Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 mei 2014

Je nekspieren ontspannen – 3 tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ken je het gevoel waarbij je ‘s ochtends wakker wordt en heel je nek stijf van de spanning staat? Je nekspieren ontspannen gaat moeilijk en je hebt een vervelend en beklemmend gevoel in je nek. Dit kan twee redenen hebben.

De eerste is dat je verkeerd hebt gelegen en een stijve nek hebt. Erg vervelend wat vaak is het dan de rest van de dag lastig om je hoofd te bewegen en te draaien.

De tweede reden is stress. Er ontstaat spanning in je nek en schouders doordat je veel emoties hebt. Bijvoorbeeld door onzekerheid, en tegen je gevoel in handelen. Deze spanning zet zich vast in je spieren, en dan met name de spieren in je nek. Dit kan helemaal tot aan je kruin doortrekken en is een heel naar gevoel.

Dit is een serieus iets, en het is belangrijk dat je er echt iets aan doet.

Hieronder leggen we je uit hoe je de nekspieren kunt ontspannen, zodat je weer een ontspannen gevoel in je nek krijgt.

nekspieren ontspannen

Nekspieren ontspannen – 3 oefeningen

Yoga oefeningen zijn erg geschikt om dit soort klachten te helpen verminderen. Je hoeft niet gelijk een uur lang ondersteboven op een matje te gaan staan, maar probeer gewoon een onderstaande drie oefeningen in je eigen tempo.

Je zal merken dat de spanning in je nek verlicht wordt en je nekspieren ontspannen weer beter gaat.

Nekspieren ontspannen – Schouderrollen

Een hele simpele oefening die je kunt doen om de nekspieren te ontspannen is schouderrollen. Je kunt deze oefening zelfs van achter je bureau op je werk doen.

Ga gemakkelijk zitten en zorg dat je rechtop zit. Til daarna je schouders op naar je oren en rol ze vervolgens rustig naar achteren. Adem daarbij uit en laat ze weer zakken. Adem weer in en til je schouders weer op tot je oren, rol ze uitademend weer naar beneden, blijf daarbij ademen door je neus. Herhaal dit een paar keer.

Vervolgens draai je het om. Rol de schouders niet af naar achteren, maar rol ze juist naar voren. Houd je kaak daarbij ontspannen en let weer op je ademhaling.

Nekspieren ontspannen – nekrollen

Bij deze oefening om de nekspieren te ontspannen ga je rustig met de nek rollen. Begin langzaam de nek naar links te bewegen, en daarna helemaal door naar de linkerkant. Rol niet door, maar rol weer naar voren. Vervolgens door naar rechts en uiteindelijk weer terug via de voorkant. Zo maak je een aantal keer een soort rollende beweging waarin de nekspieren gemasseerd worden.

Nekspieren ontspannen – Zelfmassage

Bij de laatste oefening om de nekspieren ontspannen ga je jezelf masseren. Ga weer rechtop zitten. Breng je hoofd licht naar rechts, en ga met je linkerhand de nek- en schouderspieren rustig los kneden. Doe dit een minuutje en wissel vervolgens van kant.

Meer ontspanningsoefeningen?

Binnen de Yoga zijn er vele soorten ontspanningsoefeningen. Mocht je interesse hebben in meer van deze oefeningen die je gemakkelijk zelf kunt doen, dan nodigen we je van harte uit om even rond te blijven kijken op onze website.

Begin bijvoorbeeld eens met deze blogs:

 3 praktische Yoga ontspanningsoefeningen voor meer rust

Yoga en hoge bloeddruk, ontstressen maar!

Yoga ademhaling, adem ruimte, rust en energie!

5 tips voor Yoga tegen stress

Ook kun je deze korte les met Yoga oefeningen voor de nek en schouders met ons meedoen:

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter