Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 okt 2017

Hoe vind je jouw unieke Stem als beginnend yogadocent?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Daar sta je dan.

Goede moed in je hart. Vlinders in je buik. Certificaat in de hand. Klaar om de wereld in te stappen als beginnend yogadocent. Klaar – of toch in ieder geval soort van – om les te geven.

En met jou nog duizend anderen.

Sorry – dat was misschien niet zo bemoedigend. Maar niet getreurd! Al die duizend anderen hebben namelijk iets unieks ter tafel te brengen. Ook jij.

Vier vragen om jezelf te stellen als beginnend yogadocent (en eigenlijk gewoon als mens in de wereld):

beginnend yogadocent

Hoe onderscheid je je van de rest als beginnend yogadocent?

Er is een groot verschil tussen een riedeltje aanwijzingen opdreunen – adem in, armen omhoog, adem uit, buig voorover, up dog, down dog, je kent ze wel – en een yogales extraordinaire. Tussen een prima, maar dertien-in-een-dozijn docent, en eentje die je bijblijft. Iemand waar sommige mensen specifiek voor terug komen. En die anderen juist liever niet voor hun neus hebben staan.

Een unieke stem klinkt namelijk niet voor iedereen even mooi. Dat is misschien ook een reden dat we het soms lastig vinden hem te vinden. Of vast te houden wanneer we eigenlijk dondersgoed weten op welke toonhoogte die zit.

En dat terwijl het zoveel op kan leveren.

“Mijn stem? Waarom blijven mensen toch roepen dat ik ‘mijn stem’ moet vinden? Wat is dat? Ik kan prima praten, dankjewel.”

Maar eerst even een tikkie terug. Wat ik bedoel met jouw Stem, is het geluid dat klinkt wanneer je dat deel van je aanspreekt dat diep van binnen zit. De stem die klinkt when you say it like you mean it. Wanneer je ergens zo gepassioneerd over bent, dat je zonder het te merken plots een minutenlange monoloog houdt en er eigenlijk daarna pas achter komt dat niet alleen je gesprekspartner, maar ook de mensen om jullie heen zijn stilgevallen om naar je te luisteren.

De stem die een kalme zekerheid en vertrouwen uitstraalt, of juist een vurig pleidooi voert in het heetst van de strijd. In beide gevallen krachtig en kristalhelder.

De Stem, kortom, die de wereld het hardst nodig heeft van al je stemmen. Of je hem nu gebruikt om een yogales te geven, een dijk van een presentatie te geven, of jezelf of een ander bemoedigend toe te spreken.

Een goed begin om jouw unieke geluid te vinden is het stellen van vier simpele vragen. Gevolgd door wat extra wroetwerk in jezelf, en het werk dat je er in zult moeten steken om je stembanden te oefenen.

Komt ‘ie.

Wat zijn je kernwaarden?

Wat vind je belangrijk? Bij welke waarden, of welke woorden, gaan je handen (positief) jeuken? Je buik kriebelen? Je hart harder slaan? Zijn dat avontuur en verbeelding, of rust en regelmaat? Misschien juist verbeelding en regelmaat, of avontuur en rust? Vertrouwen, speelsheid, kracht of natuur?

Nou hoeft het natuurlijk niet pas de stempel ‘kernwaarde’ te krijgen wanneer je je er altijd naar gedraagt. Ze hoeven ook niet je hele leven – of in elke situatie – hetzelfde blijven. Een klein beetje flexibiliteit en fluïditeit mag best.

Maar het ontrafelen van een aantal kernwaarden kan mooie inzichten en handvatten opleveren. En interessante gespreksstof aan de keukentafel.

Bij mij staan bijvoorbeeld nieuwsgierigheid en verwondering hoog op mijn lijstje. Aan de ene kant het altijd meer willen weten, en tegelijkertijd het kinderlijk verwonderd zijn over wat er is. Het betekent dat ik graag een poging doe om nieuwsgierigheid en verwondering bij mezelf en anderen op te roepen – en binnen het geven een yogales zoek naar manieren om dat voor elkaar te krijgen.

Wat zijn jouw superkrachten?

Even alle bescheidenheid aan de kant: waar ben je gewoon goed in? Waar komen mensen voor naar jou toe voor hulp? Wat zijn je sterke kanten?

En ja heus, die heb je. Ook de overduidelijke die je afdoet als onbelangrijk. Juist die. Soms zijn bepaalde positieve eigenschappen of vaardigheden voor ons zo vanzelfsprekend, dat we ons niet kunnen voorstellen dat het ook anders kan.

Het kan niet alleen lastig zijn om onze eigen kwaliteiten op waarde te schatten, maar ook om ze überhaupt te vinden. Niet omdat ze er niet zijn, maar omdat we er een blinde vlek voor hebben. Of omdat we enkel zoeken in het grootse en bombastische – ik ben er wel goed in, maar zou er geen Nobelprijs of gouden medaille voor krijgen. Dat idee.

Terwijl juist de kleinere, meer onopvallende dingen het verschil kunnen maken.

Zoek dus ook eens op onverwachte plekken, in dit geval buiten de yogastudio. In de tuin, de keuken, aan tekentafel of schilderezel, op reis, in contact met mensen… En vraag vooral eens aan die mensen waar zij jouw superkrachten in terugzien. Zij weten je vast nog meer te vertellen.

Welke van mijn ervaringen kunnen anderen helpen?

Welke ervaringen zijn tekend geweest voor jou, voor je leven? Voor wie je bent geworden? Waar lopen rode draden, waar zitten er knopen die – misschien nog niet eens helemaal – ontward zijn? Wat heb je daardoor gevoeld, gezien, gedacht, geleerd?

We zien soms vanaf het middelpunt niet welke verhaallijnen er in ons leven zitten, terwijl iedereen bijzondere, belangrijke ervaringen heeft om uit te putten. En daardoor wijsheid om door te geven.

Jouw ervaringen zullen lijken op die van sommigen en heel anders zijn dan die van anderen. Maar één ding is zeker: je hebt bepaalde dingen doorstaan die je rugzakje gevuld hebben, hoe licht of zwaar ook. Waar je van hebt geleerd – zelfs al was het maar een beetje – en een stukje groter door bent gegroeid.

Je hebt draken verslagen en schatten opgegraven, vriendschap gesloten met kobolden, donkere krochten bezocht waar je nooit meer uit dacht te komen, onmogelijke bergen beklommen en jezelf in het feeënrijk gevonden.

Kortom, zelfs al zie je het zelf niet direct als waardevol voor anderen: je hebt een leven vol ervaringen en wijsheid opgedaan die anderen van dienst kunnen zijn.

Wat is jouw unieke boodschap voor de wereld?

Er wordt wel eens gezegd dat iedereen iets unieks te bieden heeft. Iets dat onmiskenbaar bij jou hoort en waar anderen iets aan kunnen hebben. Iets dat meer is dan je vaardigheden en voorbij gaat aan waar je goed in bent. Noem het een mengelmoes van precies jouw kennis, ervaring, vaardigheden, kernwaarden en interesses. Waarvan je voelt dat je het op de één of andere manier wilt delen met de wereld.

“We make a living by what we get. We make a life by what we give.” – Winston Churchill

De grootste tip die ik je kan geven: je hoeft niet meteen te weten wat, of waar, het is en er in één rechte lijn naartoe te lopen. Behandel het als een speurtocht die je hele leven mag duren en leuk mag zijn, in plaats van een sollicitatiegesprek waar je tien minuten geleden al had moeten arriveren.

Want ook dit hoeft, tenminste als je het mij vraagt, niet je hele leven hetzelfde te blijven. Het kan wat beklemmend voelen als we denken aan die one and only gave, passie, levensdoel, of wat voor hoogdravende naam het beestje ook wilt geven. Hoeft niet. Het mag ook best wat lichter.

Als iedereen ‘speciaal’ is, wat betekent het dan nog om speciaal te zijn?

Uniek hoeft niet volledig one-of-a-kind te betekenen. Zie het misschien meer als ‘authentiek en passend bij’. We halen onszelf al te makkelijk naar beneden wanneer we ons vergelijken met anderen: maar dat iemand iets vergelijkbaars in zijn of haar mars heeft, doet niets af aan jou.

In de ene situatie zal jij meer tot bloei komen, in de volgende een ander. Sommige mensen zullen liever niet terugkomen naar jouw les, terwijl andere niets liever doen.

Een gulden regel… het is geen competitie. Er is altijd ruimte voor nog iemand.

Een paar vragen die je verder op weg zouden kunnen helpen: wat deed je graag toen je klein was? Naar welke thema’s, ideeën of interesses dwalen je gedachten het vaakst af? Bij welke bezigheid verlies je je gevoel van tijd, vergeet je te eten en te slapen? Wat is het eerste dat je te binnen schiet bij de woorden “dit heeft de wereld meer nodig”?

Hoe helpt dit je een yogales te geven?

Stilstaan bij deze vragen kan helpen contact te leggen met de kern van wie je – op dit moment – bent. En wanneer je vanuit die plek spreekt, merk je dat in alles. Aan je stem, je lichaamshouding en je uitstraling.

Het zijn geen vragen waar je meteen een pasklaar antwoord op hoeft te hebben. Misschien duurt het verzinnen ervan even. Het zijn ook geen vragen waarop maar één antwoord te geven is dat vervolgens de tand des tijds moet doorstaan. De antwoorden kunnen transformeren, evolueren, veranderen. Misschien denk je er over een poosje wel heel anders over.

Het zijn vooral vragen die je een raamwerk geven om verder mee te bouwen. Zodat je interesses en kernwaarden waar je ogen van gaan schitteren, die dicht bij jezelf staan, subtiel kunt verweven in je lessen. Je je talenten optimaal kunt benutten en mensen iets van jezelf kan geven.

Zodat jouw unieke Stem uiteindelijk jouw les, jouw les maakt.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter