Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 feb 2018

Hoe Mindfulness helpt bij een burn-out

/
Geplaatst door
/
Comments0

Hoe Mindfulness helpt bij een burn-out is een vraag die steeds meer speelt nu mensen kennis maken met mindfulness.

Burn-outs komen steeds vaker voor, waardoor mensen naar middelen zoeken om deze te tegen te gaan. Mindfulness staat bekend als een effectieve methode om burn-outs te bestrijden, en dat is niet zonder reden.

Mindfulness is erg veelzijdig en kan daardoor verschillende technieken toepassen om een burn-out tegen te gaan. Onder andere door het succes hiervan is mindfulness uitgegroeid tot een zeer populaire discipline die door velen beoefend wordt.

Ik zal eerst beginnen met het uitleggen wat een burn-out precies is, en hoe deze kan onstaan. Daarna maken we de koppeling naar de Mindfulness en hoe Mindfulness helpt bij een burn-out.

Hoe Mindfulness helpt bij een burn-out

Wat is een burn-out precies, en hoe ontstaat het?

Een burn-out kan je zien als een soort totale crashdown, waarbij je lichaam zich afsluit van alle stress en prikkels. Je kunt je niet meer focussen, hebt geen energie meer, en je hebt een enorme hoeveelheid stress te verwerken.

Burn-outs ontstaan vaak door werkgerelateerde druk. Je kunt hierbij denken aan hele strakke deadlines, een veel te hoge werkdruk of een extreem perfectionisme waaraan je niet kunt voldoen. De verwachtingen van jezelf of anderen zijn te hoog, en je kunt hier op lange termijn steeds niet aan voldoen.

Wanneer deze druk te lang aanhoud kan je lichaam zich afsluiten van alles waardoor een burn-out kan ontstaan.

Een burn-out is eigenlijk een natuurlijke reactie op teveel stress. Het zorgt ervoor dat je rust neemt wanneer dit absoluut noodzakelijk is voor het lichaam om nog te kunnen functioneren. Alsof je lichaam aan de noodrem trekt.

Mindfulness kan je helpen om de kans op een burn-out te verkleinen, of je te helpen sneller weer van je burn-out af te komen.

Hoe mindfulness helpt bij een burn-out

Minfdfulness kent verschillende toepassingen om een burn-out tegen te gaan. Mindfulness is dus geen eenzijdige methode die op een vaste manier te werk gaat.

Het is eerder een discipline die de beoefenaars leert om de controle over hun gedachten terug te krijgen, en daarbij gebruik maakt van verschillende technieken.

Enkele voorbeelden van de voordelen van Mindfulness tegen een burn-out zijn als volgt:

Mindfulness zorgt ervoor dat je focus beter wordt

Mindfulness bestrijdt burn-outs doordat het je leert om je volledig te kunnen focussen op één ding. Je kunt je hierdoor afsluiten van andere prikkels en je richten op één taak per keer.

Mindfulness helpt om je gedachten beter te organiseren en prioriteren

Mindfulness helpt je bij om het onderscheid te maken tussen belangrijke relevante gedachten, en minder belangrijke gedachten.

Door belangrijke gedachten te prioriteren laat je je minder afleiden door zaken die er niet toe doen. Het voordeel daarvan is dat je minder gestresst bent en de kans op een burn-out daarmee verkleint.

Mindfulness leidt tot meer concentratie

Het prioriteren van je gedachten en het focussen daarvan hebben een belangrijk voordeel. Ze leiden namelijk tot een betere concentratie.

Wanneer je concentratie goed is, laat je je minder afleiden door andere gedachten met als gevolg dat je stress afneemt. Dat verkleint de kans op een burn-out en zorgt ervoor dat je beter kunt omgaan met prestatiedruk.

Mindfulness leidt tot minder stress

Op het moment dat je stress voelt opkomen, biedt Mindfulness je de middelen om dit direct tegen te gaan. Door middel van Mindfulness oefeningen kan je je stress direct terugdringen en heb je minder last van vermoeidheid en futloosheid.

Meer in het nu-moment leven

Een burn-out gaat eigenlijk altijd gepaard met het nadenken over talloze gedachten tegelijkertijd. Deadlines, meetings en vanalles kunnen er door je hoofd gaan waardoor het lastig wordt om weer van het nu-moment te genieten. Mindfulness helpt je hierbij en zorgt voor meer rust in je hoofd.

Hoe effectief helpt mindfulness bij een burn-out?

Mindfulness kan op vele verschillende manieren worden toegepast. Daarnaast zijn er vele verschillende gradaties van burn-outs. Een eenduidig antwoord op hoe effectief mindfulness helpt bij een burn-out is dan ook niet te geven, maar een feit is wel dat het werkt.

Hoe mindfulness helpt bij een burn-out ligt dus aan welke vorm van mindfulness je toepast en hoe goed deze bij jou past. Hoe beter deze bij je past, hoe effectiever deze zal zijn.

Daarnaast is het belangrijk in welk stadium je burn-out zit. Mindfulness is het meest effectief wanneer je een burn-out voelt aankomen en ingrijpt voordat deze daadwerkelijk een feit is. Ook wanneer een burn-out al heeft toegeslagen is Mindfulness echter effectief, maar onder het mom van “Beter voorkomen dan genezen” is het natuurlijk altijd goed om zo snel mogelijk in te grijpen.

Wil je met Mindfulness aan de slag gaan?

Wanneer je geinteresseerd bent om met Mindfulness aan de slag te gaan, hebben we een goede en betaalbare online Mindfulnesscursus voor je, die je kunt doen wanneer je jou uitkomt 🙂

Via deze link vind je onze cursus waarmee je vandaag nog aan de slag kunt gaan!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter