Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jul 2014

Ashtanga Yoga houdingen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ashtanga Yoga houdingen zijn geen afzonderlijke houdingen. De houdingen vormen een geheel.

Ashtanga Yoga houdingen worden uitgevoerd in een reeks vaststaande oefeningen. Er zijn vele van deze reeksen, samen vormen een gehele Ashtanga Yoga work-out.

Ashtanga Yoga houdingen zijn over het algemeen erg intensief, omdat de oefeningen elkaar snel opvolgen. Het is daarom belangrijk om een goede conditie te hebben voor je aan Ashtanga Yoga houdingen begint.

Ook is het handig om redelijk flexibel te zijn. Ashtanga Yoga houdingen zijn weliswaar op je eigen niveau aan te passen, maar overgangen tussen oefeningen verlopen sneller en soepeler als je leniger bent.

ashtanga yoga houdingen

Voorbeelden van Ashtanga Yoga houdingen

Zoals eerder genoemd bestaan Ashtanga Yoga houdingen uit reeksen. Toch kunnen hierin wel afzonderlijke Yoga houdingen herkend worden. Een aantal daarvan zullen hieronder besproken worden.

De Berghouding is een houding waarbij de Yogi rechtop staat. Heel kort gezegd is de Berghouding:

1) Ga rechtop staan met de armen zijwaarts tegen je lichaam gedrukt.

2) Zet je voeten parallel naast elkaar.

3) Houd je rug recht en kijk naar voren.

De Plankhouding is een houding waarbij alleen op de handen (of onderarmen) en voeten wordt gesteund. Het is een oefening die ook veel in sportscholen wordt gebruikt ter versterking van de buikspieren! Samenvattend zou je kunnen zeggen:

1) Steun met je handen en voeten op de grond, de rest van je lichaam maakt geen contact met de grond.

2) Houd je rug recht

3) Strek je helemaal uit, zodat je zo recht bent als een plank.

Chatarunga Dandasana kun je uitvoeren na de Plankhouding en binnen diverse series. Ook kun je deze als losse houding uitvoeren. Kort gezegd voer je Chataranga als volgt uit:

1) Buig je je ellebogen, zodat de handen onder de schouders komen.

2) Zorg dat je nek in lijn met je ruggengraat blijft.

3) Strek vanuit de voorvoeten weg richting de kruin. Maak lengte vanuit de hielen tot aan de kruin Duw de hielen niet weg, maar duw vanuit de tenen.

De Cobrahouding is een houding waarbij de Yogi op de buik op de grond ligt, en het bovenlichaam naar boven laat komen. Dit houdt samenvattend in:

1) Ga op je buik op de grond liggen.

2) Zet je handpalmen op de grond ter hoogte van de borst of een klein stukje daarvoor.

3) Kijk naar het plafond en druk je bovenlichaam van de grond af.

De Opwaartse Hond houding is een houding die lijkt op de Cobra, maar net iets anders is. Je begint hierbij ook liggend op de buik.

1) Plaats de handen ter hoogte van je middel. Adem uit.

2) Inademend duw je het bekken in de grond. Breng de dijen van de mat af. Kom omhoog.

3) Strek de armen.

De Neerwaartse hond is een houding waarbij de Yogi een soort “omgekeerde V-vorm” maakt. Alleen de voeten en handen maken daarbij contact met de grond, en het stuitje is het hoogste punt in de lucht. 

1) Steun met je handen en voeten op de grond, de rest van je lichaam maakt geen contact met de grond.

2) Breng je stuitje zo ver mogelijk naar boven, maakt lengte van de kruin tot aan je stuitje.

3) Breng de oren in lijn met de onderarmen.

De Namasté houding is een houding waarmee een Yogi vaak zijn oefeningen begint of eindigt.

1) Ga rechtop staan in de berghouding.

2) Druk de handpalmen tegen elkaar.

3) Haal gecontroleerd adem.

Deze houdingen zijn allemaal voorbeelden van Ashtanga Yoga houdingen, al worden ze ook binnen andere Yogavormen gebruikt.

Deze oefeningen vormen in een reeks de zogenaamde Zonnegroet, deze reeks oefeningen wordt veel gebruikt in de Ashtanga Yoga. Klik op de link voor meer uitleg over de Yoga Zonnegroet en hoe je deze kunt oefenen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter