Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 jan 2021

Ayurvedische tips – 7 tips voor een betere nachtrust!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ayurvedische tips zijn essentieel als je je leven zoveel mogelijk wilt inrichten in lijn van de Ayurveda filosofie. Maar hoe pak je dat precies aan, en hoe kan het je helpen om beter te slapen?

In dit blog kom je onder andere te weten:

  • Hoe slapeloosheid en de dosha’s met elkaar verbonden zijn
  • Waarom een goede nachtrust zo belangrijk is
  • Welke 7 Ayurvedische tips je helpen om beter te slapen

En nog veel meer!

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Ayurvedische tips

Ayurvedische tips in het kort

Waarschijnlijk ben je erg benieuwd naar de beste tips om zo snel mogelijk beter te slapen, of misschien lig je nu wel wakker en wil je zo snel mogelijk weer in slaap komen 😉 Daarom krijg je hierbij meteen een aantal korte vragen beantwoordt:

Ayurvedische tips vraag 1: Welk eet- en drinkpatroon moet ik aanhouden om beter te slapen?

Maak gebruik van de kruiden die de natuur ons geeft. Denk hierbij aan vers gemalen nootmuskaat, kamille, valeriaan, ashwaganda en brahmi.

Wees daarnaast voorzichtig met koffie. Voeg wat kardamom aan je koffie toe om de zuurheid van je koffie te neutraliseren.

Ayurvedische tips vraag 2: Welke rituelen kan ik doen om beter te slapen?

Een voetmassage met warme olie kan helpen om beter te slapen, net als Yoga, meditatie en Pranayama.

Ayurvedische tips vraag 3: Wat voor praktische dingen kan ik doen om beter te slapen?

Zet je wekker eerder, ga voor 22:00 naar bed en zorg dat je slaapkamer is ingericht als een rustgevend kalmerende plek.

Slapeloosheid & de Doshas

Ben je de hele dag moe en kijk je ernaar uit naar bed te gaan, om vervolgens uren te piekeren of naar het plafond te staren? Of dat je in de vroege uurtjes wakker word en de slaap niet meer kunt vatten. Ken je dat?

Niets is zo frustrerend als slapeloosheid. En maar liefst 1/4 van de volwassen Nederlanders heeft er naar schatting last van.

Wist je dat bepaalde slaappatronen gerelateerd kunnen worden aan een disbalans in een van de Doshas?

De meeste mensen worden ’s nachts minstens één keer wakker. Als je je dan weer lekker omdraait is dat natuurlijk geen probleem.

Maar heb je hier vaak last van en kun je moeilijk weer in slaap komen? En lig je meestal wakker rond dezelfde tijd? Dan kan dat een teken zijn dat je dosha’s uit balans zijn.

Elk deel van de nacht wordt gedomineerd door een bepaalde dosha. Daarom kan het tijdstip waarop je wakker wordt je helpen te bepalen welke dosha er bij jou uit balans is. ⁠

• Word je wakker 02:00 en 04:00 uur? Lig je dan vaak te piekeren en schieten je gedachten alle kanten op zodat je moeilijk weer in slaap komt?  Dan is Vata waarschijnlijk verhoogd.⁠

• Word je wakker tussen 00:00 en 02:00 uur? Krijg je het dan warm en voel je je gefrustreerd en bozig? Of kan je de slaap moelijk vatten omdat je geest nog helemaal actief en scherp is? Grote kans dat Pitta uit balans is.⁠

• Slaap je diep tot in de vroege ochtend, maar word je dan wakker met een zwaar, moe of benauwd gevoel? Dat kan erop wijzen dat Kapha verhoogd is. ⁠

Als je weet welke disbalans de oorzaak is van je slaapproblemen, kun je gericht aan de slag om de verhoogde dosha te verlagen. Een consultatie met een Ayurvedische coach kan je helpen om erachter te komen wat voor jou de ultieme tips zijn.

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?

Een goede nachtrust is zo belangrijk voor je lichaam en geest om zich optimaal te reinigen en te regenereren.

Ook ben je als je uitgerust bent veel beter in staat om met stressvolle situaties om te gaan en om opgebouwde spanning makkelijker van je af te laten glijden.

Het ontbreken van een goede nachtrust kan zowel fysiek als mentaal daarom een grote impact hebben.

Het vervelende is ook dat je van te weinig slaap meer stress ervaart en door een hoger stressniveau ook weer minder makkelijk een goede nachtrust kunt pakken. Tijd om deze cirkel te doorbreken dus.

In de video hieronder vertelt Rolf je hier wat meer over.

7 Ayurvedische tips voor een betere nachtrust

Tip 1: Ga voor 10 uur naar bed

Vanaf een uurtje of 10 is Pitta dosha namelijk weer actief. Pitta is het vuurelement en zet je als het ware weer “aan”. Veel mensen merken dit doordat ze een energie boost krijgen in de avond.

Juist dan nog even knallen met werk of de administratie bijhouden.

Klinkt fijn, maar waar je de transformerende kracht van Pitta overdag nodig hebt voor je spijsvertering heb je haar transformerende kracht nu nodig voor het transformeren van al je ervaringen van de dag.

Het is dus sowieso fijn als je dan slaapt zodat dit proces volledig plaats kan vinden. Bovendien is het moeilijker in slaap te vallen als je brein weer actief is.

Tip 2: Geef jezelf een voetmassage met warme olie voordat je in bed stapt

Sesamolie is mijn favoriet in de winter, maar ook bijvoorbeeld amandelolie of olijfolie zijn goede keuzes.

Zorg voor een hoogwaardige olie, koudgeperst en biologisch.Verwarm de olie even au bain marie en smeer je voeten er liefdevol mee in.

Doe dan je sokken aan. De olie massage kalmeert je zenuwstelsel en helpt Vata te balanceren.

Tip 3: Breng de aandacht naar binnen voor je in bed stapt met yoga, meditatie of pranayama

Als ademhalingsoefening is Nadi Shodana perfect om je Yin en je Yang energie in balans te brengen.

Yoga poses waarin je naar voren buigt zijn fijn om je te kalmeren en rust te brengen. Denk aan childspose, zittende en staande forward fold, zittende vlinder en ook legs up the wall pose.

Sluit af met savasana of een heerlijke yoga nidra sessie voor de ultieme ontspanning.

Tip 4: Zet je wekker eerder

Word je in de ochtend vaak onuitgerust wakker ook al heb je best lang en diep geslapen? Zet die wekker dan juist wat eerder.

De ideale tijd om op te staan is ongeveer 45 minuten voor zonsopgang. Dan is het Vata tijd en dat betekend dat je bij het wakker worden in deze periode optimaal gebruik maakt van de creatieve vata energie èn dit gedurende de dag ook vasthoud.

Vermijd ook slaapjes gedurende de dag; wanneer je instort probeer jezelf dan op te wekken met wat diepe ademhalingen of een wandelingetje in de buitenlucht.

In de video hieronder geven we je graag tips over hoe je eerder op kunt staan!

Tip 5: Wees voorzichtig met koffie

Wees voorzichtig met het nemen van koffie. Het heeft namelijk een halveringstijd van bijna 5 uur. Dit betekent dat het stimulerende effect van koffie heel lang aanhoudt.

Wil je toch even lekker genieten van een koffietje? Doe het dan in de ochtend. Voeg wat kardamom aan je koffie toe om de zuurheid van je koffie te neutraliseren.

Tip 6: Maak van je slaapkamer een oase van rust

Zorg dat er geen troep staat en creëer een warme en rustige omgeving.

Doe elke avond een slaapritueeltje om jezelf in de mood te brengen. Routine is de beste remedie tegen een onrustige geest.

Gebruik etherische olien zoalskamille of lavendel, sprenkel een paar druppels op je kussen om je helpen te ontspannen.

Tip 7: Gebruik kruiden en specerijen

De natuur geeft ons prachtige kruiden en specerijen die je kunnen helpen bij onrust of een goede nachtrust kunnen ondersteunen. Denk aan vers gemalen nootmuskaat, kamille, valeriaan, ashwaganda en brahmi.

Wil je bepaalde supplementen gaan gebruiken, raadpleeg dan even een Ayurvedische coach zodat je precies weet welke kruiden goed voor jou zijn.

De beste Ayurvedische tip: duurzame verandering

Zoals je hebt gelezen, is de aard van je slaapproblemen dus sterk gerelateerd aan hoe de doshas zich verhouden. Het is daarom belangrijk om naast deze algemene tips te kijken naar je leven op holistische wijze.

Ben je continu gestrest? Pak dit dan aan bij de kern van het probleem, zeker als de stress een langere tijd aanhoud.

Ontdek welke leef- en eetpatronen goed bij je passen en vul je leven met dankbaarheid en liefde. Een goede nachtrust is dan bijna zeker gegarandeerd!


Dit is een gastblog van Karen van Ginkel

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter