Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 dec 2017

In 6 stappen naar Bird of paradise

/
Geplaatst door
/
Comments0

Bird of paradise, een houding die er op foto’s super uitziet, maar die je het liefste overslaat tijdens je Yoga les. Tenminste, dat was hoe ik er een aantal jaren geleden tegenaan keek.

Er was niets supers aan bij mij. Geen fladderend vogeltje met een sierlijk been in de lucht. Eerder een naar adem snakkend piepend vogeltje met een treurig naar beneden gevouwen vleugeltje.

Het heeft een lange tijd geduurd om ruimte te creëren in mijn lichaam. En in het speciaal de gebieden van de hamstrings en de liezen. Na jarenlange struggle is het uiteindelijk gelukt om Bird of paradise steeds beter uit te kunnen voeren.

En hoe mij dat gelukt is, deel ik graag met je in dit blog.

bird of paradise

1. Opwarmen van het hele lichaam voor Bird of paradise

Voordat je begint met de uitdagende houding Bird of paradise, is het super belangrijk dat je het lichaam opwarmt. Een aantal Zonnegroeten kunnen hierbij erg waardevol zijn.

Kijk of je hierbij je eigen ademritme kunt volgen en misschien zelfs een aantal ademhalingen extra kunt nemen in de Neerwaartse hond, Chaturanga dandasana en de Opwaartse hond houding.

Bouw het rustig op en beweeg met aandacht.

2. Neerwaartse hond houding

Vervolgens eindig je in de Neerwaarste hond houding en blijf je hier zo stil mogelijk voor ongeveer een minuut.

Focus je hierbij op lengte in de ruggengraat en kijk of je dan met iedere Yoga ademhaling iets meer spanning aan de achterkant van de benen los kunt laten.

3. Lizard pose

Na deze minuut stap je met je rechtervoet naar voren en plaats je deze aan de buitenkant van je rechterhand.

Houd je been van de mat als je het bovenlichaam steeds dieper richting de mat brengt in Lizard pose.

Het is niet belangrijk hoe ver je komt in de houding, maar het is wel van belang dat je op zoek gaat naar weerstand in het gebied van de liezen. Hier heb je zometeen ruimte nodig tijdens de uitvoering van Bird of paradise. Adem naar de restrictie toe en wissel na ongeveer 9 Yoga ademhalingen van kant.

4. Parsvakonasana variatie als voorbereiding op Bird of paradise

Als je Lizard uitgevoerd hebt, dan mag je je rechtervoet tussen je handen plaatsen en open draaien in de krijger 2 houding. Vervolgens houd je je benen in deze positie, maar bren je je rechterhand richting de binnenkant van je rechtervoet.

Na ongeveer 2 Yoga ademhalingen kijk je of je je rechterhand onder je bovenbeen door kunt brengen en je linkerhand aan de achterkant van de rug je rechterhand kan ontmoeten. Zo kom je in het Engels gezegd in Parsvakonasana met een ‘bind’.

Mochten je handen elkaar nog niet ontmoeten in de ‘bind’, dan kun je ook een Yoga strap of sok gebruiken tussen de afstand van de handen.

Het is belangrijk in deze houding dat je je linkerschouder zoveel mogelijk open kunt draaien richting het plafond en de schouderbladen op elkaar stapelt. Als je merkt dat dit heel lastig is, dan raad ik je aan om een sok of strap als hulpmiddel te gebruiken.

Na ongeveer 9 Yoga ademhalingen kom je uit de houding en wissel je van kant.

5. De opbouw naar Bird of paradise

Bird of paradise

Vervolgens mag je nogmaals terugkomen in de versie van Parsvakonasana met de ‘bind’ die je zojuist gedaan hebt. Hier blijf je maar heel even en vervolgens loop je dan je rechterbeen zoveel mogelijk naar binnen.

Kijk of je je rechterbeen op kunt tillen en je staartbeen boven je linkerbeen kunt plaatsen. Houd hierbij het bekken recht en activeer de rugspieren en de buikspieren.

Door jezelf van de mat weg te strekken, maar toch met je rechtervoet geaard op te mat te staan, zul je merken dat het makkelijker is om in deze balanshouding te blijven.

Vervolgens is het ook aan te raden om door te blijven ademen ;-).

Na een aantal Yoga ademhalingen wissel je van kant.

6. Bird of Paradise

Bij de laatste volledige versie hoef je vanuit de voorgaande versie alleen nog je been iets verder van jezelf weg te strekken. Nu kom je in de volledige Bird of paradise.

Ik heb zelf heel lang de voorgaande versie aangehouden, voordat ik de volledige Bird of paradise uit kon voeren.

Hier is echter helemaal niets mis mee. Het gevaar bij Bird of paradise kan namelijk zijn dat je bij het erg forceren van de hamstrings een blessure op kunt lopen.

Mindful blijven tijdens deze houding is dus zeker een aanrader.

Wees oké met waar je bent en daag jezelf een klein beetje uit. Stapje voor stapje meer ruimte in je lichaam dient je veel meer dan het creëren van langdurige blessures.

Heel veel succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter