Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 nov 2017

Ademspelletjes voor kinderen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Anna Stam van MATS Kinderyoga & Theater


We doen het allemaal. Ademen. Zonder ademhalen geen zuurstof en zonder zuurstof geen leven. Wanneer je wordt geboren ga je (als alles goed is) vanzelf ademen. Baby’s huilen bij het zien van de wereld en huilen is een teken dat het systeem van ademhalen werkt.

Ademspelletjes voor kinderen

Natuurlijk proces

Ademen is van kleins af aan dus een natuurlijk proces. Kleine kinderen denken niet na bij het ademhalen. Tot een jaar of 7 ademen kinderen van nature door de buik. Een buikademhaling is een teken van ontspanning. Kinderen van deze leeftijd ervaren in principe nog weinig stress.

Wanneer ze ouder worden, ontstaan er steeds meer spanningen en angsten (zo ongeveer vanaf groep 3). Kinderen gaan dan onbewust steeds hoger ademhalen en ontwikkelen een borstademhaling.

Adem spelenderwijs onderzoeken

Het is daarom heel goed om van jongs af aan de adem spelenderwijs te onderzoeken door middel van ademspelletjes voor kinderen. Dit zorgt ervoor dat spanningen en angstgevoelens verdwijnen, worden kinderen zelfbewuster en minder vatbaar voor verkoudheden.

Want hoe adem je eigenlijk? Waar voel je de ademhaling in je lichaam? En verandert dat tijdens een ademspelletje voor kinderen? Zijn er gedachten of gevoelens die je ademhaling veranderen?

Een heleboel vragen waar kinderen over kunnen nadenken. Het is bij een ademspelletje belangrijk het natuurlijke ademritme van de kinderen niet te forceren. Een kind mag de ademhaling niet vast gaan zetten. En heel belangrijk: doe een ademspelletje niet te lang. Een kind kan anders last krijgen van duizeligheid of zelfs hoofdpijn.

Bellenblaasspel

Er zijn allerlei soorten ademspelletjes voor kinderen, maar een grote favoriet bij kinderen is het spelen met de bellenblaas.  De meeste kinderen houden van bellenblazen. Bij alleen het woord ‘bellenblaas’ verschijnt er vaak al meteen een grote glimlach om hun mond.

Geef je kind daarom een bellenblaas en ga gezellig samen blazen. Kun je een grote bel blazen of alleen kleine bellen? Of eerst een grote en een kleine erachteraan? Of andersom? En zie je verschil als je snel of langzaam ademt? En voel  je dat ook ergens in je lichaam?

Bellenblaasmeditatie

Je kan er ook een kleine meditatie van maken. Bedenk wat je los wilt laten en mee wilt laten voeren door de wind.

Adem in en maak bij de ademhaling een grote bel. Stuur in gedachten datgene wat je los wilt laten met de bel mee de lucht in. Kijk de bel net zo lang na totdat hij stuk gaat. (En als je zo geconcentreerd aan het kijken bent, wat doe je dan met je ademhaling?) En welke kleuren zie je allemaal in een bel? Misschien wel een regenboog!

Jezelf in balans houden

Zelf heb ik als kind ook profijt gehad van diverse ademspelletjes. Ik had als kind last van hyperventilaties en vond het moeilijk om op bepaalde momenten mezelf in balans te houden. Daarnaast ben ik een tijdje bij een logopediste geweest voor mijn spraak. Ik heb van haar een ademoefening geleerd die ik heel beeldend vond en me destijds goed heeft geholpen.

Maar de ademhaling is voor mij altijd een punt van aandacht geweest. Als volwassene ben ik daarom ook begonnen met yoga om door middel van mijn ademhaling mezelf beter te kunnen controleren.

Ik heb inmiddels heel wat oefeningen geleerd, maar onderstaande kinderoefening is me altijd bijgebleven. Hij werkt, nu ik volwassen ben, eigenlijk nog steeds!  Graag geef ik de oefening door, want misschien werkt deze ook wel voor jouw kind.

Het indiaantje

‘Stel je voor dat je een indiaantje  bent. Je staat onderaan een hoge berg. Om je heen zie je voor de rest een kale vlakte.  Je kijkt omhoog naar de berg en wilt hem beklimmen met je adem. Adem maar rustig en diep in door je neus. Het is een steile, korte klim. Eenmaal boven aangekomen hou je je adem heel even in, want op de berg wil je uitrusten en van het uitzicht genieten. De weg naar beneden is langer en minder steil dan de beklimming. Adem rustig en lang uit door je mond. In gedachten loop je weer terug naar het beginpunt van de berg en begin je opnieuw.’

ademspelletjes voor kinderen

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter