Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 jul 2017

Kinderyoga in de auto naar Frankrijk

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Anna Stam van MATS Kinderyoga & Theater


De zomervakantie staat weer voor de deur. Grote kans dat je binnenkort op reis gaat en zoals zoveel Nederlanders met de auto op een zwarte zaterdag richting Frankrijk rijdt.

Zo’n vakantie is na een drukke afsluiting van het schooljaar altijd heel fijn, maar brengt voor jou als ouder ook extra stress en zorg met zich mee. Alle spullen pakken, huisdieren onderbrengen, laatste dingen checken en regelen.

A fijn, als je dan eenmaal de auto hebt volgeladen, jezelf en de kinderen hebt geïnstalleerd op de achterbank, kan de vakantie dan eindelijk echt beginnen! Tenminste, als die ellendige lange autorit straks achter de rug is…

Maar zo verschrikkelijk hoeft de autorit helemaal niet te zijn. Natuurlijk is het lang rijden voor de kinderen, maar de reis op zich is al vakantie! En laten we die dan ook zo leuk mogelijk invullen.

Kinderyoga in de auto

Kinderyoga in de auto

Waarschijnlijk heb je de kids al beladen met leesvoer, tekenmateriaal en wellicht een tablet, maar het is ook fijn om zo nu en dan eens wat fysieke Yogaoefeningen te doen. Kan dat op de achterbank van een auto dan? Jazeker! Met een beetje creativiteit kom je een heel eind.

Op reis naar Parijs

De hoofdstad van Frankrijk is Parijs en met deze yogaoefeningen maken we een reisje hier doorheen. Om alvast in de Franse stemming te komen, is het leuk om op de achtergrond Franse muziek te draaien.

Eiffeltoren

Het bekendste bouwwerk van Parijs is natuurlijk de Eiffeltoren. Ga rechtop in de bank zitten, spreid je voeten en zet ze stevig op de grond neer (als je voeten bij de grond kunnen). Dit zijn de poten van de Eiffeltoren. Strek daarna je armen en strengel je vingers ineen boven je hoofd. Voila, dit is de punt van de Eiffeltoren. Mochten je armen tegen het autodak komen, dan buig je de punt (dus je armen) gewoon naar voren. Blijf eventjes zo zitten, totdat je lekker opgestrekt bent. Vergeet niet rustig door te ademen tijdens deze zittende variant van de Berghouding.

Vuurspuwer 

Dan gaan we door naar de grootste kerk van Parijs: de Notre Dame. Op de kerk staan allemaal vuurspuwers. Open je mond en hang je tong naar buiten. Adem in door je neus en spuw ‘vuur’ uit door je mond. Maak er vooral ook een ‘vuurspuwgeluid’ (een grom/leeuwenbrul) bij. Dit is een fijne ontladende oefening.

Zittende duif

Op het plein voor de Notre Dame zit een groep duiven. Ga weer rechtop in de bank zitten en zet je linkervoet stevig op de grond. Plaats je rechterenkel op je linkerknie. Strek je bovenlichaam op en buig zachtjes naar voren. Dit is een zittende variant van de Duif. Herhaal deze oefening ook met je linkerenkel op je rechterknie. De oefening is bedoeld om je heupen wat te rekken.

Ogengymnastiek

In Musee D’Orsay hangt een hele mooie grote gouden klok. Stel je voor dat je zelf een klok bent en je ogen de wijzers zijn. Houdt je hoofd helemaal recht en stil en kijk alleen met je ogen omhoog (12.00 uur), naar rechts (15.00 uur), naar beneden (18.00 uur) en naar links (21.00 uur). Zo, nu is niet alleen je lichaam gestretcht, maar hebben ook je ogen wat gymnastiek gehad!

Karikatuur tekenen 

We vervolgen de reis naar Montmartre; een wijk in Parijs waar kunstenaars graag een karikatuur van mensen tekenen. Hoe leuk is het om dit zelf ook te doen, maar dan op het zijraam van de auto! Adem in door je neus en uit door je mond op het raam. Herhaal dit op een aantal plekken zodat een groot stuk van het zijraam beslaat. Teken in het beslagen gedeelte een karikatuur van jezelf. Variatie: als dit niet lukt, kan je natuurlijk ook gewoon op papier tekenen.

Wanneer je klaar bent met tekenen, kan je je broertje/zusje en ouders laten raden wat je van jezelf hebt uitvergroot of dit zelf aan ze vertellen als dat handiger is. Als je alleen wilt tekenen en niet wilt vertellen, is dat uiteraard ook goed.

Lekker lachen!

In het bekende museum het Louvre hangt het schilderij ‘de Mona Lisa’. Ze staat bekend om haar glimlach. Lachen is lekker, gezond en superleuk! Begin als ouder gewoon eens met lachen. Dit is waarschijnlijk een neplach en voelt wat ongemakkelijk, maar de kinderen volgen vanzelf. Op een gegeven moment verandert je lach van een neplach in een echte lach en liggen jullie met z’n allen in een deuk. Lachen joh, probeer maar eens! 🙂

Plaspauze

En als je van al dat lachen bijna in je broek piest en dus echt even moet stoppen voor een plaspauze, kan je ook buiten de auto wat leuke oefeningen in thema doen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stokbrood: Ga op je rug in het gras liggen en strek je helemaal uit. Je maakt je zo lang als je kan: je bent een stokbrood.
  • Tour de France: Maak daarna met je benen fietsbewegingen in de lucht (terwijl je nog steeds ligt). Deze oefening kan je ook met z’n tweeën doen. Plaats dan je voeten tegen elkaar en maak samen de fietsbewegingen.
  • Seine: Wat ook leuk is om met z’n tweeën te doen is de Boothouding. Samen vaar je over de Seine.
  • Arc du Triomph: Om je lijf helemaal lekker te stretchen voordat je weer de auto ingaat, kan je de Brughouding of het Wiel doen.

Croissant Massage

Wanneer je weer in de auto bent gestapt, kan je je lichaam nog een beetje verwennen door bij elkaar een korte arm en/of beenmassage te doen.  We gaan een croissantje maken van de armen/benen. Pak de arm van de ander en maak een zachte ‘wringbeweging’. Je arm twist een beetje, net zoals een croissantje. Let goed op dat je dit echt zachtjes doet! Het mag geen pijn doen. Wees lief voor elkaar. Natuurlijk kan je ook van de andere arm en eventueel van de benen croissantjes maken.

Oogjes dicht

Na afloop van de Kinderyoga in de auto is het fijn om heel even de ogen dicht te doen. Misschien heb je wel een kussentje in de auto gelegd en kun je daarop tegen het raam aan liggen. Zet rustige muziek op en laat de kinderen in stilte even luisteren naar de muziek en terugdenken aan hun yogareis door Parijs. (En wie weet vallen ze dan heel even in slaap…:-))

Fijne reis! Namaste.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter