Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 mei 2018

4 signalen dat je afgeleid bent tijdens je Yoga practice

/
Geplaatst door
/
Comments2

Afgeleid zijn tijdens je Yoga practice, het kan altijd gebeuren. Maar hoe vaker we met onze aandacht bij iets anders dan onze practice zijn, hoe lastiger het wordt om het maximale eruit te halen en te groeien.

Daarom in dit blog een aantal tips om sneller op te merken dat je afgeleid bent en sneller terug te komen in het hier en nu.

afgeleid zijn

Waarom je zo min mogelijk afgeleid wilt raken

Waar je aandacht naartoe gaat, daar gaat ook je energie naartoe.

Tijdens je Yoga practice, is het belangrijk om zoveel mogelijk je aandacht naar het hier en nu te brengen. Het nu moment is het enige moment waarop je verandering aan kunt brengen in je leven en kunt leren en groeien. Je wilt je energie dus zo optimaal mogelijk gebruiken.

Hoe meer je je energie kunt bundelen in dit moment, hoe meer je kunt groeien. En hoe minder energie je lekt naar zaken die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Vaak zijn dit zaken die zich hebben afgespeeld in het verleden of misschien zouden kunnen gebeuren in de toekomst.

Hoe meer energie we kunnen sturen richting de dingen die ons verder brengen richting onze dromen en doelen, hoe meer progressie we zullen doormaken.

Waarom het opmerken van het afgeleid zijn zo belangrijk is

We hebben onszelf vaak aangeleerd om snel terug te vallen in oude comfortabele patronen. Onze dagelijkse routine, terugkerende gedachten en emoties. Al deze patronen blijven onderdeel uitmaken van ons dagelijks leven als we er niet voor zorgen dat we onze aandacht bewust leren sturen.

Hoe meer we ons bewust worden van hoe we handelen en wat we denken, hoe meer we in staat zijn om hier verandering in aan te brengen in ons leven.

Hoe meer we ons laten leiden door onze dagelijks terugkerende gedachten en routines, hoe moeilijker het wordt om deze patronen te doorbreken en hoe meer we op de automatische piloot leven en handelen.

Tijd dus om soms ook even buiten die comfort zone te bewegen, een klein beetje ongemakkelijk te zijn. Dit doorbreekt namelijk de automatische piloot modus. En daar kun je vandaag al mee beginnen. 🙂

Signalen dat je afgeleid bent tijdens je Yoga practice

1. Je bent afgeleid tijdens je Yoga practice en vooral bezig met het checken van je outfit en je haar.

Geloof me, de wereld vergaat niet als je haar en outfit er niet meer uitzien om door een ringetje te halen.

Hoe meer we ons bezig houden met de buitenkant, hoe lastiger het wordt om naar binnen te keren tijdens je practice.

Probeer dus eens om zo min mogelijk te friemelen en je aandacht naar binnen te houden. Misschien zul je dan ook wel merken dat je automatisch minder bezig gaat zijn met deze zaken en dat je minder snel afgeleid bent.

2. Je bent afgeleid door degene naast je en weet precies welke oefeningen er goed en minder goed gingen bij je buurman of buurvrouw.

Oeps! Betrap je jezelf er ook wel eens op dat je afgeleid bent door je buurman of buurvrouw? Weet je precies welke oefeningen er goed en minder goed lukte bij degene naast je? Dan is de kans groot dat je tijdens je practice ergens anders met je aandacht was dan op je eigen mat.

De kans is vervolgens ook groot dat een oordeel vast gaat plakken aan datgene wat er naast je gebeurt, of dat je jezelf wilt vergelijken met die ander.

Wellicht kun je zelfs iets te ver gaan in je practice of sneller opgeven dan dat je normaliter zou doen, nu je je stiekem vergelijkt met die ander. En dat is jammer, want dat zorgt ervoor dat je jouw eigen ontwikkeling een beetje in de weg gaat zitten.

Houd je aandacht dus op je eigen ‘eiland’ en focus je lekker op jezelf.

3. Je bent afgeleid als je merkt dat je je ademhaling niet meer onder controle hebt.

Als je tijdens je practice plotseling merkt dat je je ademhaling niet meer kunt sturen, dan kan dat betekenen dat je met je aandacht even heel ergens anders was dan in het hier en nu.

De ademhaling bevindt zich altijd in het hier en nu. Je kunt tenslotte niet in het verleden of in de toekomst ademen.

Tijdens de Yogales is de ademhaling ontzettend belangrijk. We gebruiken de ademhaling onder andere om ruimte te ademen en blokkades op te heffen. Hoe bewuster we ademen, hoe meer voordelen we ervaren van de ademhaling. En hoe minder bewust we zijn van de adem, hoe meer we de mind toestemming geven om naar de voorgrond te treden en af te dwalen naar gedachten en emoties.

Neem dus vooral je tijd om tijdens je practice iedere keer opnieuw terug te komen bij de adem. Desnoods met een extra ademhaling in een Asana.

Hoe bewuster we ademen, hoe meer we automatisch minder snel afgeleid worden.

4. Je dwaalt tijdens je meditatie iedere keer weer af naar andere gedachten en sensaties

Een andere manier waarop je kunt merken dat je afgeleid bent, is wanneer je merkt dat je tijdens je meditatie afdwaalt naar gedachten, emoties en sensaties in jezelf of van buitenaf.

Hoe stiller we worden, hoe minder we dit gewend zijn en hoe meer de mind de boventoon zal gaan voeren. Kijk dus eens of je kunt opmerken wanneer je afgeleid bent tijdens je meditatie en breng vervolgens je aandacht weer terug bij de oefening, ook als dat betekent dat je dit honderd keer per practice moet doen.

Kom iedere keer opnieuw op een liefdevolle manier terug bij de oefening. Dat zorgt ervoor dat we de oude patronen doorbreken en dat ook de mind zich langzaam overgeeft aan de meditatie.

Waarom je afgeleid zijn tijdens je practice niet als straf wilt beschouwen

Misschien herken je veel onderdelen uit dit blog en krijg je nu het idee dat je ontzettend vaak afgeleid bent tijdens je practice. En weet je, dat is helemaal niet erg!

Zie jouw practice als een training, waarbij je afgeleid mag zijn, maar waarbij je je best doet om iedere keer weer terug te komen bij de practice. Je hoeft niet te vechten of gefrustreerd te raken, maar kijk eens wat een liefdevolle benadering voor je kan betekenen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. vlindra

  Yoga Nidra, ik heb daar veel baat bij. Het is geweldig om te doen. Ik heb jullie “instructieboekje en gesproken tekst”. Voor iedereen, jong en oud, voor alle fasen in je leven, een positief cadeautje. “Take your time”.

  1. Melanie

   Hi Vlindra,

   Super om te horen! Yoga Nidra is zeker een ontzettend krachtig en mooi cadeautje voor jezelf :-).
   Heel veel succes met de lessen!

Laat een reactie achter