Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 jun 2020

Jezelf motiveren om gezonder te leven – 5 onmisbare tips!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Jezelf motiveren om gezonder te leven. Hoe pak je dat precies aan?

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Hoe hou je het toch vol om gezond te eten?’ Hoewel gezond eten voor mij inmiddels de gewoonste zaak van de wereld is, kan ik mij deze vraag toch heel goed voorstellen.

Het is namelijk waar ik in het begin ook tegenaan liep. En zeker toen ik net bezig was dacht ik vaak: ga ik dit wel zo volhouden? Wat als ik weer aankom of terugval?

Vertrouwen in jezelf en in je lichaam is daarbij cruciaal! 

Om je een beetje op weg te helpen heb ik in dit blog 5 tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen bij het vinden van motivatie om gezonder te leven. Je komt onder meer te weten:

  • Hoe structuur je kan helpen om gezonder te leven
  • Waarom en hoe lezen je kan motiveren
  • Welke rol eten speelt bij een gezondere levensstijl
  • Hoe je sociale netwerk je kan helpen gezonder te leven
  • Welke rol je zelf speelt bij het aanpassen van je levensstijl 

Genoeg te bespreken dus! Lees je mee?

motiveren gezonder leven

Uitdagingen bij het motiveren van jezelf om gezonder te leven

Dat het niet altijd makkelijk is om jezelf te motiveren om gezonder te leven, dat mag duidelijk zijn.

Supermarkten (maar ook biowinkels) liggen vol met producten die je eigenlijk niet meer wilt eten, in restaurants staan teveel ongezonde dingen op de kaart en het komt nog niet zo heel vaak voor dat er op feestjes echt gezonde of verantwoorde snacks worden geserveerd.

Met andere woorden; je wordt heel regelmatig geconfronteerd met keuzemomenten en de vraag is dan wat je daarmee doet.

Als je écht heel erg gemotiveerd bent, dan zal je waarschijnlijk niet zwichten.

Waarom niet? Omdat JIJ het niet wílt. Niet omdat het niet mag of omdat iemand anders je heeft verteld dat je het niet moet doen.

Maar je wilt het zelf niet, omdat je ervan overtuigd bent dat dit het beste voor je is. Maar wat als je even wat minder gemotiveerd bent? Hoe kom je dan weer op dat punt? 

Het is een situatie waar vele nu mee te maken hebben. De coronakilo’s is zelfs al een echt woord geworden… help!

Omdat je voeding hierbij een belangrijke rol speelt is het verstandig om dit aan te passen. In de video hieronder geeft Rolf je graag een paar tips hoe je gezonder kunt eten zonder dat het veel tijd kost!

Een gezondere levensstijl bestaat natuurlijk uit meer dan alleen gezonder eten. De 5 tips hieronder helpen je om weer gemotiveerd te worden en/of te blijven om gezonder te leven! 

1. Doelen stellen en weten waarom

Om te beginnen is het belangrijk om je doelen duidelijk te hebben en vooral het waarom. 

Stel; je wilt gezond gaan eten. Dat is natuurlijk super goed, maar het is wel handig als je voor jezelf weet waarom je dit wilt.

Je weet dan heel duidelijk voor jezelf: dit is de reden waarom ik het doe. Dat geeft je motivatie. Zonder die motivatie wordt het heel lastig om het vol te houden.

Dus, doelen stellen en nog belangrijker, weten waarom je iets doet! 

2. Lezen

Mij helpt het enorm om boeken en artikelen over voeding te lezen. Nou is dat natuurlijk ook m’n werk, maar vaak bij het lezen over gezonde voeding/ leefstijl voel ik me ook al gezonder. Hahaha!

Klinkt misschien gek, maar het is echt waar. Of het nou tijdschriften, artikelen of boeken zijn. Ik vind het allemaal heerlijk om te lezen en erg inspirerend! 

3. Lekker eten

Als je ‘superhealthy’ wilt eten hoeft dat nog niet te zeggen dat je niet lékker mag eten. Sterker nog, juist wel! Alles wat je eet moet absoluut wel lekker zijn.

Je hebt vast weleens een dieet gevolgd met shakes of maaltijdvervangers die op een gegeven moment je neus uitkomen. Dat is dus niet de bedoeling. Gezond eten, goed voor jezelf zorgen moet leuk zijn!

Dus pak er kookboeken bij, probeer iedere week bv 1 nieuw recept uit. Maak iedere maaltijd je bord mooi op.

Probeer nieuwe groentes en fruit. Hou het een beetje gevarieerd voor jezelf, anders is de lol er gauw af en maak het vooral smakelijk en lekker. Zo blijf je ook langer voldaan!

gezonder eten

4. Praat er met anderen over

Het is ontzettend fijn om met mensen in je omgeving te praten over je (nieuwe) gezonde leefstijl. En zodra je erover praat wordt het ook echt.

Mensen in je omgeving kunnen je steunen of misschien wel meedoen. Dat zou helemaal tof zijn, zo kun je elkaar weer motiveren! 

5. Wees niet te hard voor jezelf

Misschien wel het allerbelangrijkste om je motivatie vast te kunnen houden: wees niet te hard voor jezelf.

Natuurlijk, een beetje streng zijn is gewoon nodig, anders laat je je doelen zo weer verslappen. Maar het jezelf kwalijk nemen als dingen niet helemaal gaan zoals ze zouden ‘moeten’ gaan, dat heeft gewoon geen enkele zin.

Onthoud altijd dat je dit voor jezelf doet. Het is voor jouw gezondheid, jouw lichaam, jouw bestwil. 

Dus: lukt het even niet? Geef de moed niet op en pak de draad morgen (of vanmiddag al) weer op.

Samenvattend zijn dit de dingen die ons helpen om gemotiveerd te blijven om gezond te eten: doelen stellen, lezen, lekker eten, er met anderen over praten en niet te hard zijn voor jezelf!

Ik hoop dat dit je net dat setje weer geeft… stay safe and healthy! 

Liefs, Julia 


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter