Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 nov 2017

Waarom ademen belangrijker is dan je denkt

/
Geplaatst door
/
Comments2

Dit is een gastblog van Lanne van YourNewToday.nl


Ademen

Tijdens je yogapractice is ademhaling heel belangrijk. Als het goed is ben je juist als je op de mat staat heel bewust van je adem en hoe je die inzet om je yogahoudingen te ondersteunen.

Gewoon in het dagelijks leven is ademhalen niet iets waar je de hele dag bewust mee bezig bent. Gelukkig niet. Dat zou erg vermoeiend zijn denk ik.

Toch is met aandacht ademen niet alleen op de mat belangrijk, maar ook daarnaast. Als je al lang aan yoga doet merk je misschien wel dat je ademhaling veranderd is ten opzichte van daarvoor. Misschien is dat helemaal niet het geval.. Laat me je er wat meer over uitleggen!

Belang van ademen

Ademhalen vs. ademen

Vanuit mijn achtergrond als logopedist weet ik veel van ademen. Ik wil een weetje met je delen. Omdat ik denk dat wanneer jij op deze website rondkijkt, dit zeker iets is dat jij ook wilt weten.

Op de opleiding Logopedie was ademhaling een belangrijk onderdeel. Een gezonde, ontspannen ademhaling is bijvoorbeeld noodzakelijk voor een heldere stem en om stemproblemen zoals heesheid, schorheid of stemverlies te voorkomen.

Eén van mijn docenten leerde me iets moois. Iets dat nog steeds regelmatig in mijn gedachten naar boven komt. Hij vertelde me dat het woord ‘ademhalen’ eigenlijk helemaal niet zo goed gekozen is.

Adem hoef je in principe niet te halen namelijk. Adem komt gewoon. Vanzelf. Hoef je niets voor te doen. Als je ontspannen bent in ieder geval. Die ontspanning is super belangrijk! En het mooie is, bewust ademen geeft ook weer ontspanning. Dat is dus een win-win situatie!

Sta eens even stil bij jouw adem nu. Je hoeft niets te veranderen, alleen te ervaren. Adem je gemakkelijk door, of voel je dat je je adem misschien per ongeluk soms inhoudt?

Waar voel je de grootste beweging in je lichaam? In je keel, borst, middenrif, buik? Of misschien voel je helemaal niets.
Ervaar eens, háál jij adem of adem jij? Voelt het alsof je adem moet happen, zijn je adembewegingen kort en snel of langzaam en diep? Adem je door je mond of door je neus?

De adem en levensenergie

Tijdens de yogavakantie in Portugal met Rolf en Mel, vertelde zij dat de adem levensenergie draagt. En dat het belangrijk is je ervan bewust te zijn dat je die energie bewust ‘stuurt’ naar wat jij wilt. Dat vind ik mooi. Adem als levensenergie zien. Door even stil te staan bij je adem kun je levensenergie altijd voelen. Want die is altijd in je lichaam aanwezig. Mooie gelegenheid om dus even bewust te zijn van het moment en te bedenken waarop jij je aandacht wilt richten. Want levensenergie is aandacht.

Waar ben jij met je gedachte? Merk je misschien invloed van jouw gedachten op je ademhaling? Waar stuur jij op dit moment te levensenergie naartoe?

Ik vind het een mooie vraag om mezelf af en toe even te stellen en te kiezen of ik blijf bij waar ik ‘ben’ of dat ik een andere richting kies voor mijn levensenergie/ aandacht.

Leef!

Voel dat je leeft, door bewust je adem te voelen. Neem daar even de tijd voor. Nu. Stop even met lezen en haal bewust en diep adem door je neus. Ga even goed rechtop zitten met beide voeten op de grond. Richt je op je onderbuik, leg eventueel je hand op je buik, net onder je navel. Dat helpt je je hele longinhoud te gebruiken in plaats van alleen het topje van je longen, als je vooral je borst voelt bewegen tijdens het ademen. Je onderbuik komt licht naar voren als je inademt en veert weer rustig terug als je uitademt.

Als je je gespannen voelt vindt je het misschien fijn even te zuchten als je uitademt. Laat de lucht dan ontsnappen door je neus of mond met een zucht. Herhaal dat minimaal drie keer.

Het is niet erg als het niet precies lukt zoals hier beschreven. Forceer niets. Het feit dat jij de tijd neemt dit bewust te doen is al meer dan genoeg. Drie keer even stilstaan bij je ademhaling en bij wat je doet kan zoveel rust geven.

Gun jezelf af en toe de tijd hiervoor. Doe dit het liefst zo vaak mogelijk op een dag. Bijvoorbeeld iedere keer als je een activiteit/ taak hebt afgerond. Neem even de tijd je adem te voelen, tot rust te brengen of juist echt te voelen dat je leeft!

Gun jezelf de tijd

We hebben allemaal haast, zijn graag druk en tegelijkertijd willen we rust en tevredenheid ervaren. Hoe saai dat misschien ook klinkt. Als jij jezelf hierin herkent is het helemaal belangrijk dat jij jezelf af en toe de tijd gunt even stil te staan bij de adem. Bij waar jij jouw levensenergie naartoe stuurt. Bij waar jij aandacht aan geeft.

Want alles dat je aandacht geeft groeit. Dus neem de tijd die adem en energie te voelen stromen. In via je neus, via je luchtpijp naar je longen en waar jij de luchtstroom ook maar ervaart. Voel wat dat met je doet en durf tijd te verspillen aan dit korte moment. Want geloof me.. doe dit een paar keer op een dag en het levert te tijd op. Gewoon omdat je bewuster energie investeert in dat waar jij energie aan wilt schenken. You can do this!

Voel die energie en Leef!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Jack Duisters

    Hoi Melanie. Ik heb een vraagje. Bij de Wim Hof methode ademhaling moet je eerst een aantal keren diep inademen en daarna klein beetje uit en adem inhouden. Waar is dit goed voor?

Laat een reactie achter