Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 okt 2020

Beginnen met afvallen – Waarom het soms zo lang duurt

/
Geplaatst door
/
Comments0

Beginnen met afvallen. Waarom vliegen bij de één de kilo’s eraf en duurt het bij een ander oneindig lang?

Iedereen heeft wel iets met eten. Dat merk je snel genoeg als je gesprekken volgt of hebt met vriendinnen, collega’s of bijvoorbeeld met iemand op een verjaardag.

Ook degene die er gezond uitzien en geen serieuze klachten hebben vinden meestal dat er wel iets beter kan. De één zou wel een paar kilo’s kwijt willen, de ander kan wel wat meer energie gebruiken.

Die eerste kilo’s kwijt raken, daar wil ik wat dieper op ingaan. Slank en gezond zijn dat willen we allemaal, maar toch lukt het niet iedereen. Ook al doe je zo je best, je verliest nog geen gram. Hoe kan dat nou? Waarom lukt het een ander wel en jou niet? Dat ga ik je in dit blog duidelijk in geven.

Iets wat voor je buurvrouw of buurman werkt kan voor jou helemaal niet werken. En dat komt doordat we allemaal anders zijn, een ander lichaam hebben en andere behoeftes.

Tot zover wist je het wellicht wel, maar wat zijn belangrijken punten om voor jezelf op onderzoek uit te gaan waar jouw lijf behoefte aan heeft? Punten waar jij aandacht aan kunt gaan geven om verbetering te krijgen?

In dit blog geef ik je graag een checklist waar je mee aan de slag kunt. Je komt hierdoor meer te weten over:

  • Voeding en hoe je dit kunt optimaliseren
  • Stress, en hoe dit verbonden is met afvallen
  • Je spijsvertering en hoe je deze kunt verbeteren

Ben je er klaar voor?

beginnen met afvallen

Checklijst om te beginnen met afvallen

Zoals ik al aangaf ga ik hieronder graag wat meer in op de drie punten om snel af te vallen. Laten we beginnen met je voeding!

1. Voeding

Het begint bij je eten, dit is de basis. Ga voor jezelf na hoe je eetpatroon is.

Eet je gevarieerd, veel groente en fruit, minder koolhydraten en de volwaardige, gezonde vetten en eiwitrijk?

Aangeraden wordt om het volgende te eten;

  • veel groenten
  • fruit
  • vis
  • vlees (biologisch)
  • eieren
  • noten en zaden

Ik zou ook aanraden om 3x per dag een goede maaltijd te eten en dus tussendoor niets. Dit om je lijf, hoofd en spijsvertering meer rust te geven.

2. Lichamelijke stressreactie

Er zijn verschillende soorten negatieve stress die je kunt hebben voor je lijf. Acute stress, chronische stress en onzichtbare stress.

  • Acute stress is als je lijf direct in actie moet komen omdat er direct gevaar dreigt. Als er bijvoorbeeld een tijger achter je aanrent ;).
  • Chronische stress is bijvoorbeeld als een trauma niet goed is verwerkt. Dit kan dan voor blijvende stress zorgen.
  • Onzichtbare stress is onder andere; milieuvervuiling, chemische stoffen, straling van een mobiele telefoon, suiker, tekort aan zonlicht, chemische medicijnen, televisie kijken, hele dag stilzitten, vaccinaties.

Stress betekent dus niet altijd een hoge werkdruk. In de video hieronder vertellen Mel en Rolf je graag wat meer over chronische stress.

Waarom kan het nou dat stress invloed heeft als je wilt beginnen met afvallen?

Dat heeft te maken met je zenuwstelstel. Die bestaat uit 2 delen, het sympathische deel en het parasympatische deel.

Het sympathische deel staat voor actie, aanstaan en het parasympatische deel staan voor rust, uitstaan.

Als je teveel in het sympathische deel zit, altijd aanstaat door middel van stress, dan raakt je lijf de balans kwijt waardoor het niet meer optimaal kan functioneren.

Onder het parasympatische deel valt namelijk je spijsvertering. Als deze niet de rust krijgt wordt alle voeding die je eet niet goed verbrandt. Waardoor je minder energie hebt, aankomt of het afvallen kan stagneren.

Ga dus voor jezelf na hoe het met jouw stresslevel is. Kun jij een goede balans creëren tussen aan en uit staan?

Ga op zoek wat voor jou helpt om te ontspannen. Een nieuwe hobby bijvoorbeeld zoals tekenen, schilderen, muziek maken, de natuur in, yoga of meditatie!

3. De spijsvertering

Hoe is het met je spijsvertering? Vragen die je jezelf kunt stellen zijn; Moet jij vaak naar de toilet voor een grote boodschap? Heb je last van winderigheid? Is je ontlasting licht van kleur? Rommelen je darmen vlak na het eten?

Als je op een van deze vragen ja kunt antwoorden, dan is het goed om eens naar je spijsvertering te laten kijken.

De maag, darmen, alvleesklier, de lever vallen hier allemaal onder. Als dit niet goed functioneert kan dit voor veel (vage) klachten zorgen.

Zorg dat je hiervoor een professioneel iemand inschakelt. Dus een huisarts of bijvoorbeeld een orthomoleculaire therapeut.

Dit is een grove greep uit de mogelijke oorzaken waarom iets voor jou niet werkt en voor een ander fantastisch. Luister naar je eigen lichaam.

Waar zitten bij jou de knelpunten? Kun je ergens meer aandacht aan geven? Waar heb jij behoefte aan? Zodra je dit helder hebt zal je zien dat de rest vanzelf komt!

 

Heb jij nog goede tips om te beginnen met afvallen? Laat het me weten in een reactie!


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter