Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 nov 2018

Een gezonder eetpatroon – 10 eetadviezen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet


Als je twee uur na je ontbijt alweer trek hebt, ben je zeker geen uitzondering. Echt heel veel mensen hebben zo rond 10.30 trek in een stuk ontbijtkoek, koekje of boterham bij de koffie.

De middag kom je dan niet door zonder banaan, rijstwafels of een mueslireep. En ook in de avond blijft hun maag knorren, chipje hier, toastje daar…

Voor mij was dit ook zeker herkenbaar. Totdat ik mijn eetpatroon ging veranderen en inzag wat ik moest eten om dit te voorkomen.

Gezonder eetpatroon

Een gezonder eetpatroon

Buiten het feit dat het voor mijn lichaam beter is om minder en gezonder te eten, voelt het ook een stuk rustiger in mijn hoofd.

De hele dag door was ik bezig met wat ik wel of niet wilde eten. Of nog erger met wat ik wilde eten maar niet mocht eten van mezelf. En waar ik mij daarna dan weer vreselijk schuldig over voelde.

Zo’n vervelende cirkel waar je dan in komt te zitten. Want hoe gek het ook klinkt van meer eten krijg je uiteindelijk meer honger. De oplossing hiervoor is best simpel: minder vaak en anders eten dan dat je gewend bent. Ik zal je vertellen hoe dat zit…

Stabiliteit en evenwicht

Ons lichaam houdt van stabiliteit en evenwicht. Hoe minder uitschieters hoe beter. Zo zijn we biologisch geprogrammeerd.

Als je eet, neemt de hoeveelheid suiker in je bloed toe. Je lichaam maakt als reactie hierop een hormoon (insuline) aan om de suikerspiegel weer te verlagen. Je bloedsuikerspiegel stijgt snel als je producten eet die veel suiker en snelle koolhydraten bevatten.

Witbrood, cola, fruitsap, Japanse mix, witte pasta’s zorgen voor een enorme suikerpiek en een stoot insuline. Je lichaam wil zo snel mogelijk van het overschot aan suiker af, het wil terug naar normaal en zet alles op alles om de suiker op te ruimen. En dit merk je.

De insuline zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker in je bloed snel afneemt. Hierdoor is je bloedsuikerspiegel binnen twee uur zo laag dat je lichaam opnieuw vraagt om nieuwe brandstof. Voor jou voelt dit als honger waardoor je weer gaat eten.

Voor je het weet leef je van suikerpiek naar suikerpiek en eet je dus de hele dag door. Het is dan ook niet gek dat je hierdoor meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt en dat je aankomt. Als dit jaren doorgaat zorgt dit uiteindelijk voor een verhoogde kans op bijvoorbeeld diabetes type 2.

Waarschijnlijk weet je wel waar ik naar toe wil. Als het je lukt deze vicieuze cirkel te doorbreken van pieken, dalen, eten en weer pieken, dan bevrijd je jezelf van je eeuwige trek en loop je minder kans op het ontwikkelen van welvaartsziekten.

Als je je aan drie goed gevulde maaltijden houdt zul je op den duur gaan merken dat je daar voldoende aan hebt. Het geeft je lijf en je hoofd veel meer rust.

Om je op weg te helpen het ik hier 10 tips voor je om anders en minder te gaan eten.

Gezonder eetpatroon

Mijn 10 tips voor een gezonder eetpatroon!

  1. eet vooral verse en zo min mogelijk industrieel bewerkte producten waaraan suiker en zout zijn toegevoegd
  2. neem veel (min 300 gr) groente en 2 stuks fruit per dag
  3. eet zo min mogelijk suiker
  4. doe rustig aan met zetmeel en kies altijd de volkorenvariant
  5. gebruik extra vierge olijfolie of kokosolie
  6. gebruik noten, pitten, zaden en avocado voor meer verzadiging
  7. eet 1 of twee keer per week vis
  8. doe rustig aan met vlees, vooral rood en/ of bewerkt vlees
  9. eet voldoende tijdens de maaltijden om tussendoor geen trek te krijgen
  10. neem de tijd om te eten en ervan te genieten

Dit zal de eeuwige trek stoppen en zorgen voor meer rust in je hoofd en in je lijf.

Eet smakelijk!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter