Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 nov 2021

Wie ben ik? – alles over deze belangrijke vraag!

/
Geplaatst door
/
Comments0

‘Wie ben ik?’ Heb jij jezelf wel eens die vraag gesteld?

Het is een interessante vraag waar je veel op kunt antwoorden. Zo ben je misschien moeder, partner, dochter, zus en vriendin. Je kunt de vraag ook zo beantwoorden dat het gaat over wat je doet. Je bent arts, brandweerman of accountant.

En je hebt bepaalde karaktereigenschappen. Je bent bijvoorbeeld enthousiast, ongeduldig of perfectionistisch.

Maar wie ben je nu echt? Wanneer je weet wie je bent is het veel makkelijker het leven te leiden dat bij jou past. Je doet dingen waar je hart ligt. Maar hoe kom je erachter wie je bent?

In deze blog neem ik je mee in deze vraag en geef ik je een aantal tips om hier meer helderheid te krijgen.

In dit blog lees je meer over:
– Je zelfbeeld en ego 
– Hoe je de connectie maakt met jezelf 
– Hoe je erachter komt wat echt bij je past
– Wat een familiesysteem is en of jij daar op je plek staat 
– Hoe jouw waarden kunnen dienen als innerlijk kompas

En nog veel meer! Veel leesplezier!

Wie ben ik?

Wie ben ik?

“Who in the world am I? Ah, that’s the great puzzle” – Lewis Carroll

De vraag ‘wie ben ik?’ is zo’n beetje de vraag der vragen ;). Het is niet een vraag waar makkelijk antwoord op te geven is.

Om er achter te komen wie je bent is het ten eerste superbelangrijk om goed te zorgen voor jezelf en dat je leert om van jezelf te houden.

Wil je daar meer over weten? Kijk dan onderstaande video.

Ik ga hieronder wat dieper op de vraag ‘wie ben ik’ in met behulp van de visies van twee schrijvers: Jan Geurtz en Els van Steijn.

Wie ben ik? Je bent het bewustzijn zelf

Je bent het bewustzijn zelf, dat met een afstand naar het ego kan kijken – Jan Geurtz

Volgens Jan Geurtz (Nederlands schrijver en leraar Tibetaans boeddhisme) ontwikkelen we tijdens onze jeugd een zelfbeeld dat we de rest van ons leven gebruiken als een bevestiging of als veroordeling van dat zelfbeeld.

We noemen ons zelfbeeld ook wel ons ego.

Maar dat zelfbeeld is niet wie je werkelijk bent, het is slechts een mentale constructie. Het ego is voorwaardelijk. Je zoekt bijvoorbeeld erkenning van je vrienden, ouders en leraren. Allemaal factoren van buiten jezelf.

Je bent niet deze gedachten. Maar wat ben je dan wel?

Stel je krijgt te horen dat je nog maar een jaar te leven hebt. Jouw ego zal hier geschokt op reageren. Maar iemand die spiritueel geoefend is kan hier naar kijken met vriendelijkheid en helderheid. Helderheid is ‘gewaarzijn’, het geeft inzicht in wat je ego doet.

Hoe maak je connectie met jezelf?

Ga eens 5 minuten zitten, niks doen en ervaren wat je ervaart. Zonder afleiding van internet of tv. Gewoon zitten en je gewaarworden van wat je ervaart, zonder het te willen veranderen of er over te oordelen.

Daar hoort geen specifiek doel bij, zelfs niet kalmer worden of je blijer voelen, maar puur, liefdevol ‘gewaarzijn’.

Natuurlijk dwalen je gedachten dan weer af, maar hoe meer oefening je daarin krijgt, hoe meer je zult merken dat het liefdevolle ‘gewaarzijn’ steeds makkelijker wordt.

Hoe kom je erachter wat echt bij je past?

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar ligt mijn hart?
  • Wat maakt me blij?
  • Welke dingen inspireren mij?
  • Wat maakt mij enthousiast?

Volg datgene wat bovenkomt als antwoord op bovenstaande vragen. Voel waar de energie zit en begin dan kleine stapjes te zetten en dat te doen.

No one is you

Wie ben ik in mijn familiesysteem?

Als je goed op je plek staat in jouw familiesysteem, kun je meer handelen vanuit wie je in essentie bent – Els van Steijn

Een andere manier om naar de vraag ‘wie ben ik’ te kijken, is aan de hand van je familiesysteem. We maken allemaal deel uit van bepaalde systemen, bijvoorbeeld je gezin, je familie, het land waar je woont, je bedrijf.

Je familiesysteem neemt een belangrijke rol in, dat is immers de plek waar het leven voor jou begon.

Een groot deel van jouw gedrag en jouw patronen komen daar vandaan. Dat neem je allemaal onbewust mee in alle andere systemen waar jij deel van uitmaakt. Het heeft dus een hele belangrijke rol.

De fontein

Els van Steijn (coach en auteur) ontwikkelde de metafoor ‘De Fontein’, waarmee mensen inzicht kunnen krijgen in hun eigen familiesysteem.

Volgens haar is iedereen onlosmakelijk verbonden met zijn of haar familiesysteem van herkomst. De patronen uit dat systeem herhalen zich in je dagelijkse leven.

Een fontein bestaat uit verschillende bakken water. In de metafoor van de fontein staan je voorouders bovenin, in de bak daaronder jouw grootouders, daaronder jouw ouders en daaronder in de kindsbak sta jij.

Jouw plek in de fontein

Het is belangrijk dat jij op jouw eigen plek staat in de fontein. Dat wil zeggen dat jij met je innerlijke houding op die plek in de kindsbak staat om het water uit die fontein op te vangen.

Dan kom je steeds beter in contact met jezelf en kan je steeds beter iets laten ontstaan dat zich door jou wil laten vormgegeven.

Ieder mens heeft iets eigens en unieks. En dat komt beter tot uiting als jij goed op je plek staat in je familiesysteem.

In een familiesysteem zitten wetmatigheden. Je bent 50% je biologische moeder en 50% je biologische vader.

Als jij de package deal (het mooie, al het minder mooie, en alles waar je naar verlangt en wat ze je niet kunnen geven) van je ouders kunt accepteren dan kun jij pas worden wie jij in essentie bent. Dan ben je vrij om je eigen leven te leven.

Als je hen innerlijk niet kan aannemen in de ‘package deal’ dan ga je ook nooit tevreden zijn over jezelf. Dan kom je in de metafoor van de fontein boven je ouders te staan.

Hoe komt het dat je niet op je plek staat?

  1. Het kan zijn dat je verantwoordelijkheid hebt overgenomen die niet van jou is. Je gaat op een plek boven je staan in de fontein.
  2. Misschien heb je een oordeel over jouw ouders in de bak boven je. Als je de ander de plek niet gunt, dan kom je in de bak erboven en dan moet je alles op eigen kracht doen in plaats van dat je in je eigen bak staat.

Hoe waarden kunnen dienen als innerlijk kompas

Op het moment dat je goed op je plek in de fontein staat dan kan het water op een natuurlijk manier stromen. Je kunt meer handelen vanuit wie jij in essentie bent, zodat naar buiten komt wat zich door jou wil openbaren.

Zo kun je voelen wat jouw waarden zijn. Waarden kun je zien als jouw innerlijke kompas. Je waarden geven je, zonder dat je je er bewust van bent, een bepaalde richting aan.

Volgens Els van Steijn kan je jezelf terugbrengen tot zeven individuele waarden. Jouw waarden kennen helpt bij het maken van keuzes.

Bijvoorbeeld: Ga ik die baan aannemen? Je kunt jouw waarden langs die baan leggen en bepalen in hoeverre aan jouw waarden wordt voldaan in die baan.

Op het moment dat je voelt dat al je energie wegstroomt en dat je een flauw aftreksel ben van jezelf dan worden heel veel van je zeven waarden overschreven. Dit is een teken dat je iets moet veranderen in je leven.

Het helpt dus om jouw waarden te kennen. Maar hoe kom je erachter wat jouw waarden zijn? Er zijn 3 kenmerken van waarden:

  1. Het is iets dat je belangrijk vindt en je in je buik voelt. Je intuïtie geeft het je vaak aan.
  2. Je geeft je waarde onbewust aan anderen. Misschien dat je soms zelfs jouw waarde opdringt aan iemand anders.
  3. Je hebt een oordeel over iemand die niet volgens jouw waarde leeft. Dat zegt dus alles over jou. Jij hebt er een bepaalde mening over omdat het jouw waarde raakt.

Ik hoop dat ik je met deze twee visies geïnspireerd heb om dieper in jezelf te kijken om erachter te komen wie je bent. Ga op ontdekkingstocht, keer naar beneden en leer te luisteren naar jezelf!


Dit is een gastblog van Marije Timmerman – www.marijetimmerman.com

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter