Samen op de mat: Yoga met je peuter
Dit is een gastblog van Anna Stam van MATS Kinderyoga & Theater.
Het is december, traditiegetrouw een maand om veel samen te zijn met vrienden en familie.
Het is een ideale maand om eens extra stil te staan bij de band die je hebt met al deze lieve mensen om je heen.
Yoga helpt daarbij. Niet alleen om rust te vinden, maar ook om een sterke verbinding aan te gaan. Met jezelf, en met anderen. En hoe mooi is het dan om eens de yogamat op te stappen voor Yoga met je peuter. Als je geen (klein)kinderen hebt, kan je natuurlijk ook samen met een vriendin aan yoga doen. En dan niet náást elkaar, maar mét elkaar. Dat versterkt de band.
In deze blog vertel ik je iets meer over het samen doen van Yoga met je peuter.
De peuterleeftijd
Een kind is van oorsprong een tabula rasa, een onbeschreven blad. Wanneer een kind de peuterleeftijd (2 – 4 jaar) bereikt, zit het in een ontdekkingsfase. Een peuter is heel actief en beweeglijk en speelt veelal nog naast andere kinderen in plaats van mét andere kinderen.
Yoga stimuleert de peuters om op een speelse manier op onderzoek uit te gaan. Ze vinden het heerlijk om allerlei lichaamshoudingen te onderzoeken, met hun adem te spelen en hun zintuigen te gebruiken. Maar yoga stimuleert ook de inspanningen en prikkels die ze ervaren in hun zoektocht weer te balanceren. Zo kan door middel van peuteryoga een energiek kind toch tot rust komen.
Samen een time-out
Onbewust wordt een kind van kleins af aan meegenomen in de hectiek van de huidige maatschappij. Papa gestressed, mama gestressed, peuter gaat huilen. Voor je het weet past het kind zich aan de verlangens van de ouders aan, waardoor het innerlijk onbevangen kind verdwijnt.
Het is daarom heel goed om af en toe een time-out in te lassen en samen op de yogamat te stappen. Als je dit op een vast moment in de week doet, dan wordt het een ritueel. En kinderen zijn dol op rituelen.
Liefdevolle verbinding met je peuter
Ok, je bent zover dat je samen met je peuter op de mat staat. Maar wat kan je dan doen?
Peuters hebben nog grote behoefte om na te bootsen wat ze wordt voorgedaan. Wees je daarom bewust op welke manier jij zelf op de mat staat en wat je uitstraalt. Als jij iets normaal vindt, dan vind je peuter dat waarschijnlijk ook.
Leef je in zijn belevingswereld in en heb geen verwachtingen. Reageer altijd liefdevol op je peuter, ook als hij of zij er op een gegeven moment genoeg van heeft. Oefening baart kunst! En… geniet vooral van jullie moment samen!
Concrete oefeningen voor Yoga met je peuter
Er zijn talloze yoga-oefeningen die je samen met je peuter kunt doen. Hieronder beschrijf ik een aantal fysieke oefeningen die de verbinding versterken.
Vlinder
Begin maar eens zittend met de je voetzolen tegen elkaar. Zet je peuter bij je op schoot voor een eerste contactmoment. Laat je peuter zijn of haar oor tegen jouw hart aan leggen om te luisteren. Wieg samen zachtjes heen en weer op het ritme van je hartslag.
Rotsblok
Ga zitten op je onderbenen. Je kind staat achter je met zijn gezicht naar je toe. Buig iets voorover en breng je armen naar achteren. Pak de polsen en onderarmen van je kind goed vast. Het is hierbij belangrijk dat je goed met je peuter blijft communiceren. Als je je kind goed vast hebt, kan hij of zijn een stukje naar boven lopen over je rug en weer terug. Dit kan aanvoelen als een spannende oefening, maar als het lukt geeft het jullie beiden een hoop zelfvertrouwen en vertrouwen in elkaar.
Zwaan
Ga liggen op je buik en laat je kind met zijn buik op jouw rug liggen. Pak met je handen je enkels vast en kom een beetje omhoog met je bovenlichaam. Je kind buigt vanzelf mee in dezelfde houding en voelt zich misschien wel baby-zwaan op de rug van mama-zwaan. Eventueel kun je zachtjes heen en weer schommelen.
Boog
Doe deze houding niet als je kind erg verkouden is.
Ga op de grond liggen en zet je voeten op de grond. Laat je kind met zijn rug naar je toe voor je voeten staan. Buig naar voren, houd je kind bij de heupen vast en trek je knieën richting je borst. Laat je kind met de bovenkant van zijn rug achterover over je knieën heen buigen. Je kind maakt hierdoor een holle rug en zijn hoofd komt naar jouw toe. Een mooi moment om elkaar een kus te geven!
Ontspanning
Eindig samen in de ontspanning. Ga op je rug liggen en leg je kind op zijn buik op je eigen buik. Adem rustig in en uit en voel hoe jullie buiken contact met elkaar maken en bewegen op het ritme van de ademhaling. Eventueel kun je de rug van je kind masseren.
Dit vind jij ook leuk!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.