Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 mrt 2021

5 tips voor een goede spijsvertering vanuit de Ayurveda

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een goede spijsvertering bevorderen is een belangrijk focuspunt binnen de Ayurveda.

We weten natuurlijk allemaal dat gezond eten belangrijk is. Maar in Ayurveda benaderen we eten vaak net even anders dan in de westerse voedingsleer.

In dit blog lees je daarom meer over de Ayurvedische kijk op gezond eten en de kracht van een gezond spijsverteringssysteem. Je komt onder andere te weten:

  • Waarom een goede spijsvertering zo belangrijk is voor je welzijn
  • Hoe het concept van Agni wordt toegepast binnen de Ayurveda
  • Hoe onze stofwisseling werkt 
  • Op welke manier je een goede spijsvertering bevordert

En nog veel meer!

goede spijsvertering

De kracht van een goede spijsvertering

Heb je ooit van die dagen gehad dat je wakker werd met een geweldig gevoel? Er zit lichtheid in je stap, je haar ziet er glanzend uit, je huid straalt en je kan de wereld aan!

de volgende dag heb je misschien een tegenovergestelde ervaring. Je wordt wakker met een traag, gezwollen gevoel, en je haar is vreemd vet of te droog. Ook lijken dingen je gemakkelijk van streek te maken.

Je denkt er misschien niet direct aan, maar vaak is het onze spijsvertering die bepaalt hoe we ons voelen, hoe we eruit zien en hoe we de buitenwereld ervaren.

Er is tegenwoordig enorm veel research te vinden over de relatie tussen je brein en je darmen, waarin de invloed van een gezond spijsverteringssysteem op je fysieke gezondheid, je humeur, je weerstand, je aanpassingsvermogen en je leervermogen bevestigd wordt. Dat wisten ze in India natuurlijk allang!

Agni – Je spijsverteringsvuur

Een kernconcept binnen de Ayurveda is Agni – je innerlijke vuur. Agni is de kracht van de transformatie. Het is het proces dat werkt op alles wat wordt ingenomen en het dan transformeert en deel maakt van het lichaam.

De primaire functie van Agni is de spijsvertering; de opname, assimilatie en transformatie van voedsel en sensaties in energie.

De 3 dosha’s controleren Agni en zorgen ervoor dat Agni naar behoren kan functioneren.

Je kunt Agni zien als een groep enzymen, die het mogelijk maken om voedsel af te breken en te assimileren. Enzymen zijn speciale eiwitten in het lichaam die zich binden aan andere deeltjes met als doel om ze in iets anders te veranderen.

Het verandert in feite voedsel in macronutriënten maar helpt ook bij de assimilatie van micro voedingsstoffen verderop in het spijsverteringskanaal.

Je hebt waarschijnlijk het gezegde weleens gehoord dat je bent wat je eet, maar wij zeggen in plaats daarvan graag ”Je bent wat je verteert”.

Het heeft geen zin om goede dingen te eten als je lichaam niet in staat is om de voedingsstoffen om te zetten in bruikbare stoffen voor je hele wezen.

Als Agni niet goed functioneert zal je lichaam meer afvalstoffen hebben van het spijsverteringsproces, wat we Ama noemen. Dit is in principe nutteloos materiaal dat opnieuw verwerkt moet worden of uit je lichaam moet worden verwijderd, anders kan Ama ziekten en ongemakken veroorzaken.

Een goed werkend spijsverteringsvuurtje is dus van groot belang om je helder, fit en emotioneel in balans te voelen!

Als aanvulling daarop is het ontzettend waardevol om Yoga te doen om te ontgiften, dit wordt ook wel detox Yoga genoemd. Hieronder kun je eens zo’n les testen.

Je lichaam is een microcosmos 

In Ayurveda worden we eraan herinnert dat we als mens de natuur zijn.

Wat er buiten je gebeurt, gebeurt ook binnen in je. Je Agni wordt dan ook wel je innerlijke zon genoemd.

Dit is een heel betekenisvol woord, want wat we proberen te doen met ayurvedische leven is onze interne kalender in het hetzelfde ritme als de kalender van de natuur te laten lopen.

Om je spijsvertering goed te laten werken, stemmen we dus af op de ritmes van de natuur.

Als we denken aan de zon buiten, is deze ‘s middags op haar hoogst; en dat geldt ook voor ons innerlijke zon. Het is dan ook een goed idee om je grootste maaltijd rond deze tijd te nuttigen, zodat je deze optimaal kunt verteren.

Het is in het algemeen ook raadzaam om zo min mogelijk te snacken, zodat je je lichaam de tijd geeft om de maaltijd volledig te verteren voordat je meer ballast toevoegt.

Later op de dag, in het begin van de avond, eet je bij voorkeur een licht diner.

Na het diner eten we idealiter niet meer, zodat je lichaam volledig kan rusten en geen energie hoeft te sturen naar de spijsvertering gedurende de nacht.

Je slaap zal van betere kwaliteit zijn en je zult je uitgeruster voelen bij zonsopgang. Echt waar!

In de video hieronder vertelt Mel je waarom niet tot weinig eten voor je Yogapractice vaak ook beter is. Je zult merken dat dit op hetzelfde principe gebaseerd is 🙂

Wat kan je nog meer doen om je spijsvertering te optimaliseren? 5 tips

  1. Verminder stress. Stress is de meest verstorende factor voor je gezondheid, en zo ook voor je spijsvertering. Kun je stress even niet vermjden, zorg er dan voor dat je genoeg rustmomenten in je dag inpast zodat je jezelf aanleert te ontspannen tijdens stressvolle situaties
  2. Drink warm water of kruidenthee gedurende de dag. Een thee die we veel aanraden binnen Ayurveda is CCF thee waarin je een thee maakt van gelijke delen Komijnzaad, Korianderzaad en Venkelzaad. Ook verse gemberthee is een aanrader. En laat de koffie liever zo veel mogelijk staan.
  3. Doe een Detox bij de wisseling van de seizoenen, vooral in de lente. Dit helpt je lichaam in de natuurlijke detox die ze na de late winter start, reinigt je lichaam van Ama en stookt je spijsverteringsvuurtje op.
  4. Kook met kruiden zoals komijn, koriander, kaneel, kardemom, oregano, tijm, rozemarijn etc. Kruiden maken je eten makkelijker verteerbaar en helpen je vuurtje aan te wakkeren.
  5. Ayurvedische massage zoals Abhyanga (olie massage) of in de lente dry brushing. Dit geeft je spijsvertering en lymfesysteem een boost.

Onze gezondheid is in sterke mate afhankelijk van een gezond spijsverteringssysteem. En natuurlijk hebben we er niet altijd invloed op.

Reizen, externe omstandigheden, het aanbod van eten en soms onvermijdelijke stress hebben hun weerslag op ons systeem. We raken allemaal weleens uit balans en dat is ook prima.

De kracht van Ayurveda is dat ze je leert welke keuzes de beste voor je zijn, en hoe je de dialoog aangaat met je lichaam en haar weer in balans kan brengen als het leven je even een duwtje heeft gegeven.


Dit is een gastblog van Karen van tripti.earth

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter