Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 apr 2014

Vipassana meditatie, een helder inzicht in je leven!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Vipassana meditatie, een oude Boeddhistische meditatievorm. Een manier van mediteren die niets te maken heeft met een religie. Je leert naar jezelf te kijken. Je te richten op jouw innerlijke kracht.

Vipassana betekent ‘helder inzicht’.  Een mooie omschrijving van wat je uiteindelijk zou willen bereiken met Vipassana meditatie.

Ben je benieuwd wat Vipassana meditatie precies inhoudt, en wat het voor je zou kunnen betekenen? Lees dan hieronder verder.

vipassana meditatie

Wat is Vipassana meditatie?

Vipassana meditatie, is mediteren op een manier waarbij je inzicht krijgt in je eigen leven. Bij deze meditatie train je jezelf om de realiteit precies te zien zoals het is. Als gedachten afdwalen observeer je wat er gebeurt en waar je gedachten naartoe gaan.

Je leert hoe de geest invloed heeft op het lichaam, maar ook  andersom. Lichaam en geest staan met elkaar in verbinding, maar op welke manier ze elkaar precies beïnvloeden leer je bij Vipassana meditatie.

Bij Vipassana meditatie observeer je je eigen gebeurtenissen, terwijl je er zelf mee bezig bent. Je neemt dus deel aan de gebeurtenis, maar observeert de situatie tegelijkertijd.

Voordelen van Vipassana meditatie

Doormiddel van Vipassana meditatie leer je jezelf kennen. Je leert naar jezelf te kijken, zonder je ermee te identificeren.

Door dicht bij jezelf te blijven, observeer je wat er met je gebeurt. Wat gebeurt er van binnen, maar ook om je heen.

Je bent aanwezig in het hier en nu. Hierdoor krijg je meer rust. Je observeert de situatie en bent daar alleen mee bezig. Zo voorkom je dat je je focus gaat verleggen naar momenten die al geweest zijn of nog moeten komen.

Je leert mentale factoren die te maken hebben met stress en pijn kennen. Wat heeft mijn geest voor invloed op mijn lichamelijke klachten? Vipassana meditatie kan zorgen voor dit inzicht.

Vipassana meditatie in de praktijk 

Om Vipassana meditatie te leren, volg je een tiendaagse cursus. Hierbij heb je geen contact met de buitenwereld. Dit is dus een andere manier dan de meditatie die je terug vindt tijdens bijvoorbeeld de Yoga les.

Het grootste gedeelte van de cursus praat je niet. Vaak vinden zelfs de eerste negen dagen in stilte plaats. Op deze manier richt je je optimaal op jezelf. Je leert je eigen gebeurtenissen te observeren.

Wat gebeurt er met jou, om je heen en van binnen. Neem dit bewust waar.

Tegenwoordig zijn we vaak op zoek naar hoe we iets nog beter kunnen doen. Doormiddel van Vipassana meditatie blijf je niet zoeken naar hoe iets beter kan, maar leer op dit moment tevreden te zijn.

Hierdoor ben je tevreden met de situatie, of kun je hier gemakkelijker op in spelen. Zo voorkom je de pieken van gelukzaligheid, maar zorg je er juist voor dat je je constant goed voelt.

Blijf niet zoeken naar hoe iets beter kan, maar leer op dit moment tevreden te zijn.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

Laat een reactie achter