Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 sep 2018

7 tips om het vakantiegevoel nog even vast te houden

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww

Haal meer uit het leven door minder te doen.

Leef je leven zoals het bedoeld is.

Zonder haast, met aandacht voor ambacht en kwaliteit.

Geniet van kleine momenten.

Verwonder. En doe maar een ding tegelijk…

Dit is een stukje uit het het manifest dat ik schreef toen ik drie jaar geleden begon met Slowww. Ik las het deze zomer weer, en besefte me dat Slowww-living eigenlijk heel gemakkelijk en vanzelf gaat wanneer je op vakantie bent. En dat het zo lekker voelt, dat vakantiegevoel en deze manier van leven!

Vakantiegevoel

September en de goede voornemens

September is voor veel mensen, veel meer dan januari met de hype rond ‘goede voornemens’, een moment waarin je zin hebt om dingen anders aan te pakken.

Je voelt nog de opgedane rust & energie van de vakantie die achter je ligt en omdat een schooljaar altijd in september begint, associëren veel mensen deze tijd ook als ‘een nieuw begin’.  Een perfect moment dus om dat lekkere slowww-gevoel van de vakantie vast te houden en echt te integreren in je dagelijkse leven.

Het vakantiegevoel nog even vasthouden

Welke onderdelen zorgen nu voor dat echte vakantiegevoel. Waarom voel je je op vakantie vaak zo relaxed? Is dat alleen omdat je even niet hoeft te werken en niets ‘moet’?

In dit blog deel ik zeven tips om het vakantiegevoel nog even vast te houden. Ook als je weer van alles moet en weer aan het werk bent: keep it slow!

Tip 1: Leef zoveel mogelijk buiten

Ik ben tijdens vakanties eigenlijk constant buiten, zelfs als het niet supermooi weer is. Buiten ontbijten, buiten lezen, wandelen, spelletjes spelen, vuurtjes stoken, etc. Zo lekker!

Buiten zijn doet dus blijkbaar iets met je. Weersta de verleiding om weer alles binnen te doen en begin bijvoorbeeld de dag met een ontbijtje of kopje thee/koffie buiten.

Tip 2: Doe af en toe helemaal niets en vul niet ieder moment met ‘iets’.

Tijdens de vakantie zijn er meestal veel meer momenten van ‘niets’. Ik merkte dat ik vooral in het begin van de vakantie mezelf echt moest bedwingen om dat moment niet meteen te vullen. Ik was geneigd om even m’n telefoon te pakken, iets te lezen, iets te ‘doen’.

Langzamerhand werd die neiging wat minder (maar hij was behoorlijk hardnekkig!) en was het eigenlijk heel lekker om gewoon wat te zitten en te staren. Dit houd ik er dus in. En gelukkig oefen je met Yin Yoga heel goed niets te doen!

Tip 3: Begin de dag relaxed en neem de tijd voor een ochtendritueel

Hoe lekker om tijdens de vakantie geen wekker te hoeven zetten, geen stress te voelen van op tijd de kinderen naar school brengen, op tijd je bus halen, op tijd op je werk zijn etc. Ik was op vakantie steeds als eerste wakker, en had dus even de tijd voor mezelf. Wat een heerlijk begin van de dag was dat!

Zet dus heel simpel de wekker wat eerder, al is het maar 10 of 20 minuten, en begin de dag rustig, met tijd voor jezelf.

Je zou natuurlijk de dag kunnen beginnen met yoga of meditatie, maar misschien begin jij wel helemaal relaxed met gewoon even alleen de dag beginnen zonder prikkels in de vorm van andere mensen, je telefoon of de computer.

Zolang je maar ontspannen met de dag begint, dan zet je meteen de toon voor de rest van de dag en houd je het vakantiegevoel net wat langer vast!

Tip 4: Zet niet zomaar de tv aan

Tijdens onze vakantie is er geen televisie en niemand mist het! Ik kijk niet veel televisie, maar kan soms van die avonden hebben dat ik gedachteloos de tv aanzet en dan opeens 2 uur verder ben. En dan is de avond voorbij.

Herken je dit? Experimenteer dan eens met wat bewuster tv kijken. Niet meer uit gewoonte op die bank ploffen en de tv aan, maar voor de verandering een boek pakken, lekker badderen of een stukje wandelen.

Tip 5: Ga regelmatig offline

Helemaal offline ben je vaak niet tijdens de vakantie, maar over het algemeen toch een stuk meer dan wanneer je thuis bent. En dat geeft rust! Een digitale detox kan ik je daarom zeker aanraden.

Je hoeft je telefoon of computer echt niet de deur uit te doen, maar probeer bijvoorbeeld eens de telefoon thuis op een plek te leggen waar je hem niet ziet maar bijvoorbeeld wel kan horen als er iemand belt (mocht dat je rust geven).

Kies bewust voor momenten waarop je online wilt zijn en geniet van de momenten waarop je dat gewoon even niet bent.

Tip 6: Doe een ding tegelijk, en doe dat met je volle aandacht

Op vakantie ervaar je vaak weinig druk, maar in de dagelijkse hectiek kan je jezelf soms verliezen in een behoefte aan efficiëntie. Tandenpoetsen terwijl je op je telefoon kijkt, koken en tegelijk wat opruimen, tv kijken en tegelijk door alle social media scrollen. Je kent het wel.

De grap is: je denkt efficiënter te zijn, maar door meerdere dingen tegelijk te doen, doe je al die dingen eigenlijk maar half. Bovendien geeft het je vaak ook een onrustig en opgejaagd gevoel.

Maak dus van elke activiteit een hele mindful activiteit. Hierdoor doe je die bepaalde activiteit ook beter en geniet je er meer van én heb je meteen een mooie dagelijkse mindfulness oefening te pakken. Toch nog efficiënt dus!

Tip 7: Ontspul je huis en/of organiseer een kledingruil

Ik neem meestal niet zo heel veel kleren mee tijdens m’n vakantie, en kom dan nog steeds terug met een tas vol ongedragen kleren. En naast kleren vind ik het iedere keer weer een openbaring hoe prima je kan leven met veel minder spullen en hoe lekker dat voelt.

Begin september dus met een kleine/grote schoonmaak en breng alle overbodige spullen naar de kringloop. Idem voor je kledingkast: wat heb je eigenlijk nooit meer aan, maar is zonde om weg te doen en hangt daarom nog steeds in je kast?

Organiseer een kledingruil en kom zo meteen en wat leuke nieuwe kleren! En het is nog duurzaam ook!

Voornemens waarmaken

De laatste regel van het Slowww-manifest is:

Slow worden gaat slow. Neem je tijd.

Want voor je weet wil je al deze tips allemaal tegelijk doen en het liefst meteen resultaat voelen.

Kies dus een van de tips die je op dit moment het meeste aanspreekt, en ga daar een tijdje mee aan de slag. Geen haast!

Op welke manier houd jij je vakantiegevoel wat langer vast? Deel jouw tips in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter