Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 feb 2018

11 Star wars quotes voor Yogi’s!

/
Geplaatst door
/
Comments1

“May the force be with you.”

Ook zo’n fan van het legendarische Star Wars? Ik vind Star Wars echt heel tof. En een tijdje geleden heb ik alle Star Wars films nog eens opnieuw gekeken.

Wat me opviel is dat het verhaal van Star Wars eigenlijk heel veel op Yoga lijkt.

Zo vertegenwoordigen de Jedi alles wat goed is. De Jedi zijn natuurlijk de Yogi’s. Ze gebruiken een kracht genaamd ‘The Force’ om tegen het kwade te strijden – ‘The Dark Side’.

‘The Dark side’ wordt beschreven als de gemakkelijke en verleidelijke weg. Het buit alle zwakke eigenschappen van mensen uit waardoor ze zich laten verleiden tot zwakke gewoontes, snelle macht, egoïsme maar ook onwetendheid.

‘The Force’ wordt in de films beschreven als een kracht die alles met elkaar verbindt en het leven brengt. ‘The Force’ is niet goed of slecht, maar is omnipresent. Degene die hem gebruikt, bepaalt of ‘The Force’ voor het goede of voor het kwade gebruikt wordt. Je zou ‘The Force’ kunnen vergelijken met de levensenergie Prana die in de Yoga traditie gebruikt wordt.

Misschien vind je deze vergelijking wat ver gezocht, maar ik ben een Yoga-nerd, en ik houd van Star Wars films, dus ik vind het een toffe vergelijking.

Bovendien hoor je Darth Vader altijd de Ujjayi ademhaling gebruiken…..

Hieronder nog 11 quotes uit de Star Wars films die bewijzen dat Star Wars en Yoga helemaal niet zoveel van elkaar verschillen.

star wars yoga

11 Star wars quotes voor Yogi’s!

1. “You can’t stop the change, any more than you can stop the suns from setting.” – Shmi Skywalker

Het enige wat zeker is, is dat alles verandert. Hoe meer we ons proberen te verzetten tegen verandering, hoe meer we lijden. Omarm verandering en ‘go with the flow’.

2. “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger; anger leads to hate; hate leads to suffering. I sense much fear in you.” – Yoda

Angst haalt de zwakke eigenschappen in jezelf naar boven die ervoor zorgen dat je slechtere keuzes maakt. Slechte keuzes leiden tot minder geluk en meer lijden. Probeer van een positieve mindset een gewoonte te maken. Hoe meer je handelt vanuit vertrouwen, balans en liefde hoe beter de keuzes die je maakt.

3. “I’m one with the Force. The Force is with me.” – Chirrut Îmwe

Alles is energie. Noem het ‘The Force’, prana, Chi, Qi of bio energie, het is allemaal hetzelfde. Einstein’s bekende formule E = MC2 leert ons dat materie en energie twee verschillende vormen van hetzelfde zijn. Het universum waarin we leven is energie die ‘gevangen’ zit in zijn materiële vorm. Het is tevens het speelveld waar topwetenschappers uit de kwantummechanica zich mee bezig houden.

4. “Your focus determines your reality.” – Qui-Gon Jinn

Je focus bepaalt je werkelijkheid. Dus het enige wat je moet doen om jouw werkelijkheid te veranderen, is je focus veranderen. Focus op wat je wilt, en je zult er meer van krijgen. Wanneer je in de meeste gevallen je focus richt op de positieve dingen, dan ziet je leven er in jouw belevingswereld rooskleuriger uit.

5. “Train yourself to let go of everything you fear to lose.” – Yoda

Leren loslaten is een belangrijke vaardigheid. Iets wat veel geoefend wordt in de meeste Yogalessen. We klampen ons vaak zo stevig vast aan de dingen die vrezen te verliezen, dat het voor stress en spanningen zorgt. Het maakt je meer kwetsbaar.

6. “You must unlearn what you have learned.” – Yoda

Yoga draait niet zozeer om het leren van nieuwe dingen, maar des te meer om het afleren van de dingen die in de weg staan van Yoga.

7. “Difficult to see. Always in motion is the future.” – Yoda

Het is onmogelijk de toekomst te voorspellen, dus waarom zouden we onze tijd en energie er aan besteden? Waarom zouden we onze ‘peace of mind’ verstoord laten worden door dingen die heel misschien zouden kunnen gebeuren in de toekomst?

8. “Remember, concentrate on the moment. Feel, don’t think, use your instincts.” – Qui-Gon Jinn

Voelen is weten. We kunnen alleen voelen als we met onze aandacht in het hier en nu zijn, waarin er geen zorgen en stress over het verleden of de toekomst zijn.

9. “Many of the truths that we cling to depend on our point of view.” – Obi-Wan Kenobi

We zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals wij zelf zijn. We houden vast aan de dingen waarvan we denken dat ze bij onze identiteit horen. Onze waarheid is niet DE waarheid, maar slechts een persoonlijke perceptie. Hoe meer we de lens van onze perceptie reinigen, hoe meer waarheid we zien.

10. “Be mindful of your thoughts, Anakin. They will betray you.” – Obi-Wan Kenobi

Het observeren van je eigen gedachten is ontzettend belangrijk. De automatische piloot stand leidt ons vaak naar stress, zorgen en valse overtuigingen. Je gedachten zijn daarom niet altijd te vertrouwen.

11. “Compassion, which I would define as unconditional love, is essential to a Jedi’s life. So you might say that we are encouraged to love.” – Anakin

Dit is een belangrijke les in onvoorwaardelijke liefde. Liefde is de sleutel naar verbinding en maakt de wereld mooier en beter.

Wat is jouw favoriete quote?

PS: Mocht je nog Star Wars Nerds kennen, net zoals ik, laat ze dan deze blog lezen. Misschien worden ze geïnspireerd om zelf met ‘The Force’ aan de slag te gaan! 😉

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. Carla

    Prachtig! Ik ga voor deze:
    “Difficult to see. Always in motion is the future.” – Yoda
    Al zo vaak me druk gemaakt om iets wat toch niet gebeurd is.
    Dus dat probeer ik niet meer te doen…..

Laat een reactie achter