Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 sep 2020

Je nekspieren ontspannen – 3 tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Je nekspieren ontspannen. Hoe doe je dat eigenlijk?

Ken je het gevoel waarbij je ’s ochtends wakker wordt en heel je nek stijf van de spanning staat? Je nekspieren ontspannen gaat moeilijk en je hebt een vervelend en beklemmend gevoel in je nek.

Dit is een serieus iets, en het is belangrijk dat je er echt iets aan doet. In dit blog leggen we je daarom uit hoe je de nekspieren kunt ontspannen. Je komt onder meer te weten:

  • Welke oefeningen je kunt doen om je nekspieren te ontspannen
  • Wat je verder kunt doen om je nekspieren tot rust te laten komen
  • Waar je aan de slag kunt gaan om je nekspieren te ontspannen

Lees je mee?

nekspieren ontspannen

Wat veroorzaakt spanningen in de nek?

Veel mensen ervaren spanning in het gebied van de nek en schouders. Hier kunnen verschillende oorzaken verantwoordelijk voor zijn, hieronder noemen we er een paar:

1. Je hebt verkeerd gelegen

Slapen in een verkeerde houding kan ontzettend vervelend zijn. Het is hierdoor de rest van de dag vaak lastig om je hoofd te bewegen en te draaien en je kunt een scherpe pijn in de nekspieren voelen.

2. Je hebt last van stress

Spanning in je nek en schouders kan ontstaan doordat je veel emoties hebt. Bijvoorbeeld door onzekerheid en tegen je gevoel in handelen.

Stress kan zich dan manifesteren in je lichaam (zo zie je maar hoe sterk ons lichaam en onze geest met elkaar verbonden zijn!)

Deze spanning zet zich vast in je spieren, en dan met name de spieren in je nek. Dit kan helemaal tot aan je kruin doortrekken en is een heel naar en pijnlijk gevoel.

3. Je hebt een blessure of ongeluk gehad

Een blessure of ongeluk kan ervoor zorgen dat je nekspieren ineens sterk belast worden. Denk maar eens aan een auto-ongeluk bijvoorbeeld waarbij je nekspieren ineens een klap te verduren krijgen.

Een snelle onverwachte klap of een blessure door een andere oorzaak kan ervoor zorgen dat je nekspieren verstijven en je stevige nekpijn krijgt.

4. Een verkeerde lichaamshouding

Je kent de uitspraak vast wel:

Zitten is het nieuwe roken

We zitten vaker dan ooit tevoren en spenderen ook steeds meer tijd achter de computer. Deze tijd achter een bureau zorgt ervoor dat onze lichaamshouding vaak verslechterd, bijvoorbeeld doordat ons hoofd teveel naar voren of achter hangt.

In de puberteit kun je hier ook last van krijgen door een spontane groeispurt. Je lichaam kan dan op een verkeerder manier ‘vergroeien’ waardoor je een verkeerde lichaamshouding krijgt.

Een goede manier om de kans op een pijnlijke nek te verkleinen, is door een goede lichaamshouding te trainen. Een goede asana om dit te doen is Tadasana, ook wel de berghouding genoemd.

5. Een verkeerd ademhalingspatroon

Hoewel je er in eerste instantie misschien niet aan denkt, kan een verkeerd ademhalingspatroon ook een belangrijke oorzaak zijn van een verkeerde lichaamshouding. Dit kan vervolgens in je nek gaan zitten waardoor je klachten krijgt.

Door je ademhaling te verbeteren en te verlagen kun je dit tegengaan. In de video hieronder vertellen we daar graag wat meer over.

Nekspieren ontspannen – 3 oefeningen

Yoga oefeningen zijn erg geschikt om dit soort klachten te helpen verminderen. Je hoeft niet gelijk een uur lang ondersteboven op een matje te gaan staan, maar probeer gewoon een onderstaande drie oefeningen in je eigen tempo.

Je zal merken dat de spanning in je nek verlicht wordt en je nekspieren ontspannen weer beter gaat.

Oefening 1 voor je nekspieren ontspannen: Schouderrollen

Een hele simpele oefening die je kunt doen om de nekspieren te ontspannen is schouderrollen. Je kunt deze oefening zelfs van achter je bureau op je werk doen.

Ga gemakkelijk zitten en zorg dat je rechtop zit. Til daarna je schouders op naar je oren en rol ze vervolgens rustig naar achteren.

Adem daarbij uit en laat ze weer zakken. Adem weer in en til je schouders weer op tot je oren, rol ze uitademend weer naar beneden, blijf daarbij ademen door je neus. Herhaal dit een paar keer.

Vervolgens draai je het om. Rol de schouders niet af naar achteren, maar rol ze juist naar voren. Houd je kaak daarbij ontspannen en let weer op je ademhaling.

Oefening 2 voor je nekspieren ontspannen: Nekrollen

Bij deze oefening om de nekspieren te ontspannen ga je rustig met de nek rollen. Begin langzaam de nek naar links te bewegen, en daarna helemaal door naar de linkerkant.

Rol niet door, maar rol weer naar voren. Vervolgens door naar rechts en uiteindelijk weer terug via de voorkant. Zo maak je een aantal keer een soort rollende beweging waarin de nekspieren gemasseerd worden.

Oefening 3 voor je nekspieren ontspannen: Zelfmassage

Bij de laatste oefening om de nekspieren ontspannen ga je jezelf masseren. Ga weer rechtop zitten. Breng je hoofd licht naar rechts, en ga met je linkerhand de nek- en schouderspieren rustig los kneden. Doe dit een minuutje en wissel vervolgens van kant.

nekspieren ontspannen

Meer ontspanningsoefeningen?

Binnen de Yoga zijn er vele soorten ontspanningsoefeningen. Mocht je interesse hebben in meer van deze oefeningen die je gemakkelijk zelf kunt doen, dan nodigen we je van harte uit om even rond te blijven kijken op onze website.

Begin bijvoorbeeld eens met deze blogs:

 3 praktische Yoga ontspanningsoefeningen voor meer rust

Yoga en hoge bloeddruk, ontstressen maar!

Yoga ademhaling, adem ruimte, rust en energie!

5 tips voor Yoga tegen stress

Ook kun je deze korte les met Yoga oefeningen voor de nek en schouders met ons meedoen:

Heb jij weleens last gehad van nekklachten en heb je nog goede tips om dit tegen te gaan? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter