Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 nov 2020

Je immuunsysteem versterken – 3 belangrijke tips!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Je immuunsysteem versterken. In deze tijd is het belangrijker dan ooit.

Er wordt veel aandacht besteed in de media over bescherming door middel van; mondkapjes, handen wassen, 1,5 meter etc. Deze adviezen dienen om het virus weerstand te bieden. Weerstand van buitenaf.

Als aanvulling hierop wil ik graag extra aandacht geven aan de bescherming van binnenuit. Het immuunsysteem… en dat geeft uiteraard geen garantie om niet ziek te worden, maar wel extra weerbaarheid. 

En mocht je ziek worden, blijkt bij velen dat de klachten ook minder erg zijn met een sterk immuunsysteem. Zoals Richard de Leth heel mooi zegt;

Gezondheid is niet de afwezigheid van ziektes, maar de aanwezigheid van vitaliteit en weerbaarheid. – Richard de Leth

In dit blog behandel ik de volgende punten:

  • Beweeg je iedere dag minimaal en half uur en doe je dat dan bij voorkeur buiten?
  • Eet je 2 a 3 stuks fruit per dag en minimaal 400 gram groente?
  • Slaap je goed? 7-8 uur per nacht?
  • Vermijd je toegevoegde suikers? (Meer info? Zie m’n laatste video/ IGTV)
  • Doe je iedere dag iets waar je energie van krijgt? 
  • Slik je, ter aanvulling op gezonde voeding, extra vitamines? Zoals Vit D3/K2, C en zink?
  • Zorg je voor voldoende ontspanning?

Kijk voor jezelf waar jij nog extra aandacht aan mag of kan geven. Je leefpatroon bestaat uit jouw voedingspatroon, beweegpatroon, ontspan patroon, slaappatroon, maar ook denkpatroon.

In dit blog geef ik je graag 3 belangrijke tips om je immuunsysteem te versterken!

immuunsysteem versterken

Tip 1: Je immuunsysteem versterken door meer beweging

De meerderheid van de Nederlanders beweegt te weinig.

Ons lichaam is ontworpen om te bewegen, het liefst buiten in de natuur. Ons bewegingsapparaat is nauw verbonden met het immuunsysteem.

Als je dagelijks 30 minuten wandelt of een paar keer per week intensief traint is jouw immuunsysteem veel weerbaarder tegen gevaren van buitenaf, waaronder virussen.

Beweeg dus dagelijks en voorkom dat je uren achter elkaar stilzit, want alles wat je niet gebruikt breekt je lichaam af. Ik vergelijk het altijd met een spijker, als je die laat liggen buiten dan verroest die. Zo zit het met je lichaam ook!

Tip 2: Je immuunsysteem versterken door gezonde voeding

Hippocrates zei het al: ‘Laat voeding uw medicijn zijn, en het medicijn uw voeding’.

Ik zal je hierin concreet 3 tips geven, die je vast al vaker hebt gehoord maar ik niet vaak genoeg kan herhalen.

1. Vermijd suiker

Vermijd suiker, want dit verzwakt je immuunsysteem tegen virussen

Helaas ligt de supermarkt voor 70% vol met goedkoop ultra-bewerkt voedsel. Dit bevat teveel suiker (en andere toevoegingen) die zorgen voor honger en over consumptie.

Volgens Foodwatch eten wij Nederlanders gemiddeld 44 kilo suiker per jaar en kinderen zelfs 51 kilo. Dit zorgt niet alleen voor overgewicht maar dus ook voor een verminderd immuunsysteem.

2. Eet meer groente

Het liefst bij twee maaltijden per dag. Dus soep en rauwkost voor de lunch en extra opscheplepel groente bij je avondeten. Zorg dat je minimaal 400 gram per dag binnenkrijgt.

3. Voldoende vitamines

De laatste weken is gebleken dat een goede vitamine D3 spiegel er voor zorgt dat je immuunsysteem niet teveel uit de bocht springt. En omdat we vitamine D3 niet via de voeding binnenkrijgen adviseren de experts om het bij te slikken als supplement.

Vraag je drogist hierover voor advies. Verder helpen vitamine C en zink ook om je weerstand te verhogen.

Tip 3: Je immuunsysteem versterken door meer ontspanning

We zijn tegenwoordig druk, altijd wel onderweg naar een volgend doel. Het lijkt wel alsof niemand meer kan ontspannen. Het resultaat is chronische stress, en dus een verhoging van het stresshormoon, wat weer het immuunsysteem verzwakt.

In de video hieronder krijg je hier wat meer info over 🙂

Ik zal je concreet 2 tips geven om genoeg te ontspannen:

1. Voldoende slaap

Zorg voor tenminste 7-8 uur slaap per nacht. Hoeveel slaap je precies nodig hebt is echter persoonlijk. Soms kan het zo zijn dat je meer slaap nodig hebt, respecteer dit dan ook en neem de rust waar je lichaam om vraagt.

2. Doe dingen waar je energie van krijgt

Omring je met mensen waar je energie van krijgt. Live of online 🙂 Blijf verbonden zodat je je niet alleen voelt. Dit heeft echt een negatief effect op je immuunsysteem.

Kijk daarnaast naar waar jij het beste je ontspanning in kan vinden. Meditatie, yoga, yoga nidra, of de natuur bijvoorbeeld.

En als laatste wil ik graag nog toevoegen; Wees dankbaar! Dankbaar voor alles wat er wel is. Dit zorgt voor een positieve mindset. Iets wat we zeker in deze tijd goed kunnen gebruiken. Een positief denkpatroon!


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter