Yoga bij een Frozen shoulder
Een frozen shoulder en yoga, gaat dat met elkaar samen?
Yoga kan zeker helpen bij een frozen shoulder. Dit betekent overigens niet dat alle yogahoudingen behulpzaam zijn.
Een frozen shoulder, oftewel een ‘bevroren schouder’, is een vervelende aandoening die zorgt voor pijn in de schouder. De pijn straalt vervolgens vaak uit naar de arm.
Het wordt veroorzaakt door een ontsteking van het gewrichtskapsel en het kan zowel tijdens beweging als in rust pijnlijk zijn.
Helemaal stoppen met bewegen is niet verstandig. Milde bewegingen, binnen de pijngrens, kunnen daarentegen juist helpen om klachten te verminderen.
Yoga is hier zeer geschikt voor.
In deze blog lees je meer over yoga bij een frozen shoulder. Zo kom je o.a. te weten:
- Hoe yoga kan helpen bij een frozen shoulder
- Wat een frozen shoulder precies is en hoe het ontstaat
- Welke oefeningen goed zijn voor een frozen shoulder
- Of je een frozen shoulder kunt voorkomen
Lees je mee?
Helpt yoga bij een frozen shoulder?
Yoga kan zeker helpen! Milde, zachte bewegingen en ontspanning kunnen bijdragen aan herstel.
Maar let op, want yoga kan de klachten ook verergeren. Als je de arm te veel gaat belasten en als je alignment in houdingen niet goed is, dan kan dit juist zorgen voor meer pijn.
Een frozen shoulder, wat is het?
Wanneer er een ontsteking zit in het gewrichtskapsel van het schoudergewricht, spreekt men van een frozen shoulder. De letterlijke vertaling: ‘bevroren schouder’ kenmerkt zich als verstijving in het schoudergewricht.
Het gewrichtskapsel is gemaakt van los weefsel, wat ervoor zorgt dat het schoudergewricht soepel en vrij kan bewegen.
Onderdelen van het gewrichtskapsel kunnen ‘aan elkaar plakken’ wanneer er een ontsteking in het kapsel ontstaat. Het schoudergewricht slaat als het ware op slot, welke hevige pijnscheuten kunnen veroorzaken.
Hoe ontstaat een frozen shoulder?
Het is dus een ontsteking van het schoudergewricht. Hierdoor kunnen vervelende klachten ontstaan zoals:
- Hevige pijnscheuten bij snelle en onverwachte bewegingen
- Pijnklachten in de bovenarm, die uit kunnen stralen tot de hand
- Diffuse pijn in rust
- Bewegingsbeperktheid rondom het schoudergebied
Helaas is niet altijd te herleiden waardoor het ontstaat. Het kan te maken hebben met stress en voortdurende spanning, wat zich vastzet in het schoudergewricht.
Ook nadat je gevallen bent op je schouder kan dit ‘trauma’ zich gaan vastzetten in het schoudergewricht. Het kan ook dat je een schouderoperatie hebt gehad en dat je herstel daarna niet goed is verlopen. Dit kan de kans op een frozen shoulder vergroten.
Het verloop bestaat uit drie fases:
Bevriezende fase
De eerste fase wordt ook wel de ‘bevriezende fase’ genoemd. Tijdens deze fase zet het schoudergewricht zich ‘vast’ en wordt steeds stijver. Gemiddeld duurt deze fase enkele weken tot negen maanden.
Aanhoudende stijfheid in de schouder
De tweede fase kenmerkt zich aan aanhoudende stijfheid in het schoudergewricht. In deze fase is er progressie en neemt de pijn bij het doen van de juiste oefeningen langzamerhand af. Gemiddeld genomen duurt dit vier tot negen maanden.
Ontdooiende fase
De ontdooiende fase kenmerkt zich aan de derde fase. In deze fase nemen de pijnklachten verder af en komt beweeglijkheid terug in het schoudergewricht.
Wat voor yoga kun je doen bij een frozen shoulder?
Het doen van de juiste yogaoefeningen is zeker aan te raden. Hierbij gaat het vooral om rustige yoga vormen, waarbij de belasting op je arm minimaal is.
Zeker in fase 1 en 2, zoals hierboven beschreven, is het belangrijk om heel voorzichtig met de schouder om te gaan. Forceer niks.
Hele actieve vormen van yoga, zoals poweryoga en vinyasa yoga zijn daarom minder geschikt.
Yin yoga, rustige hatha of restorative yoga kunnen wel heel prettig zijn.
Tijdens yin yoga ben je bezig met het oprekken van het bindweefsel. Dit zorgt ervoor dat water en andere vloeistoffen vrijer kunnen gaan stromen, wat de beweeglijkheid bevordert.
De stijfheid bij een frozen shoulder wordt o.a. veroorzaakt doordat het water in het bindweefsel een vastere vorm heeft aangenomen. Yin yoga kan hierbij dus soms helpen.
Restoratieve yoga bevordert het zelfherstellend vermogen van het lichaam en kan daarmee dus ook een bijdrage leveren aan herstel.
Welke houdingen moet je vermijden?
Yogahoudingen waarbij er druk gezet wordt op het schoudergewricht kun je beter vermijden. Het gaat dan voornamelijk om houdingen die kracht en actieve inspanning kosten.
Hierbij kun je denken aan houden zoals de plankhouding, de neerwaartse hond houding, de dolfijn, kraai en gedraaide hoekhoudingen.
Bij deze houdingen komt er veel kracht en activatie kijken, wat je beter kunt vermijden als je last hebt of herstellende bent van een frozen shoulder.
Tips voor yoga met een frozen shoulder
- Bespreek altijd je klachten eerst met een fysiotherapeut, osteopaat of andere specialist en bepaal samen welke vorm van yoga het meest geschikt voor je is
- Het is belangrijk dat je houdingen geleidelijk opbouwt.
- Het is af te raden om in één keer in de houding te komen als het schoudergewricht nog niet is opgewarmd.
- Gebruik vooral hulpmiddelen ter ondersteuning waar dat voor jou prettig voelt.
- Vermijd pijn. Als je al in de herstellende fase zit, kun je soms wel oefeningen doen die minder comfortabel aanvoelen, maar echte pijn is nooit goed.
Kun je een frozen shoulder voorkomen?
Het is vaak niet mogelijk om een frozen shoulder volledig te voorkomen, ook omdat je het vaak moeilijk te herleiden is waar het precies door is ontaan.
Echter is het wel mogelijk om de kans op deze complicatie te verkleinen.
Het versterken van de spieren rondom het schoudergewricht en daarnaast ruimte blijven creëren door meerdere malen per week oefeningen te doen, is in iedere levensstijl raadzaam.
Zorg er tijdens oefeningen (maar eigenlijk gedurende de hele dag) voor dat je een juiste houding aanneemt. Dit zorgt ervoor dat de druk op de juiste manier verdeelt wordt over je lichaam en je niet bepaalde spieren of gewrichten overbelast.
Schouderpijn voorkomen? Deze video helpt je op weg
Heb je geen frozen shoulder maar wel snel last van je schouder? De oefeningen in onderstaande video kunnen je helpen om klachten te verminderen en voorkomen.
Doe je mee?
Heb jij weleens een frozen shoulder gehad? Wat werkte voor jou het beste?
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Hoi Rolf,
Wat fijn om een artikel te lezen over yoga in combinatie met een Frozen Shoulder.. Ik volg yoga lessen via jullie platform. Nu valt mij op dat de neerwaardse hond een veel voorkomende houding is. Deze red ik momenteel niet. Is er een alternatieve houding die ik op dat moment zou kunnen aannemen?
Alvast bedankt.
Groet Mariette