Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 mrt 2019

ALLES eten en toch afvallen – te mooi om waar te zijn?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl


Alles eten en toch afvallen, dat is te mooi om waar te zijn zul je vast denken. Je bent namelijk niet de enige.

“Ohhhh Julia, mag jij dat wel eten/ drinken?” Hoe vaak ik deze opmerking heb gekregen… hahaha! Mijn antwoord is dan: Ja hoor, ik MAG alles alleen ik doe het niet ? Ik maak keuzes.

In dit blog vertel ik je meer over alles eten en toch afvallen. Zoals je hieronder al snel zult ontdekken, zijn er namelijk meerdere manieren waarop je naar het woord ‘alles’ kunt kijken!

alles eten en toch afvallen

Alles eten en toch afvallen?

Het woord ALLES is een hele mooie maatstaaf voor een gezond leven, las ik laatst in een blad. Het staat voor:

A: Afwisselend eten

L: Lang stilzitten vermijden

L: Lief zijn voor jezelf

E: Emoties uiten, toelaten en accepteren

S: Slapen, voldoende

Het geeft mijn antwoord nog een extra mooie dimensie. Ik mag/ leef naar ALLES! Dit is ook precies waar ik mijn adviezen op baseer.

Door afwisselend te blijven eten, zorg je ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Genoeg beweging zorgt daarnaast voor het verbranden van caloriëen en lichamelijk fitheid.

Lief zijn voor jezelf, heeft te maken met het jezelf gunnen van lekker en misschien wel eens ongezond eten op z’n tijd. Het draait er namelijk niet om dat je jezelf wilt pesten. In plaats daarvan heb je veel meer profijt van een gezonde levensstijl die je kunt volhouden.

Emoties uiten zorgt ervoor dat je minder snel een ‘emotie-eter’ wordt. En voldoende slaap zorgt voor meer energie gedurende de dag waardoor je minder behoefte hebt aan bijvoorbeeld een suikerrijke snack!

Allemaal richtlijnen dus waar je wat mee kan om in balans te blijven, want uiteindelijk draait een gezonde levensstijl om de balans!

Balans vinden in je dieet

Misschien ben je het wel met me eens dat een gezond dieet om balans draait, maar hoe pak je dat dan eigenlijk aan?

Met de onderstaande tips kun je direct aan de slag om de balans in je dieet (opnieuw) te vinden!

1. Vind de balans tussen gezond en ongezond eten

Ik adviseer de 80/20 regel voor de perfecte balans. 80% gezond dan hou je 20% over om af en toe jezelf wel eens iets ongezonds te gunnen. Dit maakt het haalbaar en leefbaar. Heb jij de goede balans hierin gevonden?

2. Houd een balans tussen werk en privé

Maak jij genoeg tijd vrij om aan je gezin, familie of vrienden te besteden? En, nog belangrijker, kan je er dan ook echt bewust zijn?

3. Zorg voor afwisseling tussen ontspanning en stress

Uitdagingen, alle ballen hoog houden in het gezin, druk met je werk, deadlines halen… Tuurlijk kan je soms niet anders en is het ook goed om af en toe onder druk te werken. Maar gun jij jezelf ook die ontspanning om je batterij weer op te laden?

Heb jij jouw juiste balans gevonden? Wellicht mooi om eens bij stil te staan en over na te denken waar voor jou nog verbeterpunten zijn. Als we het hebben over balans denk ik persoonlijk aan een goede balans in beweging, je mind en je voeding.

Gezond eten is natuurlijk m’n specialiteit en mijn advies daarover is vrij simpel; ‘Gebruik je eigen, gezonde verstand!’ En laten we het vooral niet te moeilijk maken. Hou het voor jezelf haalbaar en leuk. Want alles wat moét, voelt niet goed. En alles wat je niet mag, wil je juist!

Op gewicht blijven

Oké, tot zover over hoe je gezond eet. Maar als dit eenmaal goed gaat hoe vind je dan de juiste balans om het ook haalbaar en leuk te houden? En hoe blijf je dan ook nog op gewicht?

Nou, dat doe je door jezelf af en toe wel iets te gunnen. Want Ja, ook ik eet patat en drink weleens een wijntje. Soms zelfs iets teveel. 😉 Maar daarna pak ik de draad weer op. Want ik weet dat ik dat kan. En nog belangrijker, ik heb het vertrouwen dat m’n lichaam dat kan. Zo kun je dus alles blijven doen.

Het 80/20 principe is hierbij belangrijk. Eet voor 80% gezond, dan hou je 20% over om te smokkelen en af en toe iets ongezonds te eten. Dan zal je zien dat je hier ook echt niet van aankomt. Dit is voor mij de juiste balans!

Een verandering van je leefstijl naar jouw eigen behoeftes. Want voor iedereen zijn die weer net iets anders. Dit blijft een zoektocht voor jezelf. En zo blijf je ook steeds leren. Steeds weer op zoek naar jouw juiste balans!

juiste balans

 

Kun jij alles eten en toch afvallen? En heb je nog goede tips voor een gebalanceerd dieet? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter