Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 feb 2017

Yoga-mood

/
Geplaatst door
/
Comments0

Mijn reden om aan yoga te doen?

Omdat ik soms gewoon een yoga-mood heb.

En dat heb ik niet zelf verzonnen. Dat zegt mijn allerliefste lief zo af en toe tegen me.
Een yoga-mood kan twee dingen betekenen. Ik heb namelijk een ‘voor’ en ‘na’ versie van deze mood. Dat zegt wat over mij, maar nog meer over wat yoga met mij doet. Ik zal het je hieronder uitleggen.

yoga-mood

Yoga-mood before

Voel ik me grumpy en ongezellig? Dan is dat mijn yoga-mood in de ‘voor’ fase.
Als ik het druk heb gehad, of misschien beter gezegd: als ik me druk heb gemaakt om of met van alles, zit mijn hoofd vaak vol. Zo’n gevoel van onrust, nog veel moeten doen, goede ideeën die ik spontaan ook weer vergeet en tevergeefs ‘terug probeer te halen’.

Pff.. Wat een rot gevoel!

Dan mislukt meestal alles, althans zo lijkt het, en dan ben ik ieder overzicht kwijt. Als ik dat voel en als de mensen om mij heen dat voelen – want let’s be honest.. als jij zo’n bui herkent weet jij ook dat je dan niet meer de leukste thuis bent – dan weet ik dat het tijd is voor yoga. De yoga-mood.

Herken jij dat gevoel? Veel aan je hoofd hebben en van alles een probleem maken? Geen inspiratie en laat staan motivatie voelen? Misschien voel jij kramp in je kaak en merk je een bedenkelijke frons tussen je ogen op. Of je voelt de onrust in je hele lijf en je bent ‘gewoon’ niet zo gezellig als je eigenlijk zou willen? Lees hieronder dan snel over de ‘na’ versie van mijn yoga-mood en bedenk eens wat yoga voor jou kan betekenen.

En uh.. vergeet ook niet gewoon even een keer diep in en uit te ademen, dat kun je altijd doen. Zucht gewoon even een keer als je je zo voelt, daar hoef je niet per se voor te yoga-en, maar kan al wel helpen!

Yoga-mood after

Voel ik me energiek, enthousiast en vol inspiratie? Dan is dat vaak mijn yoga-mood in de ‘na’ fase.
Na yoga voel ik me weer een stuk energieker, positiever en zelfs liever. Een deel van de problemen die ik daarvoor nog zag, is ‘gewoon’ weg. Het andere deel overzie ik nu opeens wel, waardoor het eigenlijk helemaal geen grote problemen meer zijn.

Voor mij maakt het dan weinig uit of ik een les gevolgd heb, zelf een paar zonnegroetjes doe in mijn woonkamer of alleen even op mijn kop heb gestaan of in een twist heb gelegen, het helpt altijd.
Het maakt me altijd weer bewust van de onnodige spanning in mijn lijf, mijn krampachtige kaak of het feit dat ik nauwelijks ‘door’ adem; écht mijn longen vul met lucht. Die ontspanning die ik dan voel maakt dat er ruimte is in mijn hoofd voor nieuwe dingen en inspiratie.

Lange termijn effect

Het mooiste is misschien nog wel dat hoe regelmatiger ik yoga beoefen, des te meer het gevoel  van de ‘na’ versie van mijn yoga-mood, onderdeel is van mijn algehele gevoel, van mijn Leven. Regelmatig yoga beoefenen geeft mij rust en verandert mijn kijk op de wereld. Ik voel me opener, sta minder oordelend in het leven, ben liever voor mezelf en anderen, ben me meer bewust van wat ik voel in mijn lichaam en ‘gewoon’ een (nóg!) leuker mens ;-). Het kost me minder moeite mijn focus te bewaren, en voel me energieker en heb meer inspiratie.

Ik merk onrust in mijn hoofd ook eerder op sinds ik regelmatig yoga. Dat is fijn, want daardoor kan ik eerder ingrijpen en eerder tijd voor mezelf nemen om weer die rust te voelen en ruimte te ervaren voor nieuwe dingen en een positieve mindset te ervaren.

Hoe komt dat eigenlijk?

Door yoga te beoefenen creëer je ruimte in je lichaam. Je spieren worden sterker en langer en je lichaam wordt echt even wakker, zelfs je organen.
Die ruimte voel ik ná yoga ook in mijn Leven, in mijn Zijn. Yoga maakt je bewust van wat je voelt in je lichaam, je gebruikt je ademhaling om je houding en bewegingen te bevorderen. Yoga leert je naar jezelf te kijken met minder oordelen.

Stop met vergelijken

En natuurlijk, tijdens jouw eerste yoga ervaringen vind je het misschien vooral frustrerend dat anderen dichter met hun handen bij de vloer komen,  zij wél hun hielen plat op de grond kunnen zetten of alle anderen wél echt tot rust lijken te komen tijdens zo’n les, waar jij vooral om je heen kijkt naar wat anderen doen, je ademhaling totaal niet in die ‘flow’ mee lijkt te komen en je maar al te graag ‘even doorbijt’ als je je hamstrings pijnlijk voelt branden:

….omdat je het nu toch echt wel tijd vindt om je ook eens echt flexibel te voelen

Ja.. dan herken jij misschien tijdens de yoga die yoga-mood ‘voor’ versie. Dan lijkt het compleet zinloos, want daar wilde je juist van af!

Haak niet af na die ervaring(en) of deins er niet voor terug als je het nog nooit geprobeerd hebt. Gun jezelf het proces te ervaren, geef jezelf de tijd die flexibiliteit in je spieren te ontwikkelen en die flexibiliteit komt vanzelf ook in jouw Leven. Dan kijk ook jij niet steeds meer rond naar al die anderen, maar ben jij heerlijk in de flow en ervaar jij ook die yoga-mood ‘na’ versie.

Enjoy yoga en Leef!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter