verteerbaar

Doordat de sapjes geen vezels bevatten, liggen ze niet zwaar op de maag. Zeker op momenten dat je last hebt van je spijsvertering, of wanneer je herstellende bent, kan het heel prettig zijn om sapjes te drinken.

Wil je zelf aan de slag met juicen, maar heb je geen juicer of wil je het jezelf makkelijk maken?

Kijk dan eens naar de sapjes van happyjuicy. Er zijn 9 verschillende soort en ze bevatten geen kunstmatige suikers, toevoegingen of geur-, kleur- en smaakstoffen.

Maak of koop jij weleens sapjes? Dan zijn we heel benieuwd naar jouw favoriete samenstelling! Deel het vooral hieronder in een reactie, dan kunnen we elkaar inspireren!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter