Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 nov 2022

Flow – wat is het en hoe bereik je het?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Flow, wat is dat nou eigenlijk precies?

Je herkent het vast: dat moment waarbij je vergeet hoe laat het is, je op gaat in het moment en je lekker in je vel zit.

Dingen gaan moeiteloos doordat er een mooie balans is tussen inspanning en ontspanning; ze ontmoeten elkaar precies in het midden.

Op zo’n moment ben je in een staat van flow. Alles stroomt, vloeit en gaat moeiteloos.

Misschien ervaar je het in je werk, in een creatieve uitbarsting, in een gesprek of in een fysieke activiteit; het voelt zó goed om te verdwalen in dat moment van pure aanwezigheid. Want dat is wat flow is, totaal aanwezig zijn in het hier en nu.

Omdat we in het leven allemaal te maken hebben met pieken en dalen, bewegen we constant in en uit de staat van flow.

Voor een moment gaat alles je voor de wind en voor je het weet voelt het alsof je door dikke modder heen beweegt en jouw flow op allerlei manieren wordt geblokkeerd.

Het goede nieuws is dat, hoe lastig je situatie ook voelt, flow altijd beschikbaar is en je hier zo weer in kunt ‘stappen’ wanneer je er voor kiest om volledig aanwezig te zijn. In deze blog lees je hoe je deze flow staat van zijn bereikt en vasthoudt.

In deze gastblog van Anne krijg je o.a. antwoord op de vragen:

  • Wat is een staat van flow?
  • Hoe bereik je deze staat van zijn?
  • Hoe vind je flow door yoga en meditatie?

Lees je mee?

                        © CapturedByLot 

Vraag en antwoord

1.Wat is flow?

Flow is een staat van zijn waarbij je volledig opgaat in het moment.

2.Hoe kom je in een flow?

Dit kan op verschillende manieren, maar het helpt in ieder geval om te zorgen dat er weinig afleiding is zodat je je kunt focussen.

Wanneer je iets doet waar je intrinsieke motivatie voor hebt, gaat het vaak gemakkelijker om in een flow staat te komen.

Is je focus niet optimaal? In onderstaande video deelt Rolf tips om je focus te verbeteren.

Wat is Flow en hoe bereik je dit?

Wanneer je in staat flow bent ben je aanwezig in het huidige moment en ga je volledig op in jouw bezigheid. Je bent gefocust, ervaart rust en zoekt geen afleiding.

De term flow is in het leven geroepen door een van de grondleggers van de positieve psychologie Mihaly Csikszentmihalyi.

Doordat je helemaal opgaat in het huidige moment is er geen ruimte voor piekeren of onzekerheid rondom het heden of verleden. Dit maakt dat je in een meer ontspannen en creatieve staat van zijn bent.

Je kunt in deze staat van zijn een taak vaak succesvol afronden of juist nieuwe ideeën en inzichten krijgen. Dit kan het gevoel geven alsof je wordt aangedreven door een energie die je vooruit duwt, alsof je in een stroom (flow) mee gaat.

Volledig aanwezig zijn in het moment brengt je dichter bij jezelf en in contact met je intuïtie. Dat wil zeggen dat je goed kunt voelen wat je wilt, weet wat je hartsverlangen is en je daar je keuzes en stappen in het leven op kunt baseren.

Hoe kom je in een staat van flow?

Je kunt flow op verschillende manieren bereiken en ervaren. Dit is verschillend per persoon en is in de basis eigenlijk heel eenvoudig: doe iets waar je van kunt genieten en waar je helemaal in op kunt gaan.

Het helpt vaak wanneer je een bepaald doel hebt en wanneer er een balans is tussen de moeilijkheid van de taak en de vaardigheden die nodig zijn om dit succesvol te kunnen volbrengen.

De taak mag niet te makkelijk zijn om verveling te voorkomen en moet tegelijkertijd iets zijn waarbij je jouw volledige aandacht, gedachten en gevoelens met intentie inzet.

Je kunt bijvoorbeeld flow ervaren tijdens het maken van muziek, maar het kan ook ontstaan tijdens het werken naar een deadline voor je werk of wanneer je deelneemt aan een sportwedstrijd.

Om flow niet alleen tijdens korte momenten te ervaren, maar te ervaren op dagelijkse, maandelijkse of jaarlijkse basis is het belangrijk dat je je bewust bent van de momenten waarop jij voelt dat je wel of niet in een staat van flow bent.

Het beoefenen van yoga en meditatie kunnen hier enorm aan bijdragen.

Hoe vind je flow door yoga en meditatie?

Een van de belangrijkste doelen van yoga en meditatie is om jezelf naar het huidige moment te brengen en aanwezig te zijn bij alles wat je in dat moment ervaart.

Dit doe je door je onder andere bewust te worden van je ademhaling en fysieke lichaam.

Hierdoor ontstaat er ruimte om te verbinden met jezelf en je intuïtie en word je bewuster van alle ruis die ontstaat in de vorm van (belemmerende) gedachten en spanning die we op fysiek en energetisch vlak vasthouden.

Het beoefenen van yoga en meditatie kunnen je op zichzelf al kan je in staat van flow brengen. Daarnaast helpt de bewustwording die je met yoga en meditatie creëert bij het beseffen van wat je doet om jezelf juist uít de flow te halen.

Flow door Yin Yoga

Bij yin yoga zijn de bewegingen zacht. Je doel is om los te laten in de breedste zin van het woord. Of dit nu betekent dat je 5 minuten in een houding blijft liggen of dat je in een zachte flow beweegt, je wilt loslaten en gronden.

Door los te laten en te gronden ga je meer ontspannen waardoor je letterlijk fysieke, mentale en emotionele spanning loslaat. Lagen spanning die ervoor kunnen zorgen dat je compleet vastzit in je hoofd en piekert.

Door te verzachten en de aandacht naar binnen te brengen bouw je een diepere connectie met jezelf en vergroot je het vertrouwen in jouw lichaamswijsheid en intuïtie.

Wil je Yin Yoga ook eens proberen? Op het HWY practice platform vind je een cursus yin yoga voor beginners.

Yin Yoga cursus

Flow door Yang Yoga

Door in beweging te komen tijdens een activerende en dynamische yang vorm van yoga breng je niet alleen je fysieke lichaam in beweging, maar ook je pranische (of energetische / subtiele) lichaam; de laag die zich onder je fysieke lichaam bevindt.

Hierdoor creëer je ruimte voor de prana (vitale energie) om te stromen en eventuele blokkades te verhelpen. Wanneer prana vrij stroomt geeft dit een gevoel van flow in je lichaam.

Het zorgt voor een connectie met jouw unieke bron van energie.

Vaak beweeg je letterlijk in flow tijdens de les door de ene beweging te verbinden aan de andere. Ben je niet aanwezig? Dan is de kans groot dat het lastig vindt om mee te bewegen of dat je letterlijk steeds uit balans valt. Ben je wel aanwezig? Dan ben je het besef van tijd kwijt en kunt je volledig opgaan in het moment.

Flow door meditatie

Tijdens meditatie zit je stil en ‘ben’ je aanwezig in het moment. Juist die stilte kan onze gedachtes ruimte geven om in sneltreinvaart vrij te komen.

En laten onze gedachtes er heel goed in zijn om ons af te leiden van alles wat er nu gebeurt! Niet bevorderlijk voor je flow zou je denken…

Maar ondanks dat de stilte opzoeken in eerste instantie vaak nog meer onrust lijkt te geven, gaat het uiteindelijk helderheid brengen!

Wanneer je de tijd neemt en er een gewoonte van maakt om (liefst dagelijks) een kort moment te zitten en aanwezig te zijn in het moment, ga je merken dat het je steeds beter lukt om jezelf naar het nu te brengen.

Niet alleen helpt het je om de aandacht naar binnen te brengen en inzicht te krijgen in de gedachten en emoties die op de voorgrond liggen, het brengt je in verbinding met de rust en stilte die in ons allemaal van nature aanwezig zijn.

En juist vanuit deze stilte wordt het makkelijker om mee te bewegen met jouw unieke energie-stroom, oftewel: jouw flow.

Wil je flow ervaren door middel van meditatie? Doe dan onderstaande fijne geleide meditatie mee! 

Go with the flow

De momenten waarbij je juist de weerstand in gaat en aanwezig blijft bij het ongemak tijdens een yoga en/of meditatie practice gaan je uiteindelijk helpen om hetzelfde te doen in het dagelijks leven.

Ben je bewust van hoe aanwezig je bent? En wanneer dit niet zo is, hoe breng je jezelf dan weer terug naar het nu? Misschien door twee minuten te mediteren, een rondje buiten te wandelen of te dansen op je favoriete nummer.

Zo kan het leuker en makkelijker zijn dan het lijkt om jezelf in flow te brengen en te genieten van deze staat van zijn!


Dit is een gastblog van Anne van ReSpaceYoga

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter