Misleidende etiketten in de supermarkt – hier moet je op letten
Misleidende etiketten in de supermarkt, bestaan die eigenlijk nog wel?
De supermarkt is de afgelopen jaren flink veranderd. Waar we vroeger, echt vroeger toen ik nog zo’n jaar of 10 was ;), boodschappen konden doen in een rijdende supermarkt, gaan we dat nu lang niet meer redden.
Er is nu zoveel verkrijgbaar, zoveel keus alleen al van één product dat je dit bijna niet meer kunt aanbieden in een volledige SRV wagen. Een kleine uitleg voor degene die niet bekend is met een SRV wagen. Het is een kleine rijdende supermarkt.
Ik weet nog goed dat die bij m’n oma voor kwam rijden en ze daar dan wat boodschapjes deed. Zij verbouwde ook veel zelf, dus veel hadden ze niet nodig.
Vandaag de dag kunnen we ons verliezen in keuzes tussen producten en daarom zet ik in dit blog graag een paar dingen op een rij zodat je de juiste keuzes maakt. Zo kom je te weten:
- Hoe je verborgen vetten en suikers herkent op een etiket in de supermarkt
- Op welke manier fabrieken je doen geloven dat bepaalde producten gezonder zijn
- Wat de echte betekenis van ‘gezonde kreten’ op producten is
Kortom, je leert jezelf goed voor te bereiden op misleidende etiketten en kunt daardoor betere keuzes maken, lees je mee?
Misleidende etiketten door steeds meer keuze
Tegenwoordig verkoopt een gemiddelde supermarkt 10.000-15.000 producten. Meer dan de helft van deze producten zijn bewerkt en slechts 69% van de bewerkte producten bevat toegevoegde suikers.
De consument wordt gelukkig steeds slimmer in etiketten lezen, maar jammer genoeg speelt de fabrikant daar op in en misleiden ze ons met allerlei kreten op het etiket. Kreten waarvan we dan aannemen dat het product gezond of verantwoord is maar wat dat helemaal niet blijkt te zijn. Pure misleiding dus!
Ik zal een aantal kreten benoemen zodat je er alert op kunt zijn als je weer een rondje maakt in de supermarkt. Want het gaat tenslotte allemaal om de bewustwording.
Natuurlijk is het niet erg om eens iets te eten met suiker of iets dergelijks, als je het maar bewust doet. Het wordt pas erg als we denken een gezonde keus te maken maar dit achteraf helemaal niet zo blijkt te zijn.
Hieronder wijs ik je graag op een aantal bekende kreten op misleidende etiketten.
Misleidende etiketten: wat zegt het etiket en wat betekent het nou echt?
0% vet
Extra veel suiker toegevoegd om het op smaak te krijgen. Zodra je vet uit een product haalt verandert de smaak. Die gaat weg. Dus compenseren ze dit met suiker. Goedkope suiker of zoetstoffen
0% suiker
Dit product bevat zoetstoffen. Ze willen smaak aanbrengen en suiker/zoetstof is daar de goedkoopste oplossing voor.
Het vervelende aan zoetstoffen is dat ze echt slecht zijn voor je gezondheid. Je kunt er darmklachten van krijgen en ook op langere termijn kan het gezondheidsklachten veroorzaken
Met extra toegevoegde vitaminen
Blijkbaar was ’t hard nodig, want ’t product zelf bevat geen voedingsstoffen. Ik neem dan altijd een kiwi als voorbeeld. Hier hoeven we geen extra vitamines aan toe te voegen. Do I need to say more? 😉
Met vruchtensmaak
Dit is een mooie. In dit product zitten bijna geen echte vruchten. Als je het etiket goed gaat lezen zit er bijvoorbeeld 1% aardbei in en de rest zijn andere toevoegingen.
100% natuurlijk
Zo natuurlijk als de fabrikant het na kan maken. Nauwelijks dus. De consument is nu gevoeliger voor natuurlijk of biologisch en daar zal de fabrikant gebruik van maken. Weinig van wat uit de fabriek komt is echt natuurlijk.
Nu met minder suiker
Dus is er wel suiker toegevoegd. Dit kan ook nog zo misleidend zijn dat er een * bijstaat en als je dan goed leest staat er dat het minder suiker bevat dan andere vergelijkbare producten. Aan het product zelf is dus niks veranderd alleen het etiket is wat aangepast.
Unieke smaak
Vol geur- en smaakstoffen. Niet alle geur- en smaakstoffen zijn verkeerd maar je wilt ze niet teveel in allerlei producten hebben die je eet.
Speltbrood, havercrackers etc
Kijk goed hoeveel procent erin zit, want zelfs bij 1% spelt mogen ze al vermelden dat het een speltbrood is. Terwijl je echt wel boven de 50% moet zitten wil je er echt iets aan hebben wat mij betreft.
Zoals ik al eerder benoemde, het gaat om de bewustwording. Gebruik je eigen gezonde verstand, geloof niet gelijk alles en blijf goed de etiketten lezen! Wat doe jij om gezonde keuzes te maken in de supermarkt? Laat het me weten in een reactie hieronder!
Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.